Світ 16 вересня. Результати дня

Саміт ЄС у Словаччині, Кенія та сомалійські біженці, колумбійські сатисфакції, протест у Мексиці, теракт у Пакистані, нащадок Карімова в Узбекистані, оборона кордонів Болгарії, екологічні злочини в МКС, американські спецпризначенці у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Управління ООН з прав людини звинуватило Кенію у грубому порушенні міжнародного права. За їх словами, кенійська влада змушує тисячі сомалійських біженців повертатися до своєї країни, охопленої війною.

– Франція передала Єгипту другий корабель класу «Містраль», який призначався для ВМС РФ. Корабель назвали «Анвар Саддат», він почав плавання до Каїра з порту Сен-Назер на півдні Франції.

– ООН повідомила, що кількість біженців з Південного Судану сягнула 1 мільйона осіб.

Америка:

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос офіційно вибачився за причетність колумбійської влади до вбивств тисяч членів лівої партії «Патріотичний союз» у 1980-х роках в рамках боротьби із угрупованням ФАРК. Понад 2 тисячі членів партії та два кандидати у президенти були вбиті правими воєнізованими формуваннями та наркоторговцями. Вбивства часто відбувалися при прямій участі уряду. Вибачення прозвучали за 10 днів до підписання історичної мирної угоди.

– Колишній президент Бразилії Луїс Ігнасіо Лула да Сільва звинуватив прокурорів у брехні після того, як вони оголосили йому підозру в корупції та відмиванні коштів.

– Міністр закордонних справ М`янми та одна з лідерів опозиції, легендарна дисидентка Аун Сан Су Чжі виступила у Конгресі США та закликала інвестувати в її країну після зняття американських санкцій.

– Кілька тисяч людей вийшли на демонстрацію у центрі Мехіко, вимагаючи відставки президента Енріке Пенья Ньєто. Основна причина за їх словами – бездіяльність у розслідуванні справи зникнення 43 студентів у місті Ігуала 2 роки тому.

– США виділили понад 5 млрд. доларів на проекти з охорони та збереження флори та фауни океанів Землі.

Азія:

– В.о. президента Узбекистану Шавкат Мірзійоєв призначений кандидатом на посаду президента країни. Таке рішення ухвалила політична рада Ліберально-Демократичної партії Узбекистану. Мірзійоєв займає посаду прем`єр-міністра країни з 2003 року. Після смерті президента Іслама Карімова, саме він став в.о. глави держави.

– Щонайменше 16 осіб загинули внаслідок теракту в мечеті у Пакистані. Смертник підірвав себе під час п’ятничної молитви в мечеті «Мохманд». Це район неподалік кордону з Афганістаном. У 2014 році пакистанська армія проводила тут широкомасштабну антитерористичну операцію проти руху «Талібан».

– Колишньому найманому вбивці з Філіппін Едгару Матобато, який дав свідчення проти президента Філіппін Родріго Дутерте, відмовили у наданні охорони як свідка суду. Напередодні, Матобато виступив на слуханнях у Сенаті, де заявив, що президент Дутерте, будучи мером міста Давао, особисто наказував вбивати своїх опонентів та злочинців. За його словами, так було знищено понад 2 тисячі людей.

– Велика Британія закрила своє посольство в Анкарі у Туреччині « з міркувань безпеки».

– Суд в Японії визнав незаконним заборону на перенесення військової бази США з острова Окінава. Таким чином, суд задовольнив позов уряду про початок будівельних робіт із перенесення бази, яка вже багато років викликає роздратування у місцевих жителів.

– Індія та США провели 12-і за ліком спільні військові навчання. З боку Індії вперше залучені жінки-військовослужбовці. Відпрацьовують операції зі знешкодження терористів.

Європа:

– Міністерство оборони Великої Британії вибачилося перед родичами загиблого у 2003 році 15-річного іракського підлітка Ахмада Алі. Його та ще чотирьох іракців затримали британські війська і змусили зайти в канал та плити за течією. Ахмад плавати не вмів і потонув. Солдати не намагалися його врятувати. Нині цю справу веде Високий суд правосуддя у Лондоні.

– Відповідно до соціологічних даних «Левада-Центру», лише 10% росіян готові брати участь у політичних протестах.

– Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не зробить «жодного кроку вперед, поки Росія не виконає» їх вимоги по Мінським домовленостям. Зокрема, Київ вимагає допустити до неконтрольованої ділянки кордону спостерігачів ОБСЄ, припинити перекидання зброї на схід України та забезпечити припинення вогню з боку бойовиків ДНР та ЛНР.

