Петро Порошенко взяв участь у нараді з питань запровадження монетизації субсидій для населення (фото, відео)

Президент дав старт системі монетизації субсидій для малозабезпечених українців

Ми запровадили механізм субсидій, щоб компенсувати витрати на опалення і комунальні послуги для малозабезпечених верств населення. 70% споживачів субсидій – пенсіонери, а вони найбільше постраждали внаслідок економічної кризи через агресію РФ.Переконаний, що монетизація субсидій сприятиме подоланню бідності. Зекономлені гроші залишатимуться у малозабезпечених і підвищать рівень соціального захисту.Монетизація дозволить зробити партнерами держави весь український народ і мотивувати людей скоротити споживання і забезпечити енергоефективність і енергозбереження.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 6. Februar 2019

 

«Ми дуже ретельно попрацювали з січня. Саме зараз, 6 лютого ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, тобто грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. В середньому розмір виплати складає 1500 грн. І після того, як отримувач субсидії розрахується за спожиті послуги, готівкові кошти залишаються у його розпорядженні», – сказав Президент Петро Порошенко під час наради з питань запровадження монетизації субсидій для населення, яка відбулася в Міністерстві соціальної політики України.

«Хочу всіх привітати, бо вже з 4 березня отримувачі субсидій отримають грошові кошти. І це значний крок у боротьбі з бідністю», – сказав Президент та уточнив, що це стосується в першу чергу малозабезпечених верств населення, серед яких більша частина – пенсіонери.

Глава держави також наголосив на необхідності підвищення ефективності самого механізму субсидій. «Чи ефективно працює механізм субсидій? З одного боку ефективно, бо всі, хто має отримувати субсидії – вони мають за полегшеною процедурою, без зайвої бюрократичної тяганини доступ до субсидій. Але з іншого боку – чи зацікавлені на сьогоднішній день споживачі комунальних послуг, споживачі газу і споживачі субсидій в тому, щоб скорочувати енергоспоживання? Ні. Бо скільки б ти не спожив на твоєму матеріальному становищі це ніяк не відзначається. Саме тому є дуже тривожна статистика, коли споживачі субсидій споживають у півтора-два рази більше газу ніж ті, хто розраховується за них живими грошима», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що пенсіонери найбільше постраждали внаслідок економічної кризи, яка була спричинена російською агресією і гібридною війною Росії проти України.

Глава держави також зауважив, що «монетизація субсидій спрямована на подолання бідності, боротьбу з бідністю, коли гроші, які зекономлені, залишаються в розпорядженні малозабезпечених і підвищують їх рівень соціального захисту».

Водночас Президент наголосив, що це не є повний перелік соціальних ініціатив в боротьбі з бідністю. Зокрема, за словами Петра Порошенка, розглядається ситуація з багатодітними сім’ями.

Глава держави повідомив, що фінансове забезпечення субсидій включає в себе і механізм надходження коштів від розмитнення так званих «євроблях» за умови, що вони перевищують 1 млрд від запланованого в Державному бюджеті.

«Зараз це показник значно перевищений і дає можливість Президенту і Уряду зробити відповідні кроки. Тому я вітаю, що сьогодні повністю відпрацьовані завдання, які були поставлені. Я дякую Прем’єр-міністру за рішучі кроки, які були здійснені в цьому напрямку. Дуже важливо, що ми відпрацювали з «Ощадбанком» і з «Укрпоштою» щоб з самої першої хвилини механізм логісти працював як годинник», – зазначив Петро Порошенко.

«Моя мета, і це не для березня, це назавжди, щоб субсидії були готівкою, щоб люди зекономлені гроші мали можливість спрямувати на власні потреби, щоб мотивація була знизити енергоспоживання», – наголосив Петро Порошенко.

Президент подякував Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, Віце-прем’єр-міністру України Генадію Зубку, Міністру фінансів Оксані Маркаровій, Віце-прем’єр-міністру України Володимиру Кістінону, за зусилля Уряду у вирішенні цього питання.

Джерело

 

Україна має обходитися без імпортного газу, нарощуючи власний видобуток та енергозбереження – Президент

Ми запускаємо довгоочікувану систему монетізації субсидій – грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. У середньому розмір цих виплат складатиме 1500 грн. Після того, як отримувач субсидій розрахується за отримані послуги, готівкові кошти залишаються в його розпорядженні.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 6. Februar 2019

 

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості забезпечення енергетичної незалежності держави і поставив завдання, щоб вже через п’ять років Україна вийшла на забезпечення цих потреб власними ресурсами.

