Робоча поїздка Президента України до Рівненської області (фото, відео)

Без незалежної церкви неможлива незалежна держава – Президент під час подячного молебня за автокефалію ПЦУ

Молебень у Свято-Покровському кафедральному соборі м.Рівне

Радий разом з рівненською громадою спільно помолитися у Свято-Покровському кафедральному соборі та привітати вірян з отриманням Томосу для ПЦУ. Саме звідси розпочав свою церковну місію Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Знаю, що Рівненщину і першого Предстоятеля Православної Церкви України пов’язують і будуть пов’язувати особливі зв’язки. Символічно, що після Києва, Томос прибув до Рівного, де віряни зможуть вживу побачити нашу реліквію. Адже Томос – чергове свідчення того, що Україна набула волі. Дякую за вашу рішучість, за віру в Бога і віру в Україну!

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 10. Januar 2019

 

Під час робочої поїздки до Рівненської області Президент Петро Порошенко взяв участь у подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної Церкви України. Святкова літургія відбулася у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Рівне за участі Святійшого Філарета.

Томос про автокефалію та утворення Православної Церкви України був урочисто внесений у собор і розміщений біля царських врат.

Глава держави привітав усіх присутніх у храмі з Різдвом Христовим і нагадав, що цьогоріч воно було дуже особливим, адже Україна і її народ отримали на це свято «великий подарунок від Господа» – українську Православну Церкву.

«Це те, про що молилися і мріяли покоління українців з самого першого дня хрещення України-Руси святим рівноапостольним князем Володимиром. Українці мріяли отримати від Матері-Церкви автокефалію. І 333 роки тому, коли на українську церкву було одягнуто московське ярмо, всі ці роки покоління українців молилися, щоб Господь послав нам незалежність, автокефалію помісної церкви», – сказав він.

«І цього року Господь почув нас. Почув молитви ієрархів і священників, почув молитви парафіян. Коли ми звернулися разом – я як Президент, Верховна Рада, яка підтримала звернення Президента, всі ієрархи українських церков», – додав Петро Порошенко.

«Диво сталося. Всі чекали, що ми будемо вмовляти їх роками, а це трапилося одразу», – сказав Президент і констатував, що тепер «зірка великої православної нації – Православної Церкви України, сяє серед помісних православних церков».

«Ми є одна з найбільших православних націй. І тисячі людей, які зібралися в цьому храмі та ті, хто не потрапив до нього і стоять на вулиці – стоять з подячною молитвою Господу за його подарунок», – додав він.

Президент відзначив, що Рівненщина першою має змогу побачити Томос про автокефалію ПЦУ, який «ще вчора був скріплений підписами всіх членів Синоду Вселенського Патріархату, а сьогодні він вже повернувся в Україну». «Ви сьогодні маєте змогу побачити на власні очі Томос, який чекали покоління українців, який дарував українській церкві автокефалію, який заклав духовний фундамент під державотворення, який дорівнює акту або референдуму про незалежність України», – сказав він.

Глава держави також нагадав як 15 грудня на Об’єднавчому Соборі було створено Православну Церкву України і обрано її предстоятеля: «Хочу подякувати всім, хто молився за те, щоб це стало можливим. І чому це так важливо для мене як для Президента? Бо це не просто створення церкви, а я ще раз наголошую – без цього не може бути вільної і незалежної держави Україна».

«Тому Москва так агресивно боролася, щоб не було у нас канонічної автокефальної православної церкви, визнаної світовим православ’ям, Вселенським Патріархатом. Їм принципово важливо було не відпустити Україну з Російської імперії», – додав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що «Томос є свідченням того, що Україна набула волі, незалежності». Глава держави подякував за молитви підтримки і любов до України. Окремо Президент подякував Святійшому Філарету: «Можна було би докладати безліч зусиль, але якщо би 25 років тому Його Святість не заклав фундамент у вигляді церкви, на базі якої з’явилася (нова церква – ред.) і об’єдналася разом з УАПЦ, ієрархами УПЦ МП, то це все було би неможливим. І от за віру в Україну і в нашу церкву, за рішучі дії на захист України прийняв рішення нагороди Святійшого Патріарха Філарета найвищим званням – Герой України», – сказав Петро Порошенко.

