Петро Порошенко дав інтерв’ю міжнародному новинному телеканалу France 24 (фото, відео)

Україна готова до зустрічі в Нормандському форматі на рівні політичних радників для деескалації ситуації – Президент в інтерв’ю France 24

 

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю France 24 наголосив, що Україна готова до зустрічі в Нормандському форматі на рівні політичних радників для деескалації ситуації.

«Ця пропозиція попередньо була погоджена зі мною як Президентом України під час телефонної розмови з Канцлером Німеччини, і ми, безумовно, візьмемо участь у зустрічі Нормандського формату на рівні політичних радників, на яку ми ставимо термінове питання – вимогу до РФ повернути наших військових, кораблі та відкрити Керченську протоку», – відповів Глава держави на запитання чи готова Україна до обговорення ситуації в Нормандському форматі на рівні радників, про які повідомила Ангела Меркель.

Президент наголосив, що зустріч сама по собі не є позитивним результатом в цій справі. «Зустріч лише інструмент, а не результат. Ми вимагаємо – припиніть порушувати міжнародне право, бо все що відбулося є брутальним порушенням міжнародного права і може мати подальші наслідки», – підкреслив Глава держави.

Президент також наголосив, що РФ має забрати свої війська, які перебувають на українсько-російському кордоні, прибрати з Азовського моря велику кількість військових кораблів. Саме тому, за словами Петра Порошенка, в українських прикордонних областях з Росією був запроваджений воєнний стан. «І ми будемо раді зупинити закон про воєнних стан, коли відбудеться деескалація ситуації», – підкреслив Президент.

Джерело

 

Глава держави в інтерв’ю France 24: Весь світ вимагає від РФ звільнити українських моряків і повернути кораблі

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю France 24 наголосив, що весь світ вимагає від РФ звільнити українських кораблів і моряків.

Глава держави наголосив, що коли стався напад на українські кораблі в Керченській протоці він негайно доручив зв’язатися з президентом Росії Путіним. «На жаль, досі Путін не відповів на мій запит на пряму телефонну розмову у будь-якому форматі – в двосторонньому, в нормандському, за участі американських партнерів тощо», – розповів Петро Порошенко. За його словами, російська сторона відмовляється від прямих телефонних переговорів.

Глава держави зазначив, що лише на днях він зустрічався з родиною одного із захоплених моряків: «Вони (моряки – ред.) не злочинці, як хоче показати Путін. Вони військовополонені і під юрисдикцією Женевської конвенції».

Президент наголосив, що РФ «брутально порушила міжнародне право не лише атакою на українських військових, не лише закриттям Керченської протоки, намагаючись заблокувати все Азовське море, що де-факто є спробою окупації Азова». «Нагальна вимога всього світу – негайно звільніть українських моряків і кораблі», – зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що РФ обстріляла і захопила українські кораблі та моряків у нейтральних водах Чорного моря. На уточнююче запитання, які наміри має президент РФ Путін, Петро Порошенко зазначив: «Напевно, я не та людина, яка може коментувати абсолютно непередбачувані дії пана Путіна. Який намір РФ, коли вони нелегально анексували Крим? Який намір Путіна, коли російські сили дали наказ атакували літак МН17 і потім намагалися знайти якісь безглузді версії для пояснення російської участі? Який намір Путіна в організації хімічної атаки у Солсбері? Який намір Путіна у вбивстві українців на сході моєї країни? Який намір Путіна у наказі відкрити вогонь у Чорному морі? Ніхто в світі не розуміє».

За його словами, санкції є мотивацією, щоб примусити Путіна сісти за стіл переговорів, досягти деескалації ситуації і прибрати російські війська з України.

Джерело

Автор