Соціологи чи букмекери?

Mason Lemberg

У зв’язку з перенасиченням моєї стрічки запитаннями на кшталт “Кому ви більше вірите: соціологам чи букмекерам, які ризикують своїми грошима?”, вирішив написати цей пост.

По-перше: Якщо ви, як і я, не вірите цим соціологам, то будьте добрі не розповсюджуйте їхні “дослідження”, навіть якщо ті не стосуються безпосередньо президентських чи парламентських симпатій. Бо то якось дивно виходить, що ви тут не вірите соціологам, а там вірите тим самим соціологам.

По-друге: Не варто шукати заспокоєння “рейтингам” соціологів в ставках букмекерських контор. Ви ж “рейтингам” все рівно не вірите?
А ставки букмекерських контор, скажу я вам, це те ж саме що соціологічні “дослідження”. Ніхто там ні про що теж не знає, і ніякі букмекерські контори своїми грошима не ризикують.
Їхні ставки всього лише відображення тих самих соціологічних “досліджень” в трактуванні самого наріду. Тобто, нарід побачив, що соціологічні рейтинги Пороха ростуть, побачив, що багато знайомих голосують за Пороха і поніс ставити на Пороха, коефіцієнт на Пороха почав падати і викликати додатковий попит на перемогу цього кандидата, що спричинило ще додаткове падіння коефіцієнта. Ось і вся технологія.
Соціологи будуть малювати рейтинги Зеленському – понесуть за Заленського, Балашову – понесуть ставити гроші на Балашова і коефіцієнти будуть падати. Але ніякого відношення до перемоги на виборах це не має.

По-третє: Єдиним способом спрогнозувати результати виборів, якщо ви не професійний, реальний соціолог (а не ці некваліфіковані художники) – це аналізувати реальність. Аналізуйте результати виборів, аналізуйте вибір свого оточення, аналізуйте динаміку соцмереж. І ви зрозумієте, що Зеленський, якому малюють 1-ше місце в рейтингах і 3-тє місце в букмекерських конторах – це історія про Думчєва чи апгрейд Натахи Королевської, і ви зрозумієте, хто реальний переможець президентських виборів, бо незалежно від регіону підтримка Пороха величезна у порівнянні з іншими.

По-четверте: Замість того, щоб істерити в соцмережах при появі чергової намальованої х*ні, витратьте кілька хвилин свого часу для спілкування зі знайомими на політичні теми. Наша позиція переважаюча та сильна. Бо ми говоримо фактами, ми говоримо справами, ми говоримо розумом. Прихильники інших кандидатів говорять фантазіями, брехнею, або казками. Поясніть людям, що життя – це не казка, і не варто створювати собі чергового ідола, щоб потім розчаровуватися. Треба дати людині завершити розпочате, і ніхто з цих 89 утирків краще нього це не зробить, як би хтось не хотів вірити в чарівника.