Робоча поїздка Президента до Харківської області (фото, відео)

Президент привітав харківський «Турбоатом» з 85-ю річницею заснування

Виступ з нагоди 85-ї річниці від дня заснування акціонерного товариства «Турбоатом»

Україна – потужна індустріальна держава. Так було, є і завжди буде. 85-річчя «Турбоатому» є хорошою нагодою нагадати про це. Самовіддана праця і високий фаховий рівень працівників заводу – запорука збереження і примноження індустріального потенціалу.Ще зовсім недавно Росія намагалася заарештувати директора «Турбоатому» за нанесенню шкоди економіці РФ. «Шкода» полягала в тому, що тут освоювали нові виробництва, зробили імпортозаміщення, щоб можна було вже не купувати на російському ринку. На щастя, зараз РФ вже не може диктувати нам ніяких умов.Контракти, які укладуть сьогодні «Енергоатом» і «Турбоатом», приведуть гроші в Харків. За рахунок цього буде забезпечений ріст промислового виробництва та вихід на найбільші в світі ринки європейського виробництва. Все це стало можливим завдяки переорієнтування на західний ринок, що забезпечило впровадження всеохоплюючої ЗВТ між Україною та Євросоюзом. Це – ще один факт, що промовисто свідчить: майбутнє України – в Європі!

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 14. Februar 2019

 

Під час робочої поїздки до Харківської області Президент Петро Порошенко зустрівся з керівниками промислових підприємств Харківщини, представниками енергетичної галузі, науки та освіти України, світових енергокомпаній.

Виступаючи перед харків’янами з нагоди 85-ї річниці від дня заснування акціонерного товариства «Турбоатом», Глава держави привітав колектив підприємства з ювілеєм та побажав «нових потужних турбін, яскравих інженерних рішень і належної винагороди за творчу працю». Президент відзначив самовіддану працю і високий фаховий рівень працівників заводу, що стало запорукою збереження і примноження індустріального потенціалу.

«Турбоатом» – не єдине з тих підприємств Харкова, які справедливо вважаються флагманами української економіки. Тому про майбутнє української економіки, про майбутнє всієї України гарний час говорити саме тут – індустріальному центрі України, місті студентської, наукової і робочої слави. Ми одностайні у тому, що Україна – це країна з величезним потенціалом, і ми маємо визначити стратегію його реалізації», – зазначив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що модернізація енергосистеми України, атомних, гідро-, теплових електростанцій і магістральних електричних мереж дозволяє завантажити роботою «Турбоатом», «Електроважмаш», які на сьогодні демонструють економічне зростання, активно виходять на світові ринки.

«Нам вдалося оновити гідрогенеруючі потужності України, повністю модернізувавши обладнання на Дніпровських ГЕС та Дністровському каскаді і забезпечити роботою понад 40 000 працівників в Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та інших областях України. А ще більш приємно, що левову долю роботи виконує наш національний виробник, індустріальний гігант «Турбоатом», – сказав Президент. Він підкреслив, що «лідер енергетичного машинобудування країни навіть у складні економічні часи був оплотом надійності».

«Я впевнений, не одне покоління працівників заводу з гордістю говорить про свій досвід на «Турбоатомі», – зазначив Петро Порошенко.

З нагоди 85-ї річниці від дня заснування «Турбоатому» Глава держави відзначив працівників підприємства державними нагородами.

Джерело

 

Завдяки політичній волі ми позбулися російської газової залежності – Президент у Харкові

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україні вдалося «вистояти і позбутися російської газової залежності». Він нагадав про умови газової угоди 2009 року, коли Україна потрапила в енергетичну залежність від російського газового монополіста «Газпрома».

