Петро Порошенко в «Свободі слова» на ICTV онлайн (відео)

 

Глава держави: Створення єдиної української церкви має об’єднати країну

Об’єднавчий Собор українських церков, де буде обрано Предстоятеля єдиної помісної православної церкви України може відбутися вже до кінця цього року. Таку думку Президент Петро Порошенко висловив під час участі у програмі «Свобода слова» на каналі ICTV.

«Зараз у нас є історичні часи. Синод Вселенського Патріархату прийняв історичне рішення, якого українці стільки чекали», – сказав Глава держави. Він додав, що з оптимізмом дивиться на цей процес і вірить, що Україна має величезний шанс на позитивне рішення: «Те, про що мріяли, про що молилися мільйони українців».

Президент особливо підкреслив, що на сьогоднішній день абсолютна більшість українців роблять вибір на користь єдиної церкви. Глава держави підкреслив: «Наш процес створення єдиної церкви має на меті об’єднати країну, а не розколоти її».

На переконання Петра Порошенка, це питання є важливим не тільки для тих, хто ходить у церкву, а важливо для всіх українців – як всередині країни, так і для діаспори, яка розпорошена по всьому світові. «Тому, що це процес державотворення», – зауважив він.

Процес створення єдиної української церкви Президент порівняв з відновленням української армії, яка також є важливим атрибутом державності та гарантом її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, здатна забезпечити захист України, українського народу, захист людей – того, чого вона не могла робити ще 4,5 роки тому. «Це є процес державотворення. Так само і створення української єдиної православної автокефальної церкви є також абсолютно необхідним атрибутом держави», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що і він як Президент, і держава зі свого боку зробили все можливе для того, щоб утворення української церкви відбулося. У цьому контексті Петро Порошенко згадав налагодження діалогу між представниками всіх церков України та їх спільне звернення до Вселенського Патріархату щодо надання автокефалії українській церкві, і відповідне звернення Президента, Верховної Ради тощо.

«Зараз, коли Господь дає нам цю можливість внаслідок наших зусиль дуже важливо, щоб ми зараз молилися і боролися. І я зараз вперше назву місяць, що велика вірогідність, що Собор відбудеться саме у грудні», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави особливо підкреслив, що Синод Вселенського Патріархату ухвалив рішення про надання Томосу українській церкві навіть попри шалений тиск з боку Росії, Російської церкви.

«Все рівно ми переможемо, все рівно Господь з нами, все рівно Господь дарує нам Томос. І молимося за те, щоб Господь дарував ієрархам, учасникам Собору, розум, мудрість, єдність для того, щоб вони обрали собі Предстоятеля», – додав Глава держави зазначивши, що цей предстоятель отримає Томос на Фонарі з рук Патріарха Варфоломія.

«І українська православна церква буде однією з п’ятнадцяти помісних церков православного світу і українці будуть пишатися своєю церквою і своєю державою», – резюмував Петро Порошенко зазначивши, що має за велику честь бути серед учасників процесу щодо заснування церкви України.

«Це завершить процес духовного фундаменту нашої держави, укріпить нашу незалежність і зробить нашу державу і наш народ міцніше, забезпечивши єдність», – також наголосив Президент.

Джерело

 

Президент про полонених українських моряків: Ми будемо робити все можливе, щоб якнайшвидше повернути додому наших хлопців

«Перш за все ми маємо повернути додому наших хлопців, наших героїв. І я як Президент і вся моя команда будемо робити все можливе для того, щоб це сталося якнайшвидше», – заявив Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Президент повідомив, що проведе зустріч з родинами українських героїв.

Глава держави наголосив: «Ми всі маємо чітко розуміти, що вони не підсудні злочинному російському суду, бо відповідно до Женевської конвенції, а вони були захоплені внаслідок акту агресії, вони є військовополонені».

Українськи моряки не можуть бути засуджені судом країни-агресора, особливо підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що росіяни змогли представити лише трьох українських моряків, що говорили про порушення державного кордону. «Решта українських моряків відмовилися визнавати цей суд. Зайняли тверду проукраїнську позицію, що ще раз свідчить – це є справжні герої, які врятували країну від можливої агресії. І вони заслуговують всілякої підтримки українського народу», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про надання Росією негайної інформації про українських моряків. «Відповідно до тої інформації, якою я володію, Росія порушила рішення ЄСПЛ і жодної інформації не надала».

«Тому ми маємо зараз об’єднати зусилля всього світу», – підкреслив Президент.

Глава держави вкотре підкреслив, що українські моряки діяли у повній відповідності до міжнародного права і російські військові здійснили напад на наші кораблі вже в нейтральних водах Чорного моря, відкривши по ним вогонь.

Президент також повідомив, що у зв’язку із актом агресії Росії проти України в Азовському морі готується позов до міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй. «Готується позов до міжнародного суду ООН у зв’язку із актом агресії. Файл цей вже зафіксований. Про відповідальність Російської Федерації за агресію проти нашої держави», – зазначив він.

