«Самопоміч». За що боролася – на те й напоролася

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Попереджаю зразу, аби мене не запідозрили у симпатіях до партії Андрія Садового. Я категоричний противник партії «Самопоміч». До «Самопомочі» у мене такі самі претензії, як до всіх партій популістського штибу. Я переконаний – ні в чому команда «Самопомочі» не професійніша за чинну владу, і якби вона була здатна прийти до влади, вона була б змушена або робити все те саме, що нині робить політсила Петра Порошенка, або показати результати набагато гірші. Нещирість, загравання з олігархами, нехтування інтересами країни – всього цього у «Самопомочі» в активі понад міру. Вони явно це знають, проте намагаються вдавати з себе чистих і незайманих. А я терпіти не можу ситуацій, коли за цнотливість і порядність агітують професійні шльондри.

Але.

Низькі рейтинги, які зараз має Андрій Садовий і вся його «Самопоміч», показові. Чому? Тому що, на мою думку, за всією логікою подій, саме «Самопоміч» зараз мусить бути головним гемороєм для Юлії Тимошенко та кандидатом на змагання з Петром Порошенком у другому турі. Чому?

Та тому що «Самопоміч», як би до неї не ставитися, практично весь період президентства Петра Порошенка ВКАЛУВАЛА. Вона – протестувала. Вона – не вилазила з акцій протесту. Згадайте самі.

Вибори у Кривому Розі. Відміна результатів виборів через ВР. Переголосування. Акції. Протести. Так, по результату замість цілковито прохідного представника «Самопомочі» кандидатом у мери висунули Семенченка, а той прогнозовано програв екс-ригу Вілкулу. Але скільки було пафосу! Скільки криків про злочинну владу!

Або всі можливі «Майдани-3». Кого ми там бачили? В дошку знайомих людей. Соболєва, Семенченка, Дерев’янка, Березюка…

А пригадайте дурко-блокаду. Її, власне, організував представник «Самопомочі» Семенченко з компанією. Так, толку з дурко-блокади було нуль, українських полонених ніхто не звільнив. Так, в результаті дурко-блокади більше за всіх постраждала держава Україна – її взули на 2% річного ВВП. Так, головним досягненням дурко-блокади було те, що заводи на окупованих теренах від їхніх власників перейшли під контроль Курченка.

Але згадайте, скільки галасу було?! Згадайте, скільки просторікувань було про «влада – злочинна»?! Згадайте, хто був у перших рядах дурко-блокади? Соболєв, Семенченко… Сироїд ветеранів АТО до сесійної зали не пускала…

Голодовка під АП. Березюк, Войцицька – знову таки, «Самопоміч». Було?

Ну а міхо-майданчик? Представники «Самопомочі» були там від і до. І знову весь спектр «найкращих людей» – Соболєв, Дерев’янко, Березюк, Семенченко. Півроку нардепи від «Самопомочі» під ВР жили в наметах на морозі. Півроку вони розповідали про злочинну владу і про корупцію разом з ЦПК Шабуніна.

І от – вибори… Як воно там? Чого обіцяють рейтинги партії «Самопоміч»? Входить Садовий у першу трійку? А у першу п’ятірку? А хто входить? А?

Скажіть, що всі оці п’ять років робила Юлія Тимошенко? Нагадати? Вона гарно просторікувала про «злочинну владу», корупцію та «новий курс» з трибуни ВР і телеекранів, і ще ударно боролася за збереження «схем Онищенко», та аби в нардепа Онищенка не відбирали бізнес (якого в нього бути не може).

Що ці п’ять років робив кандидат Гриценко? Я можу сказати, чого він НЕ робив. Він НЕ допомагав ЗСУ як фахівець, він НЕ бував на фронті (йому Пастор заборонив, бо він батальйоном командувати не вміє), і він НЕ виводив по телефону з оточення роту «Айдара» – вона не була в оточенні, це брехня. У всьому іншому він так само говорив про гарні речі з екранів і з ФБ, тільки трохи менше за Тимошенко.

Що робив п’ять років комік Зеленський? Що завгодно крім політичної боротьби. Він розважав олігархів на корпоративах, знімав російських акторів у серіалах, продавав свої картини в Росію, і ще грав у кіно президента України, який посилає в дупу МВФ, аби не добувати в Україні сланцевий газ (блакитна мрія Москви).

А що робив?.. Та кого не пригадай. Ті, хто зараз складають конкуренцію Петру Порошенку, не мерзли на Майданах, не билися з поліцією, не гризли лікті, запитуючи: «Народ, що вам зробити, аби ви нас підтримали?» Вони просторікували та торгували пиками на екранах. Тепер вони лідери рейтингів, а «Самопоміч» – ні. Чому?

Та тому що «Самопоміч» заходилася протестувати так, як протестує середній клас, але під абсолютно люмпенськими популістськими гаслами. І саме тому їхні протести привернули уваги лише нечисленних маргіналів. Бо середньому класу популістські гасла – до лампочки, він ними наївся давно. А ті, хто голосує за популістів, тому й голосують саме за них, бо взагалі не хочуть напружуватися, аби бодай якось поліпшити своє життя. Якби напружувалися, давно б уже поліпшували та милості від політиків не чекали б.

Але – ні. Люмпену потрібен чарівник. З казками. З телеекрану.

Сталося те, про що я писав тоді. Грантоїдсько-протестна тусовка (з якої пішли найбільш активні кадри «Самопомочі», і яка активно підтримувала акції «Самопомочі» – ЦПК Шабуніна, той самий) дуже погано знає народ, серед якого вона живе. Ці люди так звикли бачити народ у вікна київських ресторанів (а не на ділянках виробництв і у казармах ЗСУ) і навідувати Гамбург і Брюсель частіше за Запоріжжя та Суми, що вони просто не розуміють, з ким вони мають справу і як працювати з такими виборцями. А відтак і робили вони п’ять років як раз те, про що я писав – тягали картоплю з вугілля для Гриценків, Зеленських, Тимошенко, та інших політиків-популістів, які зосередилися на казочках, замість мерзнути.

Нині «Самопоміч» виборцям з категорії «знедолених і гноблених» не цікава. І це – виразна характеристика як раз таки «знедолених і гноблених». А ще тих, хто стає їхніми кумирами.

Автор