Святійший Філарет подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за рішення про надання автокефалії Православній Церкві України. Окремо він відзначив зусилля Президента Петра Порошенка: «Попередні президенти теж багато робили для отримання Томосу, але не досягли цього. А Петро Олексійович своєю мудрістю та наполегливістю досяг своєї мети. І ми дякуємо Вам». Він зауважив, що УПЦ КП тривалий час «стукала в двері Вселенського Патріарха, але вони не відчинялись». «А чому вони відчинились? Бо Бог створив такі умови, при яких Вселенський Патріарх не міг вчинити інакше… Ми дякуємо, насамперед, Богу за це», – додав він.

Філарет вручив Главі держави орден святого апостола Андрія Первозваного.

По завершенню молебню Петро Порошенко поспілкувався з місцевими жителями.

Свято-Покровський кафедральний собор у Рівному є одним з найбільших та найвищих храмів України. Його довжина – 51 м, ширина – 42 м, висота – 55 м. Великий купол, який символізує Ісуса Христа, та 12 менших, які символізують апостолів, а також 8 малих куполів, створюють чудову композицію, яка є окрасою Рівного та проглядається з усіх сторін міста. Собор побудовано в українському стилі.

Наріжний камінь майбутнього Свято-Покровського собору було закладено Предстоятелем УАПЦ – Святійшим Патріархом Київським і всієї України Мстиславом у 1990 році. Наприкінці 90-х років почав діяти нижній храм собору – на честь всіх святих землі Волинської. Освячення верхнього храму собору – на честь Покрови Пресвятої Богородиці – звершив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у 2001 році.

Джерело

 

Не маю жодного сумніву, що процес приєднання парафій до ПЦУ продовжиться – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що парафії церков, які є в Україні, продовжать приєднання до єдиної помісної Православної Церкви України. «Я не маю жодного сумніву, що той процес, який зараз розпочався – він буде продовжений», – сказав Глава держави під час подячного молебня у Рівному.

«Але ця робота лише починається у зв’язку з тим, що велика кількість парафій приймає рішення щодо приєднання до нашої церкви», – додав він.

Петро Порошенко наголосив, що цей процес є добровільним та відбувається за ініціативи віруючих. «Наголошую – не було і не буде жодного тиску з боку держави, бо це парафіяни мають прийняти рішення де їм більше до вподоби», – сказав Президент.

«Якщо священник визнає, що українська земля є канонічною територією Російської православної церкви і парафіяни з цим погоджуються – це є їх вибір. Якщо парафіяни молилися за незалежність, волю України – це буде також їх вибір», – додав він.

Глава держави зазначив, що необхідно продовжити кроки, щоб в Україні, нарешті, з’явилася одна єдина помісна православна церква. «Щоб українець, який заходить до православного храму, не питав, який це Патріархат, а знав, що двері храму для нього відкриті і це єдина помісна українська церква. Вірю, що так буде», – підкреслив Президент.

Святійший Філарет зауважив, що процес об’єднання церкви тільки почався.

«Ми віримо, що ми об’єднаємо в Україні все православ’я в єдину українську Православну Церкву з допомогою Божою. Бог дасть і теж створить умови такі, що всі прийдуть до складу ПЦУ. Але нам треба працювати разом із державою», – сказав він.

«Якщо не буде в Україні незалежної церкви, то держави як такої української теж не буде. Тому ми пов’язані», – сказав він і зауважив, що як «без української церкви не може бути українська держава толком, а без української держави не може бути автокефальної церкви».

«Тому і держава, і церква працюють у цьому напрямку разом, не втручаючись. Держава не втручається в церковні справи, а церква не втручається у державні. І це вільний шлях, Божий шлях, прямий шлях, який ми йшли до цього часу і будемо йти. І тому ми віримо в нашу остаточну перемогу. А наша остаточна перемога – прогнати зі сходу агресора – Росію, яка вбиває своїх братів українців, а з другого боку – створити, об’єднати все українське православ’я», – резюмував Філарет.