«Кабальні угоди з «Газпромом» 2009 року, коли Україна платила завищену ціну і взяла на себе зобов’язання купувати щорічно 52 млрд кубів газу на рік. А якщо ти купуєш менше 42 млрд кубів, брав ти чи не брав, споживав чи не споживав, з державного бюджету кошти будуть зніматися. Такий принцип «бери, або плати», був закладений в тому контракті. У 2017 році Україна спожила 14 млрд кубів. Порівняйте – 52 млрд, де вони домовилися спільно красти і 14 млрд. А у 2018 році – 10,5 млрд куб», – зазначив Президент під час зустрічі з керівниками підприємств Харківщини.

«Це наш рішучий крок щодо підвищення енергоефективності й забезпечення енергонезалежності держави. І ми це зробили. Так, як ми вистояли без російського газу», – наголосив Президент та нагадав про перемогу України в Стокгольмському арбітражному суді, за рішенням якого нашій країні «Газпром» має виплатити 4,6 млрд доларів, які переплачувала Україна за тим контрактом. «Ми зупинили крадіжку. До цього ні в кого не вистачало політичної волі», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що з початком агресії Росії проти України у 2014 році значна частина промислового потенціалу нашої країни була зруйнована, або потрапила під окупацію.

«У 2014 році Росія здійснила анексію Криму й окупувала частину Донбасу, заблокувавши роботу понад 20% промислових підприємств України. Кремль продовжив економічну блокаду України і від цього найбільше постраждав схід України – український промисловий центр», – зазначив Президент.

Джерело

 

Харківська область має сильні конкурентні переваги, привабливі для інвесторів – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що Харківська область має сильні конкурентні переваги, привабливі для інвесторів: розвинену транспортну інфраструктуру для міжнародного транзиту товарів, розвинену інфраструктуру банківського сектора, потужний кадровий, інноваційний та науково-технічний потенціал.

«Харківська область має великі конкурентні переваги. І яскраве тому підтвердження – кількість іноземних делегацій, які щорічно відвідують Харків. Мені доповіли, що це більше 500. Більше, як дві делегації на кожен робочий день року. Це є і демонстрація ефективності роботи обласного керівництва, і відверта й ефективна робота з інвесторами, і довіра – довіра промисловців і довіра людей. Правильний ефективний рух», – сказав Глава держави під час зустрічі з керівниками промислових підприємств Харківщини, представниками енергетичної галузі, науки та освіти України, світових енергокомпаній, яка відбулася в рамках його робочої поїздки на Харківщину.

Президент також висловив думку, що «Харківщина є потужними воротами для доступу на внутрішній ринок України» і відзначив той факт, що у 2018 році великим торговельним партнером області був Європейський Союз.

«У 2018 році найбільшим торговельним партнером Харківщини теж був Євросоюз. Харківські підприємства, по-перше, навчилися працювати на європейському ринку – вже вони там не прохачі, а застовпили за собою надійне і потужне місце, нарощують товарообіг з країнами європейського континенту. І що особливо важливо – експортують не сировину, а часто більше продукцію з високою долею доданої вартості», – підкреслив Петро Порошенко.

На його переконання, це стало можливим у тому числі тому, що у промисловців України й Харківщини, зокрема при експорті немає проблем з поверненням ПДВ. «Всі попередні роки треба було носити хабарі, живити корупцію і давати відкати за це від 20 до 30% не зароблених злочинцями грошей. Як промисловці можуть бути конкурентноздатними (за таких умов – ред.)? Це ті кардинальні зміни, які відбуваються в українському управлінні державою», – зазначив Президент.

«І надзвичайно важливо, що лише за два роки, з 2016 по 2018 експорт Харківщини на ринки ЄС зріс на 40%. Два роки і 40%. Це є результати, які я як Президент вітаю», – додав він.

Глава держави також зазначив, що в області дуже швидко було знайдено вирішення логістичної проблеми – тривалості проходження вантажів до кордону з європейськими країнами. Як приклад Петро Порошенко назвав роботу на Харківщині пілотного проекту «Слобожанський експорт в ЄС», який перебуває під прямим патронатом обласного керівництва. «І промисловці відчувають цю підтримку. А Україна інвестує в транспортну мережу – ремонтує дороги, залізницю, побудований Бескидський тунель, через який проходить залізницею більше 63% вантажів в бік західного кордону України. Так вирішуються проблеми. Так скорочуються терміни доставки продукції наших підприємств до кордонів європейських країн. Для Харківщини вони скоротилися з 15 до 2 діб», – резюмував Президент.

