HELGIs NEWs – 29.11. 2018

Helgi Sharp

1. Узагальнена реакція світу на агресію Московії в Азовському морі:

США

Реакція Білого Дому дещо запізнилась порівняно з низкою європейських країн, але наразі демонструє беззастережну підтримку України. З нею вже виступили постпред при ООН, голова Пентагону, керівник Держдепу, посол США в Україні, а до Сенату подано проект резолюції з осудом російської агресії. На нашу сторону стали і провідні американські ЗМІ. Найбільш аморфною на цьому тлі виглядає позиція Трампа, який очікує якихось «доказів». Але позитив у тому, що наразі на нього чинять шалений тиск американські державні інституції та мас-медіа.

Gepostet von U.S. Embassy Kyiv Ukraine am Dienstag, 27. November 2018

Східна Європа

Країни Балтії та Польща виявилися найбільш відвертими захисниками України, здатними називати речі своїми іменами – вони стверджують, що цей напад слід вважати оголошенням війни.

Дуже сильно підтримали нас Румунія та Чехія. Трохи більш стримана Словаччина, яка апелює до двох сторін. До речі, спікер словацького парламенту А.Данко зазначив, що заяви України мають певну недовіру з боку їх керівництва через поширений фейк про вбивство Аркадія Бабченка (Данко – доволі одіозний політик, але буде помилкою не зважати на його слова). Також не дуже порадувала Болгарія, яка наразі поклала відповідальність на обидві сторони.

Антигероєм традиційно стала Угорщина. За три дні вона так і не знайшла сміливості засудити Росію. Я взагалі не розумію, що ця промосковська країна робить у НАТО. Давно пора поміняти її на Україну – тоді все стане на свої місця.

ЄС та НАТО

Тут усе нормально – вже від понеділка Євросоюз повторює: дії Росії є неприйнятними. На підтримку України однозначно висловились Федеріка Могеріні, Дональд Туск та Йоганес Ган.

Було порушено питання про нові санкції, але Німеччина і Франція поки не погодились з цим, заявивши, що наразі важливо не карати агресора, а вжити «заходи для зміцнення довіри». Невже важко зрозуміти за багато років, що «зміцнення довіри» з шулером, наперсточником та гопником призведе до того, що він пошиє у дурні самих «миротворців»? Між тим діалог щодо санкцій продовжується, а у комітеті РЄ жодна країна не підтримала позицію РФ щодо нападу на Азові.

Більш рішучу підтримку ми отримали від НАТО, яка екстрено скликала засідання Комісії Україна-НАТО і публічно підтвердила: немає виправдання агресії Росії. Наразі розглядаються такі дії, як посилення присутності флоту Альянсу у Чорному морі та перекриття Босфору для російських суден. Але є одне застереження – до цього НАТО вдасться лише при ПОДАЛЬШОМУ загостренні ситуації.

Західна Європа

У Старій Європі ключові європейські столиці (Лондон, Париж, Берлін, Амстердам і навіть Мадрид) однозначно стали на наш бік. Навіть канцлер Австрії засудив Росію та закликав звільнити наших моряків.

Традиційно хочеться плюватись від позицій Італії та Сербії (ця країна не приховує дружби з РФ, а цього тижня ще й домовлялася про подальшу військову співпрацю), але ми до цього вже звикли. І, звісно, не дивує абсолютна мовчанка Греції.

Висновок

Ми не одні – Україна отримала майже одностайну підтримку західних держав, а кількість тих московських сателітів, що стали винятками з правил, не є критичною. Основне те, що Москві так і не вдалось нав’язати свою версію про «українську провокацію». Ця думка у заявах світових МЗС відсутня.

Що далі? Все вирішиться на полях G-20. Там наші інтереси представлятиме Меркель, але золота фішка – у Трампа. Якщо вони в унісон натиснуть на карлика, можна сподіватись на успіх – як мінімум на звільнення наших моряків після показового (для внутрішнього споживача) суду. Але гопнік є гопнік, і треба усвідомлювати, що такого «подарунку» своєму заклятому ворогу Порошенкові він до виборів може й не зробити, сподіваючись зробити його своїй протеже. Женевська конвенція? Чхати цей шулер на неї хотів. Але сподіваємось на краще: #RussiaAttacksUkraine.

2. Порошенко привітав Зурабішвілі з обранням на посаду президента Грузії.

NB. Нє-нє-нє! Ці вибори нє щітаюца, бо Батоно Сациві із хащ амстердамського канабісу заявив, що не визнає їх. Чогось згадалась реакція Мустафи Найєма, який у відповідь на обрання Трампа погрожував підняти «майдан» у США. Для повної картини давайте ще дочекаємось реакції Володі Зеленського, Ляшка та Кароліни Куєк – тоді і визначимось із визнанням цих виборів.