Джерело

 

Немає важливіших пріоритетів для держави, ніж воїни і ветерани – Президент відвідав ветеранів, які проходять реабілітацію після поранень

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час робочої поїздки на Рівненщину відвідав ветеранів АТО/ООС, які проходять реабілітацію, в тому числі із застосуванням арт-терапії у Республіканському центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравм.

На прохання воїнів Глава держави підписав їх картини на згадку про зустріч з хлопцями та подарував різдвяні подарунки. «З великою повагою і шаною, хлопці. Низький уклін. З Різдвом Христовим. Дуже дякую за те, що ви робите», – звернувся до ветеранів Петро Порошенко. Військові також подарували Президенту одну із своїх картин на згадку про зустріч.

Президент оглянув умови, в яких проходять реабілітацію ветерани АТО/ООС з різних підрозділів добровольчих батальйонів та Збройних Сил України, зокрема 25-ої окремої десантно-штурмової бригади, батальйонів «Київська Русь», «Донбас-Україна» та інших.

«Я вважаю, що вашими зусиллями ми змінили країну і змінили армію. Те, що ми маємо зараз – це точно не те, що ми мали в 2014 році і навіть не те, що було у 2015-му. Ваш досвід є дуже корисним», – сказав Петро Порошенко та наголосив, що на початку нашої війни проти агресора, саме добровольці зіграли значну роль в обороні держави.

Глава держави також зустрівся з медичним персоналом центру, передав слова подяки медикам за їх благородну справу, привітав з Різдвом Христовим та Новим 2019 роком і наголосив на пріорітетності допомоги ветеранам як для центральної, так і для регіональної влади.

«Немає інших перших пріоритетів для держави, ніж воїни і ветерани», – сказав Президент та додав, що «саме тому, вперше за часи незалежності держави було створено Міністерсто ветеранів».

Глава держави представив Міністра у справах ветеранів Ірину Фріз та підкреслив, що питання допомоги та реабілітації ветеранів нашої війни за незалежність є для нього одним з перших пріоритетів.

При цьому він повідомив про домовленості щодо співпраці з міністерствами ветеранів країн НАТО, зокрема зі США. «Ми знаємо як ставляться до ветеранів в Сполучених Штатах. Тому важливо обмінюватися досвідом, приїжджати, навчатися», – зазначив Президент.

Джерело

 

В 2020 році ЗСУ будуть здатні діяти повністю за стандартами НАТО – Президент

Радий поспілкуватися з мешканцями м.Здолбунів, що на Рівненщині

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 10. Januar 2019

 

Президент Петро Порошенко під час робочого візиту на Рівненщину наголосив, що зусилля українського народу та героїзм армії викликають повагу і розуміння світу та дозволяють українській дипломатії зміцнити міжнародну коаліцію на підтримку України. Мова йде про широкий спектр підтримки, включно з санкціями, допомогою в підготовці фахівців, постачанні зброї, зокрема і протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

«В 2020 році ЗСУ будуть зорганізовані і здатні діяти повністю за стандартами НАТО відповідно до закону про національну безпеку», – зазначив Глава держави під час зустрічі з мешканцями міста Здолбунів та Здолбунівського району на Рівненщині.

Президент впевнений, що шлях України до Євросоюзу та НАТО допоможе забезпечити безпеку українських кордонів і суверенітету. «Наш шлях до миру, але не на умовах капітуляції, яку нам пропонує російська п’ята колона, а на умовах національних інтересів України», – наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що членство в ЄС – це шлях до добробуту. «Щоб в цьому переконатися – порівняйте як живуть країни-члени ЄС і народи цих країн та порівняйте як живуть країни і народи колишнього Радянського союзу. Переконаний, що альтернативи в нас немає», – зазначив він. За його словами, євроатлантична інтеграція – це також шлях до зміцнення української державності і гідності українських громадян. «І ми довели, що здатні здобувати перемоги на цьому визначеному українським народом шляху», – наголосив Глава держави.

Президент підкреслив, що українці зупинили російську агресію і зберегли незалежність держави. «Вперше. Бо завжди, коли Росія нападала на Україну, а це постійно трапляється протягом останніх 300 років, Україна не витримувала більше 1,5-2 років. Це вперше ми продемонстрували, що ми здатні захистити наш суверенітет», – наголосив Глава держави.

