Світ 27 вересня. Результати дня

Історичний мир для Колумбії, перша справа МКС, дебати у США, розсекречені архіви в Чилі, доповідь ВООЗ, референдум в Азербайджані, корупційний скандал навколо короля в Іспанії, напад джихадистів в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Міжнародний кримінальний суд засудив до 9 років ув’язнення ісламіста Ахмеда Аль-Факі Аль-Махді за знищення пам’ятків архітектури у стародавньому місті Тімбукту в Малі у 2012 році. Суд встановив, що Аль-Махді на чолі із групою бойовиків «Ансар Дайн» підірвали стародавні мечеті – Соборну мечеть Джингербер, Медресе Санкоре та мечеть Сіді Яхья. Угруповання «Ансар Дайн» складається з представників берберськомовних туарегів, які мешкають на території Нігеру, Малі, Лівії та Алжиру. Воно має сильні зв’язки з «Аль-Каїдою». Це перша в історії МКС справа, яка стосувалася знищення культурних пам’яток.

– Прем’єр-міністр уряду національної єдності Лівії Фаєз Сарадж анонсував створення в країні нового уряду та об’єднання всіх проурядових сил під командуванням генерала Халіфи Хафтара – командувача Лівійської Національної Армії. Відповідний проект планують найближчим часом подати на розгляд парламенту, який останнім часом блокує всі політичні рішення через внутрішні суперечки.

Америка:

– За результатами голосування глядачів після перших президентських теледебатів у США між Дональдом Трампом та Хіларі Клінтон, перемогу здобула Клінтон, отримавши 62% голосів. Трамп здобув лише 22%. При цьому експерти зазначили – Клінтон не вдалося заручитися підтримкою виборців, що вагаються, але позицій вона не втратила, на відміну від свого суперника, який не зумів переконати навіть деяких представників свого власного електорату. Наступні дебати відбудуться 9 жовтня.

– У Колумбії відбулася церемонія підписання історичної угоди про національне примирення між урядом та ліворадикальним антиурядовим угрупованням «ФАРК». Урочистості відбулися у місті Картахена за присутності держсекретаря США Джона Керрі, президента Мексики Енріке Пенья Ньєто, генерального секретаря ООН Пан Гі Муна та кубинського лідера Рауля Кастро, який був посередником на переговорах у Гавані. Спеціально для заходу ручку, якою підписували угоду, створили з кулі. Також усіх гостей зобов’язалися одягти білі сорочки як символ миру. Перед підписанням у Картахені справили молебен та провели месу за участі сторін. Релігійні почуття в країні дуже сильні, а тому такий релігійний захід був необхідний для закріплення угоди з боку церкви та для демонстрації серйозності намірів сторін дотримуватися миру. Після підписання, президент Колумбії Хуан Мануель Сантос та лідер «ФАРК» Родріго «Тимошенко» Лондоньо потиснули один одному руки. Згідно положень угоди, «ФАРК» зобов’язується роззброїти свої загони, направити 7,5 тисяч бійців до спеціальних таборів ООН для демобілізації та реінтеграції в суспільство, розмінувати території та реорганізуватися на політичну партію. Угода має бути також затверджена на референдумі, який відбудеться вже 2 жовтня.

– Канада ухвалила рішення виділити 21 мільйон доларів Колумбії для допомоги в реалізації мирної угоди з «ФАРК».

– У Чилі вперше розсекретили архівні документи про злочини військового режиму Аугусуто Піночета. До такого рішення владу зобов’язав суд, справу в якому після багатьох років слухань виграла група з 15 активістів. 15 папок із документами, які мали залишатися під грифом «секретно» до 2054 року, тепер доступні всім громадянам.

– 18 штатів США звернулися до силових структур і з проханням забезпечити кібер-безпеку президентських виборів через дві хакерські атаки на їхні сервери.

Азія:

– Президент Філіппін Родріго Дутерте закликав Китай допомогти йому в боротьбі з наркотрафіком в Азії.

– 87 співробітників розвідки були звільнені у Туреччині через нібито їхні зв’язки з опозиційним рухом «Хизмет» та проповідником Фетуллахом Гюленом, якого влада вважає організатором невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

– 12 афганських військових були вбиті іншою групою солдатів, пов’язаних з терористичним рухом «Талібан». Інцидент стався на півночі провінції Кундуз.