Джерело

 

Президент наголошує, що воєнний стан законодавчого захищає українських воїнів і не обмежує конституційні права і свободи громадян

Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» наголосив на тому, що воєнний стан в Україні запроваджено для законодавчого захисту дій українських військових. Цей правовий режим не обмежуватиме конституційних прав і свобод українських громадян, в тому числі і права на вибори, підкреслив Президент.

«Для чого в Україні запроваджується воєнний стан? Є дві моделі (дій в умовах такого правового режиму – ред.). Перша – обмежити конституційні права і свободи. Так роблять диктатори. Є чи немає для цього підстави – з цього починають. Є друга модель – захистити українського воїна. Захистити законодавчо, надавши йому право застосовувати зброю за межами операції Об’єднаних сил, де зброя застосовується на підставі закону про деокупацію Донбасу. Захистити його конституційно. І надзвичайно скоротити час на можливу реакцію у випадку широкомасштабної наземної російської агресії», – зазначив Глава держави.

Президент особливо підкреслив, що під час обговорення цього питання у Верховній Раді, задля припинення різноманітних інсценуацій, він звернувся до Голови Парламенту Андрія Парубія винести на голосування ще одне питання – про призначення дати виборів Президента України.

«Бо що це таке? З одного боку, питання нашої державної безпеки – це питання захисту суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, яке робить українське військо. Але з другого боку – це захист свободи і демократії. В тому числі, конституційних прав і свобод громадян. В тому числі, права на вибори», – підкреслив Петро Порошенко.

«Тому я як Президент гарантую – вибори відбудуться 31 березня 2019 року. І не буде жодних причин для того, щоб їх переносити», – підкреслив він.

Глава держави також повідомив, що подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонується вирішити питання щодо проведення місцевих виборів. «Це ще одна позиція щодо не обмеження прав і свобод громадян», – зауважив Президент.

Джерело

 

Україна робить величезний внесок у безпеку всієї Європи, щоб зупинити агресивну Росію – Глава держави

Росія знаходиться у міжнародній ізоляції через свої агресивні дії проти України і наші міжнародні партнери твердо підтримують нашу боротьбу за суверенітет та територіальну цілісність держави. Про це сказав Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Росія зараз перебуває у тотальній ізоляції. Це результат нашої спільної міжнародної координації. Але наголошую – свою країну ми будемо боронити самі», – підкреслив він.

Президент також зауважив, що рух України до членства в НАТО і ЄС та закріплення євроатлантичного вибору нашої держави в Конституції також мають важливе значення у питанні захисту країни від агресивних зазіхань Росії.

«Україна є активним гравцем у світі. Україна має надійних союзників, які допомагають робити реформи, які допомагають боронити суверенітет, ніхто з яких не погодився ні на шантаж, ні на підкуп Росії ні щодо визнання Криму, ні щодо невизнання агресії», – зазначив Президент.

За його словами, потужна світова позиція дозоляє нам не лише боронити державу, не лише захищати і будувати армію, не лише будувати українську національну ідентичність, у тому числі і через підтримку нашої мови, але й проводити надзвичайно, життєво важливі реформи, які нам конче потрібні.

«І сьогодні я можу просто наголосити, що успіх нашої міжнародної позиції є абсолютно очевидним. Сьогодні координація здійснюється абсолютно миттєво. Україна бере активну участь в усіх міжнародних форумах і ми сформували потужну світову коаліцію на підтримку України. Можу наголосити, що без цієї коаліції нам було би набагато важче. І це дуже важливий результат нашої роботи», – сказав Президент.

Водночас Глава держави наголосив, що головне зараз не втратити темпи реформ. «Не зрадити країну і не побігти до Путіна з капітуляцією. Не втратити головне – Українську державу і всі напрацювання, які були всіма нами зроблені за останні 4,5 роки. Дуже висока ціна за них заплачена», – підкреслив він.

Петро Порошенко підкреслив: «Єдність навколо України. І для мене, і для всіх українців зараз надзвичайно важливо, що ми навчилися – навчилися працювати з ЄС, навчилися спільно робити реформи, спільно будувати безпеку і оборону. Ми ж не з протягнутою рукою туди йдемо. Не може бути безпеки Європи без участі України. Україна робить величезний внесок у безпеку всієї Європи для того, щоб зупинити агресивну Росію. І тому, в тому числі, нас підтримують».

Він особливо підкреслив важливість зберігати єдність: «Навчитися забезпечити єдність українського народу. І тому я починаю і закінчую зі слів про єдність. Не дати жодного шансу Путіну розколоти наше суспільство – як ззовні, через отруту російської пропаганди, так і з середини – через п’яту колону, яка буде дуже маскуватися то під націоналістичними лозунгами, то під проросійськими».

Джерело

Автор