Ми вже давно не слабкі та не беззахисні

Валерій Прозапас

Шлях до НАТО – це розбудова не лише армії і тим більше не якесь разове впровадження інструкцій та визначення стандартів, це якісно інша система функціонування держави.

І як би ми не сварили наш парламент, але він прислуховується до пропозицій Президента та військового керівництва, крок за кроком приймаючи рішення, які дозволяють прогресувати Збройним Силам.

На днях було прийнято закон, згідно якого зміниться процедура закупівлі товарів та послуг оборонного значення. Про його необхідність казав Начальник Генштабу Муженко, ще під час минулорічного “Одного дня з Президентом”.

Тепер усунуті бюрократичні перепони та посередницькі послуги, а державні замовники отримають можливість набагато швидше та дешевше напряму закуповувати сучасне озброєння та устаткування країн НАТО в рамках домовленостей, над якими постійно працює Президент Порошенко. (Раніше 17 січня повідомлялося, що Президент підписав указ щодо таємних закупівель зброї. Глава держави ввів у дію секретне рішення РНБО про оборонне замовлення на 2019-2021 роки – ред.)

Українське військо вже має поставки протитанкових “Джавелінів”, ударних дронів, сучасних снайперських комплексів, інших озброєнь, які є держтаємницею, їхня кількість буде зростати – і з цим не можуть не рахуватися на Росії.

Крім того з 15 довоєнних мільярдів на армію за час каденції Порошенка оборонний бюджет виріс до 200 мільярдів в 2019 році. Ми вже давно не слабкі та не беззахисні, як нас намагається переконати російська та малоросійська пропаганда.

А ще скоро відбудуться історичні голосування з конституційного закріплення шляху України в Євроатлантичні безпекові структури – там вчергове проявиться, хто обрав шлях державників, а хто залишився підкремлівським “многовєкторніком”.