«В Україні припиняється воєнний стан» – Президент за засіданні РНБО (фото, відео)

Засідання Ради національної безпеки і оборони України

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 26. Dezember 2018

 

В Україні припиняється воєнний стан, запроваджений в окремих областях – Президент за засіданні Ради нацбезпеки і оборони

 

Президент Петро Порошенко оголосив про припинення воєнного стану з 14:00 годин 26 грудня. Про це Глава держави заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

«Зараз рівно 14:00, і сьогодні, зараз, о 14:00 припиняється воєнний стан. Це моє принципове рішення. Воно ґрунтується на аналізі всіх складових поточної безпекової ситуації в державі», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що рішення про припинення дії воєнного стану ухвалюється, незважаючи на те, що ситуація довкола України не дуже змінилась. «Ви бачите, що ОБСЄ підтвердила данні нашої розвідки, і в районі Луганська знайдено підтягнуті засоби та реактивні системи «Град»; збільшено кількість артилерії; не відведені танки, які були зафіксовані супутниковими знімками наших союзників по НАТО; не зменшено кількість військової присутності Російської Федерації в Азовському морі. На жаль, і кількість особового складу не відведена», – перерахував Президент.

Водночас Глава держави наголосив, що «в абсолютно іншому вимірі перебувають зараз оборонні можливості українських Збройних Сил і інших підрозділів сектору оборони і безпеки».

За його словами, проведена величезна робота з передислокації, зі скорочення термінів бойового злагодження, з доукомплектації за рахунок резервів першої черги, з поставок у війська нового озброєння та модернізованого озброєння і воєнної техніки.

Президент доручив проінформувати про відповідні оновлення українське суспільство: «Люди повинні знати, що зроблено за цей місяць. Яким чином посилено оборонні спроможності держави».

«Ми говоримо не лише про захист територіальної цілісності, не лише про оборону кожного клаптика української землі, ми говоримо про безпеку людей. І головна вимога до Президента як Верховного Головнокомандувача, до Уряду, до Збройних Сил, до  поліції, до прикордонників, до Національної гвардії, до Служби безпеки України, ключова позиція – захистити людей», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Україна сьогодні з вами і ми зробимо все можливе, щоб ви якнайшвидше повернулись додому – Президент полоненим українським морякам

 

Під час засідання Ради національної безпеки і оборони Президент Петро Порошенко зауважив, що не всі задачі, які були визначенні на період запровадження воєнного стану, вдалося реалізувати. Глава держави нагадав, що причиною запровадження особливого правового режиму став акт агресії проти українських моряків та суден в районі Керченської протоки, здійснений російськими військовими.

«Не все вдалося зробити.  Не вдалося повернути додому двадцятьох чотирьох моряків Військово-Морських Сил України», – сказав він.

«Я хочу передати слова підтримки Президента, Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, членів РНБОУ та українського народу. Україна сьогодні з вами, хлопці»,  – сказав Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що двадцять два з вас чітко заявили, що вони є військовополонені відповідно до Женевської конвенції. Росія немає жодної юрисдикції щодо розслідування справ. Росія вчинила акт агресії і буде за це відповідати», – наголосив Президент.

«Ми зробимо все можливе, щоб ви якнайскоріше опинилися в Україні, вдома», – підкреслив Глава держави та зазначив, що це слова підтримки й родинам моряків, з якими він зустрічався одразу, як тільки українські моряки опинилися у російському полоні.

«Низький уклін і велика подяка вам за мужню та патріотичну позицію», – додав Президент.

Джерело

 

Україна запровадить санкції щодо причетних до проведення так званих виборів на Донбасі та до агресії у водах Чорного і Азовського морів – Президент

 

Україна запровадить санкції щодо причетних до проведення чергових так званих виборів в окремих тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей та до агресії проти українських моряків та кораблів у водах Чорного і Азовського морів. Про це Президент Петро Порошенко повідомив під час засідання Ради національної безпеки і оборони.

«Сьогодні на порядок денний РНБОУ внесений і проект рішення щодо застосування санкцій України за незаконне проведення виборів на окупованій території на сході нашої держави, на Донбасі, за агресію проти нашої держави в Чорному морі біля Керченської протоки», – сказав Глава держави.

За словами Петра Порошенка, до санкційного списку вносяться ті, хто атакував наші кораблі, хто був причетний до незаконних судових процесів, до затримання, ті, хто віддавав накази. «Ми маємо продемонструвати світу рішучість українських дій», – наголосив Президент. «Оскільки ми бачимо політичну підтримку і участь Державної думи в цьому процесі, значна кількість депутатів Державної думи, в тому числі від фракцій «Єдина Росія», ЛДПР, також рішенням вводяться до санкційного списку», – додав Глава держави.