Джерело

 

Наша мета – перетворити Україну на регіонального лідера і невід’ємну складову європейської безпеки – Президент у Харкові

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україні вдалося подолати складний період економічного та промислового спаду і нині держава впевнено розвиває свої можливості завдяки співпраці з Єворопейським Союзом.

«Наша амбітна мета – перетворити Україну на регіонального лідера, з яким будуть рахуватися в усьому світі, на невід’ємну складову європейської цивілізації та наріжний елемент її безпеки. Без безпечної України не може бути безпечної Європи», – сказав Петро Порошенко, виступаючи перед харків’янами. При цьому він наголосив, що «наш план працює, найгірші випробування залишились позаду».

Президент зазначив, що «російська анексія Криму і окупація частини Донбасу не лише принесли численні страждання, а й завдали тяжкого удару по українській промисловості».

«Але хотів би нагадати, що планомірне і цілеспрямоване витіснення українських підприємств з російського ринку почалося не в 2014 році, а ще з початку 2000-х років», – нагадав Петро Порошенко.

«Ми не лише уникли дефолту і стабілізували національну валюту. Ми зуміли вивести з піке економіку. Ми забезпечили зростання реального ВВП протягом 12 кварталів, а за підсумками трьох кварталів минулого року – 3,8% – найбільше за останні 7 років. Уперше за п’ять років інфляція зменшилася до 9,8%. Золотовалютні резерви перевищили довоєнний рівень і склали майже 21 мільярд доларів США. Це відповідь – де гроші МФВ, які дбайливо зберігаються в національних золотовалютних резервах. Наголошую, це найбільший обсяг за останні 5 років. Курс гривні протягом року тримався стабільним і навіть зміцнився на 1,4%. Ми повернули до життя банківську систему України. І за 2018 рік гривневі депозити населення в банках зросли на 14%. Це є найкращий символ довіри українців до банків України», – підкреслив Глава держави.

Президент нагадав, яка була ситуація у Харкові у 2014 році, коли місто перебувало під загрозою російської окупації. «Пам’ятаєте завод імені Малишева, КБ Морозова? В якому стані вони були у 2013-14 роках? Хто вірив, що вони не збанкрутують?», – зауважив Президент та нагадав прозапропоноване ним рішення про запровадження трьохзмінної роботи підприємств. «Ми робили усе, аби Харків був центром військової промисловості України. Ми зробимо усе, щоб відродити підприємства, захистити промислову славу України. Приїдьте зараз на завод ім. Малишева і подивіться. Подивіться на настрій людей. Він сьогодні абсолютно інший», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що сьогодні підприємства «Енергоатом» та «Турбоатом» запланували підписання контрактів на півмільярда гривень. «І гроші прийдуть в Харків. І будуть замовлення. І це є політика держави», – наголосив Президент та додав, що зростання промислового виробництва буде забезпечено.

Президент підкреслив, що значну роль у економічному зростанні України відіграло підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ратифікацію якої намагалася заблокувати Російська Федерація. «Що тільки вони не робили. І брехню в Австрії розповсюджували, в австрійському парламенті, і референдум в Нідерландах навіть організували: їздили росіяни по Нідерландам, казали, що вони є українцями і благали не ратифікувати Угоду про асоціацію, Угоду про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Ми не дали їм цього зробити і усі 28 країн-членів ЄС ратифікували цю Угоду», – нагадав Президент

«У 2018 році ми продали товарів до країн Євросоюзу більше, ніж будь-коли. Наш експорт досяг найбільшої позначки за всю торговельну історію з ЄС», – додав Президент.

