HELGI`s NEWs – 11.12.2018

Helgi Sharp

1. Франція. Учасники протестів розкритикували обіцянки Макрона підвищити мінімальну зарплату та знизити податки. Також повідомляється, що протестувальники мають намір відновити акції.

NB. Мій прогноз: пік заворушень вже пройдено, і виступи “жовтих жилетів” поступово зійдуть нанівець. Основна причина: у протестувальників так і не з’явився лідер (кремлівські підбурювачі не зараховуються), а вимоги міняються чи не щодня. Відсутність координації та цілісності вимог, а також нейтралізація фінансованих Москвою лепенівців дають шанс поступово відновити спокій у країні.

Але особисто мене дуже непокоїть загальносвітова тенденція наступу популізму – тимошенки та ляшки всіх країн, педалюючи “зубожіння” та ігноруючи закони економіки, перейшли у наступ.
Проте, “зубожіння” – це не стан економіки, а стан душі “зубожілих”. З одного боку, їм мало того, що у них є, з іншого – вони не готові напружуватись, щоб отримати більше. Простіше громити автівки та голосувати за зеленських. Виховання таких же зубожілих розумом дітей та лівацька пропаганда блокують будь-які спроби мислити раціонально.

Одна з причин такого стану – відсутність сильних світових лідерів. Добре пам’ятаю часи, коли земною кулею елегантно правила харизматична трійця “Рейган-Тетчер-Коль”. Вона на корені знищувала популізм і соціалізм, а заодно і такі анахронізми, як Радянський Союз. Але історія циклічна…

2. На фоні Керченської кризи Туреччина взялась за будівництво військової бази на Чорному морі, а Меркель закликала Путіна відпустити українських моряків.

NB. Головне завдання сьогодення – звільнити наших людей. Але якщо б такого інциденту не сталось, його треба було придумати. По-іншому світ не відреагував би на поступове вичавлювання України з Азову та повну окупацію цього моря. Наразі я, як і ви, не повністю задоволений реакцією Заходу, але справа однозначно зрушила з місця та надовго зайняла місце в порядку денному контактів Кремля з цивілізованим світом.

 

3. Опубліковано закон про припинення договору про дружбу з Московією.

NB. Пєсков вже заявив, що це удар по “братньому народу”.
Згоден, щоб залісці називали мене тими словами, за які прийнято відправляти у бан. Але я проти одного – щоб вони називали нас “братами”. Вірити у те, що російська імперія бажає добра Україні – це вірити у те, що педофіл є кращою кандидатурою на посаду завідувача дитячим садочком.
І навіть якщо у майбутньому Ерефія пройде міжнародну санацію на кшталт Німеччини або Японії, місцевий народець традиційно буде мукати: “…звідки ми знали, а що ми могли, насправді я завжди любив України, часи були такі…” Тьфу!

4. За $6 млрд російського кредиту Москва перекинула у Венесуелу два стратегічних бомбардувальника.

 

NB. Понти двох найбагатіших нафтою країн, політика одної з яких призвела до повного краху економіки, а другої стрімко прямує у схожому напрямі. Колись подібні дії Совдепії на Кубі спровокували Карибську кризу. Наразі лише тролінг з боку Держдепу США, який вже заявив, що “Росія дарма розбазарює останні кошти”.
Але щоб ви розуміли: це понти не перед американцями, а перед власним стадом. За нинішніх засобів супутникової розвідки, ці ТУ-160 навіть швидкість на злітній смузі Венесуели не встигнуть набрати, як вже будуть під прицілом. А через 10 хвилин знищені.

5. Чергове “опитування” КМІС, проведене “на замовлення клієнта”: на першому місці з великим відривом “ВО Батьківщина”. Потім партії “Слуга народу” і “За життя”.

NB. З “клієнтом” все зрозуміло – хто соціолога пригощає, той його й танцює. До речі, ви знаєте хоч одного економіста, міжнародника чи політика – члена партії “Слуга народу”? Де ця партія живе окрім сцени 95-го кварталу? І чому “Слуга народу”, а не “Лакей Коломойського”? Але то таке…

Як буде насправді. На президентських виборах Порошенко набере однаково з Йулею, але у другому турі її випередить, причому, набагато. Пороху є що представити за фактом, а Юлі – тільки за базіканням. І це більшість виборців розуміє, хоча традиційно валить на гаранта всі свої негаразди. Не любити Порошенка та казати: “не буду за нього голосувати” – псевдомодний тренд, який закінчиться у момент проставляння галочки у виборчому бюлетені. Щодо нового парламенту, то ніяких “слуг” там не буде, але про це пізніше.

6. Одним рядком:

* Ціни на нафту марки Brent опустилися нижче 60 доларів за барель.

NB. Чорне золото дешевшає, незважаючи на домовленості в ОПЕК. Сьогодні прочитав прогноз Bank of America про те, що ціна на нафту вже НІКОЛИ не підніметься вище $70 за бочку. Сланець, біопаливо та однополярний світ вже не зупинити.

* Україна вийшла на 3 місце у Європі за зростанням кількості електромобілів.
NB. Ага, зубожіння та піввареника.

* Філіппіни прийняли рішення купити 16 вертольотів UH-60 Black Hawk від американської компанії Sikorsky Aircraft Corp, відмовившись від більш дешевих російських гелікоптерів через санкції США.
NB. І ти, Брут?)

* Україна повинна за 2 роки виплатити близько 12 млрд дол держборгу.
NB. $8 млрд з цих дванадцяти на совісті Тимошенко та Януковича. Якщо переживемо ці 2 роки, далі буде легше. Головне, щоб Вана знов не прийшла до влади – розплачуватись будуть наші діти.

* У США звільнили вчительку, яка засмутила дітей звісткою, що Санта-Клауса не існує.
NB. Вона повідомила дітям, що подарунки під ялинку кладуть їх батьки. Також розвіяла міфи про зубну фею, пасхального кролика, літаючих різдвяних оленів та ельфів. М’які закони у США – я б за таке довічне давав.

* Батько затриманої в США Бутіної підтвердив, що його дочка збирається піти на угоду зі слідством, яка передбачає скорочення терміну ув’язнення та отримання грін-кард.
NB. Нічого дивного, зраджувати батьківщині за грін-кард – старовиннна російська забава. Сподіваюсь, заліський МЗС вже прибрав портрет Бутіної зі своєї фейсбучної аватарки.

* Дятел здатний здійснювати удари по дереву зі швидкістю 20-25 разів в секунду, що удвічі перевищує швидкість роботи кулемета. Середня кількість ударів – 12 000 за день.

Цим оптимістичним повідомленням закінчую сьогоднішній огляд, зробивши приблизно 12 000 ударів по клавішам ноута. Сподіваючись при цьому, що хоч один з цих ударів комусь знадобиться.

Переможемо.