За пропозиціями Уряду, Служби безпеки України, з аналізом позиції Верховної Ради, також буде застосовано механізм санкцій до підприємств, які в той чи інший спосіб протидіють Україні, забезпечують військову складову постачання до збройних сил Російської Федерації, також повідомив Петро Порошенко.

Президент також нагадав про продовження санкції ЄС до країни-агресора. «Ще півтора-два місяці тому пропозиція окремих європейських країн ставила під загрозу продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії за її ж дії на Донбасі і в Криму. Але два тижні тому, під час мого візиту до Брюсселя 13 грудня ці санкції були одностайно продовжені ще на півроку», – констатував він, зауваживши, що «у нас місяць чи два тому була велика кількість тих, що сумнівалися в тому, що це взагалі можливо».

 

«Зараз, за нашою ініціативою, внесено в рішення Ради Європейського Союзу необхідність початку обговорення і «Азовського пакету санкцій». Це надзвичайно важливо», – підкреслив Глава держави.

Він також акцентував на ухваленні кілька днів тому Генеральною асамблеєю ООН «принципового рішення про небезпеку мілітаризації Азовського моря, Криму і Чорноморського басейну. «Вперше на рівні ООН агресор названий агресором», – наголосив Президент.

Джерело

 

Запровадження воєнного стану було вчасним і необхідним – Президент про підсумки дії воєнного стану

«Запровадження воєнного стану було вчасним і необхідним. Як показав останній місяць – і ефективним кроком», – сказав Президент Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Глава держави зазначив, що введення воєнного стану дозволило здійснити цілу низку організаційних та мобілізаційних заходів, які підвищили рівень боєздатності Збройних Сил України та спроможність держави відповідати на загрозу повномасштабного російського вторгнення в нашу країну.

«Російська загроза нікуди не поділася. І можливо, якби не вибори, ми би попросили Верховну Раду продовжити воєнний стан. Але і за цей місяць в умовах воєнної тривоги для зміцнення обороноздатності ми зробили чимало», – зазначив Президент.

Він повідомив, що за період воєнного стану Міністерство оборони та Генеральний штаб здійснили передислокацію військ в ті райони, де вони найбільш необхідні для відбиття ймовірних атак з боку Росії.

«Туди, де за нашою інформацією, ситуація була найбільш загрозлива», – сказав Президент. Він також повідомив, що була посилена система протиповітряної оборони в південних та східних областях.

«На два-три місяці була прискорена передача техніки та озброєнь у війська, були мобілізовані та провели навчальні збори резервісти першої черги. Збори проводилися у складах бригад та навчальних центрів. Ще раз ми відчули дуже могутнє плече підтримки з боку учасників бойових дій, які продемонстрували готовність в будь-який момент миттєво повернутися до строю», – сказав Президент. При цьому він підкреслив, що кількість бажаючих пройти збори резервістів було в три-чотири рази більшим від потреби.

Глава держави також повідомив, що безпосередньо в областях, у яких запроваджено воєнний стан, провели збори з військовозобов’язаними, призначеними до частин територіальної оборони.

Верховний Головнокомандувач повідомив, що ефективно пройшло бойове злагодження бригад та батальйонів територіальної оборони, відпрацьовані і механізми взаємодії військових з органами влади та місцевого самоврядування, в тому числі і через Ради оборони областей, які були негайно створені.

Воєнний стан також дозволив посилити охорону державного кордону і об’єктів інфраструктури. «Більше тисячі громадян Росії, які не змогли обґрунтувати мету свого приїзду до України, прикордонниками за рішенням ДПСУ були розвернуті на порозі», – повідомив Президент.

Він також зазначив, що рівень злочинності в областях, де діяв воєнний стан, суттєво зменшився. «Цікава деталь – в десяти областях, де діяв воєнний став, протягом місяця зареєстровано на 26% менше злочинів, аніж зазвичай. Порядку, безпеки на вулицях наших обласних центрів і в Києві стало більше. Також більше виявлено і незареєстрованої зброї, і злочинців, яких зараз притягують до кримінальної відповідальності», – сказав Петро Порошенко.

 

Верховний Головнокомандувач ЗСУ також повідомив, що за час дії воєнного стану у військовій сфері вдалося здійснити низку комплексних заходів – від стратегічного до тактичного рівня.

«Без воєнного стану втілити їх у життя було би значно складніше, а деякі – неможливо. Сьогодні ми скористалися цим і це було зроблено», – підсумував Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що в умовах завдяки воєнному стану наближених до бойових, відбулася сувора перевірка системи військового управління, озброєння, забезпечення, які були створені чи оновлені за останні чотири роки. «Виявили, до речі, чимало недоліків. Це дуже важливо, що свої слабкі місця ми побачили раніше, ніж ними встиг би скористатися ворог», – також наголосив Президент.