Джерело

 

За два роки було заміщено понад 50 тисяч найменувань продукції для ВПК, яка раніше постачалася з Росії – Президент

В рамках проведення політики заміщення продукції, яка раніше доставлялася з Росії, Україна замінила понад 50 тисяч позицій. Це дозволило продовжити роботу оборонних підприємств країни. Про це заявив Президент Петро Порошенко у Харкові під час зустрічі з керівниками промислових підприємств Харківщини, представниками енергетичної галузі, науки та освіти України, світових енергокомпаній.

«Протягом останніх двох років, лише за два роки, було заміщено понад 50 тисяч найменувань продукції, яка раніше доставлялася з-за кордону. Звідки? З Росії. Вони думали, що зупинять нашу «оборонку», нашу армію. У минулому році цехи Харківського заводу спеціальних машин працювали у дві зміни, тому що кількість замовлень перевищувала потужності заводу», – зазначив Глава держави.

Петро Порошенко також підкреслив, що зараз в Україні на «оборонку» працює 447 підприємств.

Він нагадав, що у 2014, 2015, 2016 роках всі ресурси держави були спрямовані на створення армії. «І нам з вами не соромно зараз дивитися на українську армію, яка оснащена зброєю з оборонних підприємств Харкова, яка нагодована, одягнена, взута, з новою системою харчування, з новою системою медичного обслуговування, а головне – замотивована і патріотична. І сьогодні українська армія має найвищий рівень довіри серед українського суспільства. І це напряму пов’язано з відновленням оборонно-промислового комплексу, розвитком програми імпортозаміщення», – підкреслив Глава держави.

Джерело

 

З цим храмом мистецтв ми точно будемо сильні, адже і музи допомагають боронити державу – Президент відвідав реконструйовану Харківську філармонію

 

Президент Петро Порошенко відвідав реконструйовану Харківську обласну філармонію. «Сьогодні в Харкові, у цьому храмі мистецтв, на стіні якого написано 1858 рік, я вітаю ще з одним святом. Всіх харків’ян вітаю з тим, що нарешті здійснилася мрія багатьох поколінь, з відкриттям нашої – саме нашої, бо я вважаю себе харків’янином – харківської філармонії», – зазначив Глава держави, а також привітав мешканців міста із Днем закоханих, побажавши кожному любові. Президент додав, що українцям не потрібні ніякі впливи ззовні, бо вони здатні самі змінювати своє життя на краще.

«Когда говорят пушки – музы молчат». Нас вчили цьому постійно. Я як Президент займаю абсолютно іншу позицію. Саме музи допомагають нам боронити державу. Саме з цим храмом мистецтв ми точно будемо сильніші», – наголосив Петро Порошенко.

Він розповів, що у 2006 році були різні пропозиції, що мають звести на місці філармонії: і казино, і торгівельний центр, і супермаркет, і безнес центр. «І тільки справжні патріоти вірили, що буде храм мистецтв, буде філармонія. Ми відстоїмо і захистимо… Довгі роки будівництво було заморожено, орган був десь складений на зберігання, будівельні роботи не велись. Чому? Казали, що нема грошей. Не було волі, щоб продемонструвати рішуче бажання прикрасити Харків. І лише за останні три роки рекордними термінами було забезпечено будівництво філармонії», – нагадав Петро Порошенко.

За словами Президента, загалом на фінансування будівництва було направлено 0,5 млрд грн. Глава держави нагадав, що у 2016 році був на відкритті органної зали, і його запитували як в часи війни можуть на це витрачатися кошти: «Моя відповідь була – це не менш важливо. Бо це будує український дух, будує нашу віру в перемогу. Це будує віру в те, що все буде добре». Він додав, що з того часу вже відбулося 500 органних концертів.

Президент подякував за зусилля своїй команді і всім, хто до цього долучився, зауваживши, що це перемога не пустими обіцянками, а конкретними справами.

