Новини науки. 1-7 січня 2019 року

Віктор Шабанов

Вітаю всіх з Новим роком та Різдвом Христовим!

Новий рік надихає на позитивні вчинки. От і я вирішив відновити щотижневий дайджест наукових новин. Сьогоднішні новини охоплюють не тільки попередній тиждень, а й пізніші повідомлення.

Нагадаю, що не всі «наукові новини» входять до нашого дайджесту, а лише ті, яким знайшлося підтвердження у достовірних джерелах. Як і раніше, новини подаватимуться за окремими науковими напрямами.

Ну а тепер до самих новин.

Сьогоднішній дайджест охоплює астрономію, палеонтологію, археологію, екологію та біологію. Фізики з хіміками поки що пасуть задніх. Але наступного тижня, маю надію, буде змога порадувати поціновувачів і цих наук.

Астрономія
Зонд NASA передав перші фотографії одного з найдальших тіл Сонячної системи

New Ultima Thule Discoveries from NASA’s New Horizons

Автоматичний міжпланетний зонд NASA New Horizons передав на землю перші фотографії найвіддаленішого з відомих ученим об’єктів Сонячної системи – розташованого за орбітою Нептуна астероїда Ultima Thule («Край світу»).

Астероїд становить два з’єднаних одне з одним тіла і нагадує сніговика. Астрономи припускали, що астероїд може складатися з двох зв’язаних одне з одним тіл. Одержані фотографії підтверджують їхню теорію.

Як на мене, найцікавіше у цьому повідомленні – дивовижна живучість зондів NASA. Уявіть, скільки років і на яких відстанях працюють ці дивовижні прилади! А пересічний громадянин вже не може уявити своє життя без павербанку. Отакої!

Екологія
Вчені зробили неймовірні відкриття щодо екосистем, які існують глибоко під поверхнею землі.

Life in Deep Earth Totals 15 to 23 Billion Tonnes of Carbon—Hundreds of Times More than Humans

Колись, років 20 тому, я розповідав про бактеріальні системи глибинних свердловин студентам на лекціях з екології. Звичайно, у відповідь бачив або посмішки, або повну байдужість. Сьогодні, такими дослідженнями підтверджуються не тільки теоретичні положення нашого видатного вченого В.І. Вернадського про біосферу, але й неймовірну роль мікроорганізмів в існуванні життя на Землі.

Група вчених зі спільноти Deep Carbon Observatory виявила, що у товщі землі існують екосистеми, представлені переважно бактеріями та археями. Проби брали за допомогою глибинних наземних та підводних свердловин (глибина від поверхні – 2,5-5 км). Ці дослідження дали феноменальні результати. Зокрема, підземні бактерії та археї складають до 70% від маси всіх мікроорганізмів на Землі, а загальна маса вуглецю, який вони продукують, оцінюється від 15 до 23 млрд тонн. Загальний об’єм підземної мікробної біосфери за попередніми розрахунками складає 2 млрд кубічних кілометрів. Вражає!

Вчені вперше за 2 роки виявили дитинча гладкого кита

Rare right whale calf spotted off Florida coast

На тлі новин про катастрофічні зміни у кліматі Землі, про перетворення екосистем, маємо позитивні новини про поступове відновлення популяцій найбільш вразливих ссавців на планеті. Звичайно, заспокоюватися ще зарано, але факти тішать.

Зоозахисники повідомили, що помітили китову малечу та його матір 28 грудня у прибережній зоні біля гирла річки Сент-Джонс. За словами науковців, самку кита вони бачили за 5 днів до цього біля узбережжя штату Джорджія.

Вперше за останні два сезони вчені спостерігали дитинча гладкого кита: за сезони 2017 та 2018 років екологам жодного разу не траплялось побачити новонароджених гладких китів.

Гладкі кити зазвичай мігрують з Північної Атлантики, аби народити біля берегів Джорджії і Флориди з грудня по березень. За оцінками вчених, на планеті залишилося близько 450 північноатлантичних гладких китів. Протягом останнього сезону не було зареєстровано жодного випадку народження китів цього виду, і лише п’ять новонароджених дитинчат гладкого кита були виявлені під час сезону 2017 року.

Біологія

Ця новина виглядає курйозною, але зверну вашу увагу на два моменти: по-перше, і понині відбувається відкриття нових видів живих істот (зокрема комах), а по-друге, мені подобаються креативні науковці. Тим більше, мета такого вчинку – благородна.