3. Західний кордон повністю розблокували від «євробляхерів».

NB. Протести здулись відразу після того, як Польща заявила, що не буде пускати до себе тих, хто перекривав кордони. Ось вам вся «сміливість» та запал до «справедливості».

Повторю свою тезу з попереднього посту: коли одні блокують Азов, інші трибуну ВР, треті – дороги і державний кордон, а четверті – свій мозок, це і є квінтесенція гібридної війни проти України.

4. Медведчук назвав Яценюка ватажком «п’ятої колони США» в Україні.

NB. Впевнений, що такий комплімент на адресу Арсенія Петровича від кремлівської підстилки Мертвечука на 2-3 відсотки підніме рейтинг колишнього прем`єра. І взагалі, я продовжую наївно вірити, що країні вельми необхідний союз прихильників Президента та НФ, а Яценюк ще не сказав свого останнього слова в українській політиці.

5. Наше МЗС виступає за введення біометричного візового режиму з Московією, але стверджує, що для розриву дипломатичних відносин треба спочатку потурбуватись про 2,5 млн заробітчан в Ерефії.

NB. Двома руками «за» біометричний контроль. Що стосується кількості заробітчан… Не закликаючи розірвати дипвідносини, з відповідальністю заявляю – ця цифра застаріла та завищена. Реально наразі українців там – 250-300 тис. Всі інші – то представники окупованих Криму та Донбасу, які вже отримали вид на проживання/робочу візу і жодним чином не планують повертатись до України. Ще певна частина колишніх наших громадян давно там осіла, обзавелась дітьми, ТВ з Першим каналом і всім набором скрєпного зомбування. Але це так – нотатки на полях.

6. Одним рядком:

МВФ підтвердив готовність працювати з Україною попри військовий стан.

NB. Військовий стан – взагалі лакмусовий папірець нашої свідомості. Деякими людьми тупо керують побоювання за своє комфортне життя, і винуватять вони лише нашу владу. Про захист країни та путіна – ні слова. То є малороси – тупикова гілка людства. Як і великороси.

Ціна нафти Brent впала до мінімуму з жовтня 2017 – до 57 дол. за бочку.

NB. Bank of America планує падіння до $52-55 до кінця року. Ібо нєфіг.

Реальна заробітна плата у жовтні 2018 року порівняно з відповідним періодом минулого року зросла на 14,2%.

NB. Щоб не було маніпуляцій: зростання реальної зарплати – це зростання номінальної зарплати мінус інфляція – цей показник вже враховує зростання цін. Іншими словами, доходи зростають швидше за ціни.

 У Стамбулі закінчилося засідання Синоду, на якому розглядався текст Томоса. Оприлюднення прес-релізу очікується за кілька годин.

 Україна входить у трійку лідерів з виробництва легких і надлегких літаків. Половину вітчизняних апаратів купують країни Євросоюзу: Франція, Німеччина, Іспанія, Польща і Норвегія.

Цей день в Історії

29.11.1941 німцями страчена Зоя Космодем’янська. Виконуючи завдання «спалити 10 населених пунктів (наказ Сталіна № 428 від 17.11.1941 р)», була спіймана місцевими жителями при підпалі 3 житлових будинків у селі Петрищево. Вдумайтесь – був наказ палити ВСІ житлові оселі, де теоретично могли квартирувати німці. Доля сімей з дітьми, які мешкали в цих оселях, нікого не хвилювала. Одні, значить, були фашистами, а інші – антифашистами? Ну-ну… До речі, наразі Московією керують достойні учні Сталіна.

Наразі непрості часи для України, але погані речі відбувались і відбуватимуться завжди. Надія полягає у тому, що світло завжди перемагає темряву. Ви можете поставити свічку у темряві, але не можете встромити темряву у світло. Тому робимо своє. Переможемо.

Три доповнення

1. На Синоді ухвалені рішення про створення Української Автокефалії і текст Томосу. Також прийнято рішення про скликання об‘єднавчого Собору. Президент пообіцяв – Президент зробив. От тепер точно Бог з нами, а хєр назавжди з ними. Перетопчуться.

2. Трамп скасував зустріч з Путіним після розмови з Помпео, Болтоном і Келлі. Доки країна 666 не звільнить наших моряків – ніяких контактів, лише тиск. Тепер під час саміту G-20 у Буенос-Айресі всі туалети будуть опечатані для того, щоб ботоксний Володья не підловив там Трампа. До речі, зустріч була скасавана тоді, коли Пиня вже був у повітрі. Троляки.)

3. Переможемо.