За його словами, до 2014 року армія надто довго була на периферії державної уваги, режим Януковича до кінця зруйнував її, в армії був розпочатий процес з її розпродажу, розграбування і розшматування. «Але в 2014 році, ми мали можливість в цьому не один раз переконатися, ворог не врахував українського патріотизму і єдності народу. Не врахував волонтерів, добровольців, які голими руками готові були боронити державу. Ми з вами відродили українське військо у небачений в історії термін», – нагадав Петро Порошенко.

«Американські генерали і генерали інших країн-членів НАТО казали, що 4-5 років потрібно для створення однієї бригади і за 4 роки створили ЗСУ. І сьогодні – це сотні тисяч належно підготовлених, гарно озброєних і забезпечених усім необхідним воїнів з речовим, медичним, харчовим, бойовим, житловим і іншим забезпеченням воїнів, які нарешті почали виховуватись на українських традиціях», – наголосив Президент. Він нагадав, що в ЗСУ з’явилися капелани, які не просто несуть слово Боже воїнам. «Багато був на передовій, і можу вам сказати – на фронті атеїстів немає», – розповів Глава держави, зауваживши, що в бліндажах, в наметах, в танках і бойових машинах є іконки і молитви.

Глава держави наголосив, що традиції, на яких виховуються українські воїни, успадковані від козацтва, від героїв Української революції та національно-визвольних рухів, від героїв УПА, які нарешті визнані державою як повноправні учасники визвольної боротьби. «Пишаюсь тим, що нещодавно підписав закон, який надав статус учасника бойових дій ветеранам УПА. Чому це зараз так важливо? Бо нове покоління українців вчиться не лише у воїнів АТО і учасників ООС. Ми у них також вчимося мужності і тому так природно зазвучало в устах молодого покоління давнє і нове бойове привітання «Слава Україні! Героям Слава!», – зазначив Президент, нагадавши, що також гімн ОУН став Маршем ЗСУ.

За його словами, українська армія здатна гідно протистояти ворогу і нарощує свою силу – на потреби оборони і безпеки бюджет виділяє суму, що перевищує 5% ВВП. «Ми інвестуємо частину ресурсів у потужності оборонно-промислового комплексу, відновлюємо роботу конструкторських бюро, створюємо нові робочі місця в ОПК. Кожного місяця українське військо отримують десятки і сотні одиниць нової і модернізованої зброї, техніки, в тому числі літаків і ракет», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Глава держави: Реформи роблять Україну інвестиційно привабливою для європейських і світових компаній

Президент Петро Порошенко наголосив, що відновлення економічного зростання, яке за очікуваннями цього року буде в межах 3,4% і стане рекордним за вісім років, є результатом тих реформ, що проводяться.

«Реформи роблять Україну інвестиційно привабливою, тому ми піднялися зі 153 на 71 сходинку в рейтингу Doing business. І це точно помічають європейські та світові компанії», – зауважив Глава держави під час зустрічі з мешканцями міста Здолбунів та Здолбунівського району на Рівненщині.

Президент розповів, що планує відвідати Давос, де зустрінеться з членами Інвестиційної ради – компаніями, які інвестують в Україну і загальна капіталізація яких складає трильйон доларів. «Вони приїхали для того, щоб задекларувати свою рішучість в продовженні інвестувати в Україну», – додав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що Україні вдалося забезпечити ратифікацію і запуск Угоди про асоціацію, а також зони вільної торгівлі, яка вже призвела до того, що більше 42% українського експорту відбувається в країни ЄС. «Це гарна відповідь на те, що Росія оголосила ембарго і закрила всі свої ринки, починаючи з 2013 року для всіх українських виробників. Для чого вона це робила? Для того, щоб задушити Україну економічно і викинути з робочих місць мільйони українців. До речі, в першу чергу на сході нашої держави, вдарити по російськомовним українцям. І лише своєчасна і ефективна переорієнтація на європейський ринок дала нашому експорту і всій економіці абсолютно нові можливості», – сказав він.

Президент впевнений, що експорт до Європейського Союзу «дуже швидко набуде цифри в 50%». «Половина українського експорту буде забезпечувати найбільший ринок світу – ринок ЄС», – додав він.

