Пам’ятник Суворову у Києві демонтують – рішення Мінкультури

Сьогодні експертна комісія Міністерства культури України одноголосно ухвалила рішення, що дозволить перенести пам’ятник Суворову з подвір’я Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Про це у Facebook повідомив очільник міністерства Євген Нищук.

У повідомленні зазначається, що комісія одноголосно ухвалила рішення, яке дозволить перенести пам’ятник.

Інститут національної пам’яті підтримує ініціативу керівництва Київського військового ліцею імені Івана Богуна та громадськості щодо демонтажу пам’ятника Суворову.

Нагадаємо, російський полководець був безпосереднім учасником придушення Коліївщини ‒ козацько-селянського повстання на Правобережній Україні 1768‒1769 років. Під керівництвом Суворова 1778 року відбулася насильницька депортація з Криму до тодішньої Азовської губернії Російської імперії понад 30 тис. кримських християн (греків і вірмен), внаслідок якої загинуло близько половини переселенців.

Суворов безпосередньо причетний до винищення частини ногайців ‒ народу, який у XVIII ст. населяв землі Північного Причорномор’я – території південних областей сучасної України. У 1794 р. очолюваний Суворовим російський каральний корпус придушив польське визвольне повстання на чолі з Т. Костюшком. З «героїчного» пантеону Російської імперії ґлорифікована історична постать та культ Суворова були успадковані радянською пропагандою.

Раніше йшлося про те, що 13 грудня 2018 відбулося засідання Консультативної ради Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. На розгляд було винесено звернення Київського військового ліцею імені Івана Богуна щодо направлення подання до Міністерства культури України про незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток «Пам’ятника російському полководцю, генералісімусу О.В. Суворову».

Джерело

 

Автор