Джерело

 

Глава держави: Україна ніколи не відмовиться від використання своїх азовських портів

 

Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО наголосив, що криза в акваторії Азовського моря не вибухнула миттєво. Україна неодноразово звертала увагу партнерів на провокації росіян, на ескалацію напруги в регіоні, на спроби росіян перетворити Азов на своє внутрішнє озеро.

«Часом, скажу відверто, складалося враження, ніби частина наших друзів недооцінювали явних ризиків, хоча ми подавали абсолютно об’єктивну інформацію для наших партнерів. Фарби не згущували. І лише агресивні дії Росії, разом з адекватною, підкреслюю – адекватною реакцією України у вигляді запровадження воєнного стану, привернули до цієї проблеми належну увагу всієї світової дипломатії», – підкреслив Глава держави.

Президент звернув увагу, що з перших годин зухвалого, неспровокованого акту агресії та захоплення українських моряків увесь світ став на бік України, крім окремих українських політиків, які задавали питання: чому Україна захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, чому бореться проти окупації Керченської протоки і відправляє туди кораблі. «Треба скласти крила, визнати окупацію і віддати це РФ – це пропонують окремі політикани. Не дочекаєтесь. Абсолютна більшість українців підтримує мир. Але мир на умовах національних інтересів України. Не мир на умовах капітуляції, яку окремі політикани, виходячи виключно з власних виборчих примарень, а не державних інтересів України намагаються нав’язати цей порядок денний українцям. Наголошую, що ми це не дозволимо», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, на майданчиках Ради безпеки і Генеральної Асамблеї ООН, НАТО, ОБСЄ, Ради Європи, Європейського парламенту та Європейського Союзу, «Великої сімки» українська сторона буде захищати свої національні інтереси. «Наголошую ще раз, що в поєднанні з воєнним станом ця підтримка і конкретні дії наших міжнародних партнерів, їхній тиск на Кремль зараз – можу про це сказати відкрито – зупинили найгірший сценарій, який в тому числі планувала РФ. Наші військові, дипломати, партнери всі разом не дозволили Путіну перетнути нову «червону лінію», – сказав він.

 

Президент нагадав про ініціативу із закріплення в Конституції прагнення України зблизитись з НАТО. «Лише заякоривши Україну в «натівській бухті» ми раз і назавжди відіб’ємо бажання Кремля провокувати ескалацію на українському напрямку», – зазначив він. Глава держави висловив сподівання, що на рівні українського законодавства це буде зроблено одразу же з наступної сесії Верховної Ради. Він повідомив, що в лютому звернеться до парламенту остаточно проголосувати зміни до Конституції, які проголошують обов’язковим український курс на вступ до ЄС і НАТО.

«Міжнародна спільнота в своїх оцінках інциденту в Керченській протоці виглядає одностайною і набагато одностайнішою, як я вже сказав, ніж український політикум. Не допущу вразливості до російської пропаганди українського суспільства. І проблема, на жаль, не лише в тому, що десь влада недопрацювала. Справжній шок відчуваєш, коли бачиш і чуєш, як наша опозиція співає з путінського голосу, як вона озвучує темники Кремля і як затято намагається провину за напад на наші катери зняти з Росії і перекласти на Україну. І робить це, на жаль, не лише та частина опозиції, яка традиційно клеймить владу, а її клеймлять п’ятою колоною. На жаль, це роблять ті, які донедавна входили до коаліції «Європейська Україна», – зазначив Президент.

 

Він також зауважив, що в Росії є місто Волоколамськ, де тисячу років тому судна з однієї річки волочили до іншої, від цього і така назва. «У нас тепер один опозиціонер договорився до того, що ми більше не маємо користуватися українським Керч-Єнікальським каналом або Керченською протокою, а ми тепер будемо волоком доставляти з Чорного моря наші військові кораблі в Азов. Оце їхня пропозиція, яку намагається нав’язати нам не лише Кремль, але і наша опозиція», – додав Президент.

«Наголошую твердо і переконливо, Україна ніколи не відмовиться від використання своїх азовських портів, у тому числі військовими судами. На нашому боці правда, на нашому боці право, в тому числі і міжнародне, на нашому боці підтримка світу і ми задіємо для цього всі політико-дипломатичні способи», – підкреслив Глава держави.

Президент наголосив, що на учасниках засідання РНБО лежить уся повнота відповідальності за захист країни – не просто за захист суверенітету, а за захист безпеки її громадян. «Громадяни України під захистом ЗСУ та інших силових підрозділів мають відчувати себе захищеними», – зауважив він.

