Світ 22 вересня. Результати дня

Історичні між-афганські переговори, епідемія в Нігері, воєнний бюджет США, сутички у Північній Кароліні, проблема із Нідерландами, посилення російської вертикалі, коурпційна справа в Румунії, східноалеппський наступ в Сирії, битва за Аль-Ширкат в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Голова Управління ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн розкритикував владу Демократичної Республіки Конго за «надмірно жорстку позицію» відносно опозиції та їх прихильників, понад 100 з яких загинули у сутичках із поліцією.

– У Нігері спалахнула епідемія «лихоманки Великої Рифтової Долини» – різновиду тяжкої лихоманки з ураженням очей. ВООЗ розгорнула свої сили для стримування вірусу.

– Десятеро бойовиків «Ісламської держави» знищені у боях в місті Сірт у Лівії. Проурядові війська, лояльні уряду національної єдності у Тріполі, стратили чотирьох бійців. Вони наступають на останні бастіони терористів у місті.

Америка:

– Сенат США ухвалив воєнний бюджет країни на 2017 рік. Відповідно до документу, на оборонні потреби буде витрачено 602 млрд. доларів. Більша частина – надійде до Міноборони країни, решта – на фінансування програм з енергетичної безпеки. Цьогорічний бюджет містить небачені вже багато років витрати на стримування російської агресії в Європі – понад 3 млрд. доларів. Гроші підуть на розміщення сил НАТО в країнах Східної та Центральної Європи.

– Нижня палата Конгресу США ухвалила законопроект про поставки летальної зброї Україні та посилення санкцій проти РФ.

– Екс-міністр фінансів Бразилії Гіду Мантега заарештований поліцією у справі про корупцію у державній нафтовій компанії «Petobras».

– Дев’ятеро людей поранені в результаті нових сутичок між демонстрантами та поліцією в американському місті Шарлотт у штаті Північна Кароліна. До міста ввели Національну гвардію. Люди протестують проти вбивства напередодні темношкірого.

– У Венесуелі сотні водіїв автобусів вийшли на страйк, паралізувавши транспортне сполучення у Каракасі. Вимагали покращення умов праці.

Азія:

– Президент Філіппін Родріго Дутерте запросив представників ООН та ЄС особисто приїхати до Маніли проінспектувати процес боротьби із наркомафією в країні. Протягом останнього часу, понад 3,5 тисячі підозрюваних у торгівлі наркотиками загинули від рук поліції. Правозахисники звинувачують президента у «легалізації вбивств».

– Уряд Афганістану та Ісламська партія Афганістану підписали попередній варіант мирної угоди. Партія все ще наполягає на визначенні чітких термінів виведення з країни іноземних контингентів та скасування домовленостей між США та Афганістаном. «Ісламська партія Афганістану» на чолі із Гульбеддіном Хекматіяром була ядром руху моджахедів, який воював із радянськими військами під час їхньої інтервенції в країну. Зараз загони Хекматіяра є другою за величиною політичною та збройною силою в країні, опозиційну уряду, поступаючись лише терористичному руху «Талібан». Хекматіяр включений Вашингтоном до списку глобальних терористів у 2003 році. Був прем’єр-міністром Афганістану в 1993-1994 роках.

Європа:

– Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв запропонував призначити на посаду нового голови виконавчого комітету партії «Єдина Росія» депутата Держдуми Володимира Бурматова, який був головний фігурантом «пожежного скандалу», пов’язаного із плагіатом, та якого самого звинувачували у плагіаті.

– Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна, ймовірно, не ратифікує Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС – через результати консультативного референдуму, який пройшов у квітні. Тоді 61% громадян виступили проти ратифікації угоди. Референдум мав рекомендаційний характер та не зобов’язав уряд виконувати його рішення. У Нідерландів є вибір – або ратифікувати Угоду всупереч результатів голосування, або ж домовлятися з ЄС, щоб окремі положення Угоди не розповсюджувалися на Нідерланди. Для вступу в силу Угоди про асоціацію, необхідно, щоб її ратифікували всі країни-члени Євросоюзу.
– Французька поліція затримала двох бельгійських поліцейських та 13 мігрантів на кордоні. Правоохоронців підозрюють в організації незаконних перевезень біженців.

– Віце-адмірал РФ Олександр Носатов призначений командувачем Балтійського флоту РФ. Його попередника – адмірала Сергія Кравчука – звільнили з посади через «помилки у бойовій підготовці» та «викривлення інформації про реальний стан речей на флоті».