– Болгарія звернулася до Європейської комісії із проханням виділити їй 160 млн. євро на посилення охорони кордонів та на обмеження потоку біженців з Туреччини. Про це заступник прем’єра країни заявила під час неформального саміту ЄС у Братиславі.

– Шведський суд залишив у силі рішення про арешт засновника сайту політичних викриттів «Wikileaks» Джуліана Ассанжа, якого звинувачують у сексуальних домаганнях та зґвалтуванні. 45-річний Ассанж з 2012 року переховується у посольстві Еквадору в Лондоні. Його захист має намір подати апеляцію до Верховного суду Швеції.

– Новим лідером Партії незалежності Сполученого Королівства стала Дайан Джеймс – заступник лідера партії. Вона відома своїм позитивним ставленням до президента РФ Володимира Путіна. Її попередник – Найджел Фарадж – покинув посаду після референдуму про вихід Британії з ЄС.

– Прем`єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував політику ЄС щодо мігрантів та назвав її «самознищенням». Закликав Німеччину змінити курс та переглянути політику квот на біженців. Така заява прозвучала на неформальному саміті ЄС у Братиславі.

– Мер Лондона Садик Хан виступив у підтримку кандидата у президенти США від Демократичної партії Хіларі Клінтон.

– Прем`єр-міністр Люксембургу Ксав`є Беттель на саміті ЄС у Братиславі закликав лідерів ЄС розробити «дорожню карту» для подальшого розвитку організації після виходу з неї Великої Британії. Також він підтримав заклик виключити Угорщину зі складу ЄС – за її грубе ставлення до біженців.

– Президент Литви Даля Грібаускайте на саміті у Братиславі виступила за суттєве посилення співробітництва країн ЄС в оборонній сфері. Натомість заявила – мова не йде про створення єдиної армії, оскільки не можна дублювати функції НАТО.

– Польща закликала Росію повернути їй уламки президентського літака Ту-154М, який розбився над Смоленськом у 2010 році. Президент Польщі Анджей Дуда зазначив – зволікання російської сторони з цього приводу «наводить на підозри».

– Міжнародний кримінальний суд вперше в історії почне розглядати справи, пов’язані із екологією – нанесення шкоди довкіллю, незаконний видобуток природних ресурсів, виселення корінних народів тощо.

Близький Схід:

– Російські війська заступили сирійську армію на позиціях вздовж стратегічної траси Аль-Кастелло в Алеппо. Це єдина дорога, яка з’єднує східні, підконтрольні бойовикам, квартали міста із рештою Сирії. Російська армія має забезпечити доставку до міста гуманітарних конвоїв ООН. Сирійська армія відвела важке озброєння на 10 км. Бойовики «Армії завоювання» поки що відмовляються це зробити. Генштаб ЗС Сирії зауважив – у разі відновлення бойових дій повернуться на позиції.
– Посол Великої Британії у Саудівській Аравії Саймон Коліс взяв участь у священному мусульманському хаджі на гору Арафат – вперше з часу прийняття ісламу. Він став першим британським послом, який здійснив паломництво.

– Троє палестинців застрелені ізраїльськими військовими за підозрою у «плануванні нападів на ізраїльтян».

– Група американських бійців спецпризначення «Дельта» прибули до міста Аль-Раї на півночі сирійської провінції Алеппо, яке було захоплене турецькими військами та їх союзниками під час операції «Щит Євфрату» у серпні. Однак вже за кілька годин про-турецькі ісламісти змусили американців покинути територію Сирії та повернутися до Туреччини. Пригрозили вбити їх, так як вони «невірні».

– Сили Міжнародної антитерористичної коаліції завдали повітряних ударів довкола сирійського міста Ракка. За повідомленням Пентагону США, основною ціллю був «міністр інформації Ісламської держави» Ваель Аділь Хасан Сальман Аль-Файяд.

– На півночі провінції Хама сили ісламістів на чолі із угрупованням «Джунд Аль-Акса» анонсували наступ в районі міст Каукаб, Маардіс і Таїбат Аль-Імам. Сирійські війська готуються до оборони.

– США передали Росії розвідувальні дані про розташування позицій антиурядових формувань у Сирії. Пентагон також визнав, що процес «розмежування терористів від опозиції» так і не був розпочатий.

Автор