Вчений назвав три види жуків на честь драконів Дайнеріс Таргарієн

Professor names beetle species after ‘Game of Thrones’

Бретт Реткліфф, ентомолог з Університету Небраски, вирішив дати оригінальні назви трьом видам південноамериканських жуків. Вони отримали імена на честь трьох драконів Дейнеріс Таргарієн – Дрогона, Рейегаля та Візеріона (в латинській версії – Drogoni, Rhaegali и Viserioni). Це персонажі всесвітньо відомої «Гри престолів». Реткліфф сподівається, що загальновідомі імена сприятимуть інтересу людей до невідомих видів комах та проблем збереження біорізноманіття.

Палеонтологія

Зазвичай палеонтологічні новини вражають або фахівців вузького профіля, або дітлахів (динозаври!!!), або людей які намагаються «переписати історію».

Для мене палеонтологія цікава кількома моментами. Вражають методи, завдяки яким вивчають окаменілості. Ціла купа методів, які використовують не тільки сучасні прилади і новітні технології, але й логіку, критичне мислення і кропіткий аналіз фактів. Як нам не вистачає цього у сучасному інформаційному просторі! По-друге, палеонтологічні відкриття дозволяють більш детально виписати історію розвитку живих істот нашої планети, а деякі палеонтологічні відкриття дозволяють вирішити окремі проблеми сучасності. Отже, вперед!

У Великобританії знайшли невідомий вид літаючого динозавра

Pterosauria of the Great Oolite Group (Bathonian, Middle Jurassic) of Oxfordshire and Gloucestershire, England

Динозавр існував близько 167 млн років тому. Розмах крил рептилії становив біля двох метрів.

Невідомий вид літаючого динозавра виявили у Великій Британії вчені з Портсмутського університету.

Останки ящера були знайдені в Оксфордширі. Новий вид отримав назву Klobiodon rochei. Ці динозаври існували на Землі близько 167 мільйонів років тому.

Розмах крил ящерів становив біля двох метрів. Виділити їх в окремий вид допомогла унікальна будова зубів.

В Польщі виявлені останки унікального прото-ссавця

Elephant-sized proto-mammal discovered in Poland

Ця новина підтверджує мої попередні вислови щодо палеонтології.

Виявилось, що, можливо, дуже скоро підручники з біології потрібно буде переписати. Адже загальновідома теорія про те, що первинні ссавці були маленькими і малопомітними тваринами, цим відкриттям піддається суттєвим застереженням.

Цікавість знахідки польських вчених полягає в тому, що знайдені ними останки прото-ссавця свідчать про його дуже великі розміри: висота цього звіра становить 2,2 метри. Крім того, цією знахідкою спростовується ще одна теорія, за якою розвиток первинних ссавців відбувався значно швидше, аніж це вважалось.

Знайдену викопну тварину назвали Lisowicia bojani. Більш детальна інформація про знахідку та її наслідки – за посиланням.

Археологія

Археологічні знахідки більш зрозумілі людям, аніж палеонтологічні. Вони або зменшують кількість «білих плям» в історії людства, або, навпаки, задають більше запитань і змушують дивитись на «звичайні» історичні події з іншого ракурсу.

Сьогоднішню новину можна віднести до курйозних. Виявляється, навіть відомі археологічні артефакти археологи можуть не тільки знаходити, але й губити. А згодом, знову випадково знаходити.

Віднайшли камінь з античним текстом, який вважали втраченим

Missing Ancient Artifact ‘Stone of Nikouria’ Rediscovered on Amorgos

Виявляється, можна несподівано загубити. І так само несподівано знайти.

У Греції на острові Аморгос при проведенні ремонту старовинного житлового будинку виявили камінь з давнім текстом, загублений в 1908 році.

Камінь, на якому був вибитий текст III століття до н.е., у 1893 році виявив француз Теофіль Гомоль у церкві Панагія на острові Нікур. Артефакт перенесли на зберігання у стайню. Там він перебував до 1908 року, після чого таємниче зник.

Понад століття археологи усього світу шукали камінь. Знайшов його аспірант Афінського університету Стеліос Перакіс і німецький археолог М.М. Фішер. Їм допомогли місцеві жителі. Легендарний камінь виявився вбудований у стіну житлового будинку, що належав колись пастуху Стаматіс Гріспосу.

Текст на камені є резолюцією. Це відповідь Ліги островів на запрошення Птоломея II взяти участь у святі і іграх, організованих в Олександрії в пам’ять про Птоломея I. Напис попередньо датується 280-278 рр. до н.е. Резолюція Нікур вважається ключовим текстом, який розповідає про співвідношення сил в Егейському регіоні в період переходу контролю над ним від македонців до Птоломея.

Автор