Аналізуємо передвиборчі програми кандидатника

Іван Виговський

Давненько не брав я шашки в руки…

От тутечки деякі кандидати та кандидатки формують свою передвиборчу програму навколо трьох пунктів:

  1. Мир за будь яку ціну;
  2. Землю виключно селянам;
  3. Промисловість і банківську сферу націоналізувати та поділити.

Так я вам скажу, що це зовсім не нова програма. Хто вивчав “Краткий курс історії ВКПБ” або просто вчився в совковій школі, той знає – це програма Ульянова (котрий Ленін) і більшовиків (котрі комуністи).

Треба віддати таки належне Ульянову – він свою програму реалізував. Давайте подивимося, що з того вийшло:

  1. Брестський мир. Ленін віддає близько 1 мільйона кілометрів квадратних території та віддає Чорноморський флот. (Так Ульянов розплатився з німцями територіями інших народів, але ж Україна немає таких територій, як не має і мільйона квадратних кілометрів). Тому питання – панове кандидати, а що ви пропонуєте путлєру в обмін за мир?
  2. Земля. Так, так землю таки віддали селянам  😥 Нагадати про події 1921-22 року? Про той голод у нас мало пишуть. Чи нагадати про комуни, куди всіх заганяли? У яку голодну латифундію збираєтесь загнати Україну ви, панове кандидати, що виступають проти приватної власності на землю.
  3. Таки відібрали та навіть трохи поділили. До цих пір не можемо оговтатися від того поділу. А ви знали, що в середині 80-х “успіхи” радянської промисловості порівнювали з 1913 роком. Так і писали: чавуну виплавлено 113% по відношенню до 1913 року. Добре поділили і добре нагосподарювали.

До чого я все то написав?

А так згадалося:

  • Мудрий вчиться на чужих помилках.
  • Розумний – на своїх.
  • Дурень не вчиться зовсім.

Вибирайте свою категорію…

Карикатура © Сергій Репьoв


Mason Lemberg

Вирішив я проаналізувати передвиборні програми зареєстрованих кандидатів в Президенти України, які викладені на сайті ЦВК.

І тут я, чесно кажучи, офігів. Максимум 3 правдиві обіцянки, які може втілити кандидат в Президенти. Решта – брехня або маніпуляції.

Мова не йде про правильність обіцянок, мова не йде про те, чи будуть вони виконані, мова йде про можливість їх втілення, регламентовану повноваженнями Президента. Наприклад, я не оцінював, чи скасування призову – це правильна обіцянка, чи буде вона виконана, я тільки оцінював, чи може Президент скасувати призов.

Рівень політичних програм всіх вказаних кандидатів в Президенти, а деякі з них науковці, є не кращим ніж рівень реферату десятикласника.

Найогидніше те, що ці всі люди кричать про корупцію, чесність, справедливість, але тут же в своїх президентських програмах пишуть, як вони будуть втручатися в освіту, медицину, суди – у все те, що не має робити Президент.

Самі відмічені файли з програмами тут.

Карикатура © Олександр Бронзов

 

Автор