Європа:

– Нижня палата Швейцарії ухвалила рішення про заборону жінкам носити паранджу, чадру та нікаб. «За» проголосували 88 депутатів, «проти» – 87. Автор законопроекту – депутат від Швейцарської народної партії Вальтер Вобман – заявив, що це допоможе зберегти національну культуру країни та захистити людей від радикального ісламу.

– Патріарх РПЦ Кирило підписав звернення до російської влади із проханням заборонити аборти.

– ВООЗ опублікувала доповідь, в якій стверджує, що 92% населення планети дихають забрудненим повітрям. Дев’ять з десятки жителів Землі живуть у регіонах, де повітря містить шкідливі речовини. Відповідно до документу, найгірша ситуація – у південно-східній Азії, зокрема – в Китаї, В’єтнамі та Малайзії. Україна стала лідером у списку країн з найбільш забрудненим повітрям у Східній Європі. За нею йдуть Білорусь, Болгарія та Росія. Ще у 2012 році експерти ООН підрахували, що забруднення повітря призвело до смерті в тому ж році понад 3 млн. людей. До 2060 року очікують загибелі ще 200 мільйонів людей.

– Головний тренер національної збірної Англії з футболу Сем Еллардайс покинув посаду через корупційний скандал. Напередодні, футбольна асоціація Англії розпочала щодо нього службову перевірку у справі про корупцію.

– Понад 90% людей в Азербайджані схвалили поправки та доповнення в Конституцію країни на референдумі, що пройшов напередодні. Такі дані наводить ЦВК. Серед поправок були збільшення терміну президентства з 5 до 7 років, введення посад віце-президентів, надання главі держави права розпускати парламент та призначати позачергові вибори. Венеціанська комісія розкритикувала проект, заявивши, що він надасть президенту Ільхаму Алієву безпрецедентні права на владу в Азербайджані, яким він керує вже 13 років.

– Генеральний секретар іспанської громадської організації з боротьби х корупцією «Чисті руки» Мігель Бернад звинуватив короля Іспанії Хуана Карлоса І у спробі дати йому хабара в 2 млн. євро. Натомість вимагав від організації забрати позов проти його доньки Крістіни де Бурбон, яку підозрюють у відмиванні коштів та фінансових махінаціях.

– Депутати з опозиційної уряду Соціалістичної партії заблокували трибуну парламенту Молдови, вимагаючи не приймати ряд законів, пов’язаних із траншем МВФ, та вимагали розслідувати справу розкрадання понад 1 мільярда євро.

Близький Схід:

– 17 людей загинули та понад 50 зазнали поранень внаслідок теракту у Багдаді. Відповідальність за вибухи взяла на себе «Ісламська держава».
– Шість нових селищ захопили джихадисти у Сирії на півночі провінції Хама. Терористи пов’язаного з «Аль-Каїдою» угруповання «Джунд Аль-Акса» та їх союзники вибили сирійські війська з алавітських поселень неподалік міста Таїбат Аль-Ісса. Сирійська армія перекинула у провінцію підкріплення з провінції Алеппо.

– Сирійська армія вибили сили ісламістів з кварталу Фарафіра в центрі Алеппо. Урядові війська просунулися неподалік Цитаделі Алеппо. На півночі сирійська армія здійснила другу спробу штурму табору біженців «Хандарат». На південному напрямку сили Асада намагаються взяти під контроль квартал Шейх-Саїд.

– Вперше з 2013 року спалахнули бойові дії у районі Кудсая в передмісті Дамаска в Сирії. Вже три роки тут зберігалося перемир’я між сирійською армією та загонами «Джебхат Аль-Нусра», які заблоковані у цьому районі. Понад 20 бойовиків були вбиті, шестеро сирійських солдатів загинули. Урядові війська застерегли терористів від подальших агресивних дій, інакше погрожують розпочати зачистку району.

– У Лівані урядові війська провели антитерористичну операцію на кордоні із Сирією, в результаті якої був ліквідований один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава» у Лівані Мустафа Аль-Мухаммед.

– У мережі з’явилося скандальне інтерв’ю одного з польових командирів терористичної організації «Джебхат Аль-Нусра» в Сирії з німецьким журналістом Юргеном Тоденхефером. У ньому бойовик стверджував, що США надають їм пряму військову підтримку та постачають зброю через треті країни – Туреччину та Саудівську Аравію. Також він заявив про співпрацю з ізраїльською армією в районі Голанських висот.

– У сирійському місті Азаз на півночі провінції Алеппо сталися сутички між прихильниками «Вільної Сирійської Армії» та джихадистами, які зірвали прапор «сирійської революції» та заборонили його.

Автор