Глава держави наголосив, що перші 5 років зусилля були направлені, щоб врятувати державу і зміцнювати фундамент української державності, в тому числі духовний фундамент – мова йде про українські пісні на радіо, підтримку української книги та кіно.

«Дуже важливо зараз не зупинитися. Дуже важливо зараз продовжувати нашу дорогу, йти своїм шляхом і змінювати державу», – наголосив Президент. Він подякував харків’янам за єдність, що дозволило Харківщині вистояти у 2014 році і не дати створити так звану Харківську народну республіку. «Єдність дозволяє нам будувати філармонію, розвивати економіку, проводити децентралізацію», – додав він.

Петро Порошенко також оглянув приміщення філармонії і подивився прем’єрний концерт.

Джерело

 

Росія немає важелів тиску на Україну. Немає і ніколи не буде мати – Президент

Здійснилася мрія поколінь харків’ян – відкриття після реконструкції Харківської обласної філармонії. Музи допомагають нам боронити державу – така моя позиція як Президента. Прагну, щоб до здобутків Харкова як студенської, наукової та промислової столиці України доєдналися і мистецькі здобутки. Вдячний харківській команді на чолі з Юлія Світлична, волонтерам, усім людям, які служать Музі. Завдяки їх роботі сьогодні у Харківській обласній філармонії маємо змогу почути перший концерт.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 14. Februar 2019

 

Під час перебування на Харківщині Президент Петро Порошенко зазначив, що Європейський Союз є головним торговельним партнером України, натомість Росія втратила свій ринок для України і позбулася домінуючого впливу на українську економіку.

«Реалізація нашої спільної стратегії, стратегії моєї команди призвела до того, що частка ЄС в структурі нашого експорту складає вже 42,6%. Частка експорту Росії була 33%, зараз 7,7%. І більше вона немає важелів тиснути на Україну, ставити українців на коліна. Немає і ніколи не буде мати. Бо Україна є горда і волелюбна нація. І ми здатні, і продемонстрували це, розвиватися ефективно, спираючись на власні сили», – наголосив Петро Порошенко.

Він висловив переконання, що відновлення економічного зростання нашої держави дозволяє перетворити Україну в регіонального лідера.

Глава держави наголосив, що на сьогоднішній день чітко визначені пріоритети і робляться акценти на тих секторах економіки, в яких Україна може вийти на лідерські позиції. В першу чергу це – агропромисловий сектор. У цьому контексті Порошенко нагадав, що в минулому році в Україні було зібрано рекордний урожай зерна – 70 млн тон.

Крім цього, секторами, де Україна може зайняти лідируючі позиції, є розвиток IT-технологій, індустріалізація і розвиток сучасної промисловості, інфраструктурні проекти і логістика та розвиток туризму.

«Україна здійснила прорив на ринки іноземних країн для українських товарів. Росія закрила доступ нашим товарам на російські ринки для того, щоб це найболючіше вдарило по виробничникам. Не лише по директорам і власникам заводів, а в першу чергу по робочому класу. Хотіла поставити Харків на коліна, хотіла, щоб викинули людей праці за ворота виробництв, хотіла дестабілізації, руйнації, розшматування України. Ми цього не дозволили», – сказав Петро Порошенко на зібранні з нагоди 85-ї річниці заснування «Турбоатому».

«І той настрій, з яким сьогодні прибули лідери індустрії України є яскравим тому підтвердженням. Україна є потужна індустріальна держава. Так було, так є і так буде», – додав він.