«Україна має обходитися без закупівель імпортного газу – за рахунок нарощування власного видобутку, за рахунок енергозбереження і за рахунок енергетичної незалежності для забезпечення цього», – сказав Глава держави на нараді у Міністерстві соціальної політики щодо запровадження системи монетизації субсидій для населення.

«І ставимо завдання за найближчі п’ять років забезпечити енергетичну залежність держави», – додав Петро Порошенко і підкреслив надзвичайну важливість цього завдання.

Президент нагадав, що спільна з Урядом робота над цим триває останні роки і вже є надзвичайно оптимістичні показники зменшення споживання імпортного газу.

«Якщо у контракті, який був підписаний в 2009 році передбачалося, що Україна зобов’язана брати 52 мільярди кубів імпортного газу, а починаючи з 42 мільярдів вступали умови «бери або плати»: купив – не купив, спожив – не спожив, а з державного бюджету заплатіть гроші Російській Федерації. Ми в 2017 році імпортного газу спожили 14 мільярдів кубів, у 2018 році – 10,5 мільярдів кубів.», – підкреслив Глава держави. Він акцентував на значній різниці між заявленим у контракті обсягом у 52 млрд куб метрів газу і обсягом реально спожитого Україною газу 10,5 млрд куб метрів.

Петро Порошенко також висловив переконання, що енергозбереження і енергоефективність можуть працювати лише в умовах, «коли все населення України, весь народ зацікавлений і є партнерами у виконання зазначеного завдання». Саме задля цього і було ухвалено рішення про монетизацію субсидій, констатував він, щоб споживачі комунальних послуг, газу, які отримують субсидії, також були зацікавлені у скороченні споживання енергоресурсів.

У цьому контексті Президент зазначив, що окремо будуть здійснено кроки щодо встановлення лічильників. «Уряд блискуче попрацював з точки зору включення у фінансовий план НАК «Нафогаз» зазначених коштів. Ще раз наголошую, що лічильники будуть встановлюватись не за рахунок споживачів, а за рахунок держави», – сказав він.

«Через заходи із енергозбереження ми зможемо забезпечити в наступні роки повну енергетичну незалежність України. В тому числі, і в першу чергу від постачання газу з Російської Федерації. Ми назавжди припинимо «газову голку», на якій сиділи всі українські президенти і всі українські уряди до 2014 року», – також наголосив Глава держави.

Крім того, буде знищено поле для корупції, підкреслив Петро Порошенко. «Коли кошти йшли олігархам з бюджету, кошти отримували не споживачі, не населення, їх отримували бізнес структури, які в непрозорий спосіб фінансували корупційні оборудки. Внаслідок запровадження (монетизації – ред.) субсидій, внаслідок нашого сьогоднішнього рішення це має величезний антикорупційний ефект», – резюмував Президент.

Джерело

 

Ми довіряємо людям – Президент про запровадження монетизації субсидій

 

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості довіри до людей, які отримують субсидії. Про це Глава держави сказав під час наради в Міністерстві соціальної політики щодо запуску системи монетизації субсидій.

«Монетизація – віддайте гроші споживачам субсидій, гроші з державного бюджету», – сказав Президент. При цьому він зазначив, що система не працювала ефективно з причин дефіциту довіри.

«Українцям не довіряли. Не довіряли, бо казали, що якщо віддати готівку пенсіонерам, малозабезпеченим, то вони не заплатять (за спожиті житлово-комунальні послуги – ред.). Хочу наголосити, що і я як Президент, і Прем’єр-міністр, і Уряд довіряємо українцям», – підкреслив Глава держави.

Він додав, що саме тому зараз за результатами зустрічі, яка відбулася в Ситуаційному центрі Адміністрації Президента України, «реалізовуємо і запускаємо проект, процес монетизації субсидій, щоб вже за лютий в березні ті, хто отримує субсидії, мали можливість їх отримати в готівковій формі».

«Для чого? Щоб зробити партнерами весь український народ, і мотивувати їх скоротити споживання. Перейти до тих норм споживання, які були у тих, хто розраховується готівкою за спожиті послуги і забезпечити енергоефективність і енергозбереження. Ми довіряємо людям», – наголосив Президент.

Джерело

Автор