– Президент РФ Володимир Путін призначив спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна новим головою Служби зовнішньої розвідки (СЗР) замість Михайла Фрадкова. Останнього звільнили у зв’язку із виходом на пенсію. Путін запропонував йому обійняти посаду голови ради директорів РЖД. Наришкін – давній товариш Путіна з Вищої школи КДБ. Також він працював із ним у мерії Санкт-Петербурга. Фрадков очолював СЗР з 2007 року.

– Заступник міністра закордонних справ Великої Британії Алан Данкан повідомив, що нинішній глава МЗС Борис Джонсон насправді не хотів виходу Британії з ЄС. За його словами, Джонсон планував програти референдум із невеликим відривом, щоб зміцнити свої політичні позиції до виборів прем’єра.

– В Іспанії у Мадриді поліція затримала двох чоловіків за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Обидва – громадяни Іспанії, які займалися пропагандою екстремізму.

– Румунська прокуратура висунула звинувачення у відмиванні коштів Іоанні Бесеску – старшому нотаріусу та доньці екс-президента країни Траяна Бесеску. Самого колишнього главу держави підозрюють в корупції, зв’язках із мафією та відмиванні коштів.

– Суд Європейського Союзу рекомендував ЄС виключити зі списку терористичних організацій радикальний палестинський рух «ХАМАС» та шрі-ланкійську воєнізовану організацію «Тамільські тигри».

Близький Схід:

– Єменський уряд заявив, що має намір найближчим часом переїхати із Саудівської Аравії, де він перебуває «у вигнанні», до південного порту Аден в Ємені.

– Один з лідерів терористичної мережі «Аль-Каїда» Абдалла Санаані був знищений ударом американського БПЛА на півдні Ємену.

– У Сирії у південній провінції Дераа смертник підірвав себе під час зустрічі лідерів місцевих антиурядових груп та представників опозиційного «сирійського тимчасового уряду». Теракт стався у місті Інхіль. За даними місцевих ЗМІ, підірвав себе 15-річний хлопчик. Щонайменше 20 людей загинули. Серед них – «міністр самоврядування сирійського тимчасового уряду» Яакуб Аммар та командир «Бригади Аль-Хамза» з колишньої «Вільної Сирійської Армії» Абу Аль-Таїб. Відповідальність за теракт взяло на себе терористичне угруповання «Бригада Халіда бін Валіда», яке є відділенням «Ісламської держави» у провінції.

– Понад 250 ісламістів з угруповання «Армія завоювання Леванту» та членів їхніх родин були евакуйовані з міста Хомс до інших регіонів Сирії в рамках угоди з сирійським урядом про передачу останнього кварталу міста під контроль влади. Очікують, що вивезти мають ще 700 осіб. Минулого тижня, джихадисти погодилися на пропозицію уряду здати їм Хомс та покинути квартал Аль-Ваєр, який був останнім бастіоном бойовиків у місті.

– Сирійська армія розпочала кілька наступальних операцій в Сирії – вперше після завершення перемир’я. На півночі провінції Хама урядові війська пробилися до міста Маардіс та розпочали бої за нього із терористами пов’язаного із «Аль-Каїдою» угруповання «Джунд Аль-Акса» та їх союзниками. На півночі провінції Латакія урядові сили відновили операцію проти бойовиків «Армії завоювання Леванту» в місті Каббані. Це останній бастіон ісламістів в усій провінції.

– Генштаб Збройних сил Сирії оголосив про початок повномасштабної наступальної операції на східні квартали Алеппо, підконтрольні бойовикам «Армії завоювання». Сирійські війська закликали цивільних покинути райони та добратися до одного з шести гуманітарних коридорів, де на них чекають військові на блокпостах. Також сили Асада пообіцяли амністію всім ісламістам, які складують зброю та здадуться.

– Парламент Іраку відправив у відставку міністра фінансів країни Хошияра Зебарі за звинуваченням у корупції. Саме він є головним переговірником Іраку із МВФ.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» стратегічне місто Аль-Ширкат південніше Мосула. Битва за місто тривала весь день. Тепер урядові війська зможуть розпочати наступ на Мосул. Але спершу, за даними Міноборони країни, планують зачистити від терористів містечко Хавіджа на сході – щоб прикрити фланги.

Автор