Джерело

 

Ми захистимо демократію і не допустимо порушення прав і свобод громадян – Президент про проведення виборів у 2019 році

 

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості захисту демократії. Глава держави під час засідання Ради національної безпеки і оборони наголосив: «Сьогодні ми маємо дві загрози. З одного боку – загрозу прямої воєнної агресії. І ми на сьогодні набагато більше готові для відсічі цієї агресії. З іншого боку – наступ на демократичні права і свободи».

Президент зазначив, що як гарант конституційних прав і свобод громадян, не допустить наступу на ці права, або їх обмеження. «В тому числі і права вибору. І у мене прохання, не слухайте тих, хто вас намагається обдурити. Захист демократії для мене і для всієї нашої команди аж ніяк не менш важливий, ніж захист суверенітету і територіальної цілісності», – сказав він.

«Ми захистимо демократію. Ми точно гарантуємо, що вибори Президента відбудуться 31 березня 2019 року. Я на цьому наголошую. Це так само точно, як і те, що Різдво точно відбудеться 7 січня, а Святвечір – 6 січня», – сказав Глава держави.

«Як і було обіцяно місяць тому, воєнний стан практично жодним чином не вплинув на повсякденне життя цивільних. Як і було обіцяно, він не призвів до обмеження прав і свобод і не вплинув негативно на економіку», – зазначив Президент.

Джерело

 

У 2019 році Україна продовжить переозброєння своїх ЗС за стандартами НАТО – Президент

Рада національної безпеки і оборони під час засідання розглянула державне оборонне замовлення на 2019 рік. За словами Президента Петра Порошенка, у наступному році Україна завершить створення ракетної зброї та розпочне її серійне виробництво, а також завершить створення новітнього вітчизняного озброєння за стандартами НАТО.

«За підсумками виконання державного оборонного замовлення у 2018 році до Збройних Сил поставлено майже три тисячі зразків озброєння і військової техніки та спеціальних виробів. У 2019 році ми плануємо завершити низку пріоритетних напрямків зі створення ракетної, ракетно-реактивної зброї. Перш за все це стосується ракет, створених за проектом «Вільха» зі збільшеною дальністю ураження. Йдеться вже про початок їх серійного виробництва і постачання до військ, до ЗСУ», – сказав Глава держави.

«Ми завершуємо створення низки новітніх вітчизняних зразків озброєння, які розроблені вже за стандартами НАТО, як то самохідна гаубиця «Богдана» та артилерійські боєприпаси калібру 155 мм до неї, керовані боєприпаси «Квітник», двокаліберний міномет, безпілотний розвідувальний ударний комплекс «Сокіл», переносний зенітно-ракетний комплекс «Калібрі», засоби розвідки, дуже важливі для нас зараз комплекси управління артилерії», – також повідомив Петро Порошенко.

На 2019 рік також заплановано завершення розробки та початок випробувань комплексу крилатих ракет наземного базування для ураження морських берегових цілей за проектом «Нептун». «Секретар РНБО разом з начальником Генерального штабу доповіли мені під час воєнного стану, що були проведені успішні випробування. І у перспективі це дозволить збільшити потенціал Військово-Морських сил Збройних Сил України і забезпечити оборону морських рубежів південного кордону країни. Нам є чим зустріти ворога у випадку агресії з моря», – наголосив Президент. Він підкреслив, що фінансові витрати на ці розробки значно менші, ніж в іноземних аналогів.

Глава держави також акцентував на тому, що підприємства вітчизняного оборонно-промислового комплексу в рамках державного замовлення продовжать закупівлю станків, технологічного обладнання і будівництво нових споруд для серійного виробництва нових зразків зброї.

Для Сухопутних військ запланована закупівля шести тисяч зразків озброєння, зокрема міномети, переносні ЗРК, снайперську зброю та антиснайперські комплекси, боєприпаси до неї, приціли нічного бачення, тепловізори, гранатомети, артилерійські постріли, ракети тощо. У плані більше тисячі бронетранспортерів, бойових машин піхоти, бронеавтомобілів, санітарних машин тощо.

За словами Петра Порошенка, Повітряні сили отримають десятки модернізованих літаків, вертольотів і безпілотних авіаційних комплексів. Для флоту буде закладений ракетний катер «Лань», закуплені малі броньовані артилерійські катери, десантні катери та дуже необхідні зараз комплекси і засоби радіолокації. Крім того, Збройні Сили України отримають десять тисяч одиниць сучасних засобів зв’язку, десятки зразків засобів радіоелектронної боротьби, топографічної техніки.

Президент подякував всім, хто брав участь у підготовці оборонного замовлення, зокрема Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману і всім, хто сьогодні до цього залучений, «бо ми відчуваємо потужну підтримку Уряду в розробці і забезпечення державного оборонного замовлення».

«Це основні параметри державного оборонного замовлення і суспільство має про це знати», – резюмував Глава держави.

Джерело