Джерело

 

Президент: Найважливіший фактор нашої єдності – українська мова

Президент Петро Порошенко наголошує, що мова є тим важливим фактором, який об’єднує українське суспільство. «Найважливіший фактор єдності складає наша українська мова», – сказав Глава держави під час спілкування з мешканцями міста Здолбунів та Здолбунівського району на Рівненщині.

Петро Порошенко нагадав, що останнім часом реалізовується низка заходів, спрямованих не лише на підтримку української мови, а й на розвиток, виробництво україномовного друкованого, аудіо- та відеопродукту. Зокрема, сформована цілісна і ефективна політика розвитку української книги, українського кіно, української музики. «Як я вже казав – нарешті з’явився український медійний простір, україномовний», – зазначив Президент.

Він зауважив, що вже є плоди такої роботи: «Нам завжди казали, що ми не здатні конкурувати з російськими книгарнями. В українських книгарнях зараз нарешті з’явилося багато видань українською мовою. Чому? Бо їх почали купувати, а російськомовні – припинили. І ніхто нікого за вуха не тягне».

«Змінилася нація, змінилася країна і кожен з вас це відчуває. І сьогодні україномовні книжки та брошури становлять майже 78% від загального обсягу. Російськомовні знаєте скільки? 15%. Завжди вони перевищували. Ми жили як колонія в окупації», – додав він.

Також нарешті запрацював закон, який зазнавав критики – про запровадження мовних квот на радіо та телебаченні. «Кажуть – як квоти? Є ж свобода слова, є свобода говорити будь-якою мовою. Говорити – так, але інформаційний простір заповнювати – друзі мої, українською мовою. Чому? Бо так передбачено ліцензією. Не хочете? Їдьте у Росію і спілкуйтеся російською. Ніхто вам не забороняє», – наголосив Президент.

«І тут у побуті спілкуйтеся хоч румунською, хоч російською, хоч кримськотатарською. Я буду вітати, якщо ви навіть англійською будете спілкуватися. Це теж буде непогано. Але якщо ви на державній службі, якщо ви спілкуєтеся у ЗМІ – вивчіть українську», – також підкреслив він.

За словами Петра Порошенка, згідно з останніми даними моніторингу зросла кількість україномовних повідомлень, пісень. «Я вже сказав, що це 55%. На регіональних радіостанціях це поки що складає 48% – і там підтягнемо. Ми ніколи більше не повернемося до цифри 2013 року. Ніколи більше не буде так, що українська мова буде 5% (ефірного часу – ред.), а російська – 51%», – акцентував Глава держави.

Крім того, набагато помітнішим стає український продукт на телебаченні. Також за даними моніторингу ефіру загальнонаціональних мовників у 2018 році в середньому частка програм українського виробництва складала вже 79%. На місцевому та регіональному рівні фактична частка програм новин державною мовою сьогодні складає 99%, а у Волинській, Кіровоградській, Рівненській, Чернігівській, Черкаській, Хмельницькій областях ця цифра дорівнює 100%, зазначив Петро Порошенко.

Крім того, з’явилися українські серіали, власні музичні шоу. Розвитку цього напрямку теж сприяли законодавчі вимоги та позиція глядачів, які змушують національний продукт все більше і більше звучати українською, підкреслив Президент.

«Відроджується українське кіно, знімаються фільми, серіали українською мовою. Нарешті знімаються серіали про героїв АТО. Нарешті знімається фільм про кіборгів, про Донецький аеропорт, про українських добровольців. Ще два-три роки тому цього не було», – також сказав він, зауваживши, що це стало можливим завдяки фінансовій підтримці держави, талановитим українським митцям, режисерам, акторам, які отримали можливість для реалізації свого творчого потенціалу.

Петро Порошенко підкреслив, що особливі зусилля держава і влада докладатиме для створення патріотичного кіно, а не «мильних опер». За словами Глави держави, 69 кінопроектів патріотичного спрямування, які пройшли конкурсний відбір, вже отримують зараз державну фінансову допомогу.

«Я ще раз наголошую – за останні чотири роки українська мова і українська культура зайняли належне місце в серцях українців і в просторі навколо нас», – резюмував Президент.

Джерело

 

Автор