Джерело

 

На сьогоднішній день для нас немає нічого важливішого, ніж забезпечувати регіональний розвиток – Президент

Щиро вітаю юних борців із відкриттям обласного турніру з вільної боротьби у смт. Золочів на Харківщині! Це свято спорту стало можливим завдяки відкриттю фізкультурно-оздоровчого комплексу. Децентралізація принесла великі зміни в життя громад по всій Україні. Ось і тут, у Золочеві, за два роки коштом Державного фонду регіонального розвитку, обласного та районного бюджетів не тільки реконструйовано спортшколу, а й прибудовано фізкультурно-оздоровчий комплекс. Вдячний усім, хто долучився до реконструкції спортивної школи та побудови фізкультурно-оздоровчого комплексу. Цей проект – наша інвестиція в майбутнє. Я переконаний, що тут зростатиме сильна, щаслива та спортивна українська молодь.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 14. Februar 2019

 

У рамках робочої поїздки до Харківської області Президент Петро Порошенко відвідав селище Золочів, де взяв участь у відкритті фінальної частини обласного дитячого турніру з вільної боротьби.

Глава держави привітав присутніх із подвійним святом, адже сьогодні у селищі не просто почав роботу новий сучасний комплекс, а й вперше проходить турнір такого рівня. Петро Порошенко зауважив, що коли був у віці учасників сьогоднішніх змагань – також займався боротьбою, зокрема дзюдо і самбо.

Президент зазначив, що будівництво такого комплексу стало можливим, у тому числі і завдяки децентралізації, яка була розпочата п’ять років тому. «Децентралізація – це коли громада об’єдналася, бюджет виріс у кілька разів, а місцеві бюджети перетворилися з кас із виплати заробітної платні на реальні механізми покращення життя громади», – сказав він.

За словами Петра Порошенка, будівництво комплексу коштувало 23 мільйони гривень, з яких 16,5 були спрямовані з Фонду регіонального розвитку. «Головне – це громада. Є кошти обласного бюджету, трохи допоміг бюджет громади і на сьогодні ви маєте це свято. Коли це в Золочеві був спорткомплекс такої якості? Це децентралізація в дії. Сьогодні це означає, що майбутні чемпіони, майбутні захисники України, майбутні сильні духом і тілом спортсмени будуть виховуватися в цих стінах», – підкреслив Глава держави.

«Дуже добре, що на сьогоднішній день це є в селі, в тому числі і в Золочеві. На сьогоднішній день для нас немає нічого важливішого, ніж забезпечувати регіональний розвиток. В країні більше немає і не буде периферії. Не менш важливою, ніж боротьба з російською агресією, для нас є боротьба з бідністю, створення нормальних умов життя на селі», – додав Петро Порошенко, зазначивши, що цьому присвячена, зокрема і його програма розвитку сільської медицини.

Також Президент нагадав про розвиток інклюзивної освіти та відкриття ресурсних центрів по всій країні за останні роки. Він повідомив, що після відвідин Золочева їде у місто, де відкривається нова музична школа та відділення лікарні.

«Друзі мої, це все за один день. Це такими темпами змінюється наша держава», – підкреслив він і додав: «Чому так відбувається? Тому, що ми об’єднані і в об’єднанні змінюємо нашу державу».

Глава держави висловив переконання, що за п’ять років Україна буде готова до того, щоб подати заявку на членство в ЄС. «Ці спортсмени – учасники змагань мають всі шанси жити в Україні, яка буде членом ЄС. Мати рівень життя як у ЄС, мати верховенство права ЄС, мати рівень демократії ЄС, жити в найкращій країні», – зазначив Петро Порошенко.

Президент ще раз привітав присутніх із відкриттям комплексу, а учасників змагань – із початком турніру та побажав чесної боротьби і перемог. Жителям Золочева Петро Порошенко також подякував за гостинність і підтримку: «Дякую вам за відкриті серця. Дякую за підтримку. Разом ми переможемо».

Глава держави вручив директору спортивного комплексу Олександру Стогнію сертифікат на обладнання для тренажерної зали.

У Золочеві на Харківщині відтепер є фізкультурно-оздоровчий комплекс. Територіальні громади по всій Україні на власні очі бачать, як працює децентралізація.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 14. Februar 2019

 

Вітаю юних борців із відкриттям обласного турніру в Золочеві на Харківщині! Бажаю чесної боротьби і перемог!

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 14. Februar 2019

Джерело

 

Автор