«Україні слід надати ракети» – The Washington Post

Helgi Sharp

Слід визнати, що більшість західних урядів стали на бік України і деякі відреагували жорстко – видання наводить як приклад британського міністра закордонних справ Джеремі Ханта.

Однак Путіна може задовольнити тільки відповідь Трампа, який піддав критиці європейських союзників, Мексику, Роберта С. Мюллера та CNN, але так й не виступив з прямим докором на адресу Росії. Замість цього, коли в понеділок його запитали про інцидент, він відповів: “Нам, як би там не було, не подобається те, що відбувається”, даючи зрозуміти, що і Україна, і Росія винні однаково. Найгучніша офіційна заява, нагадує газета, прозвучала з вуст Ніккі Хейлі, посла США в ООН, яка готується залишити свій пост.

Подібна реакція далека від адекватної. США мають рішуче рухатися в напрямку стримування подальшої агресії з боку Росії та відновлення права України спрямовувати свої кораблі через Азовське море та Керченську протоку. Російським портам пригрозити санкціями. Україні слід надати протикорабельні ракети, які дозволять їй краще захищатися.

Далі… Путінська агресія має вплинути на той прийом, який йому надасть Трамп на саміті G-20 у Буенос-Айресі, – вважає редакція видання, вказуючи, що Трамп повинен відмовитись від зустрічі з Путіним. Дослівно: “Якщо ж він візьме участь у двосторонній зустрічі, він має почати її, вказавши російському лідерові, що його напад на Україну неприйнятний та матиме наслідки. Якщо цього не буде зроблено, він переконає Путіна у тому, що подальша агресія проти України не коштуватиме йому нічого з боку нинішнього американського президента”.

* * *

NB. Місцеві ЗМІ та певна частина американської спільноти наразі чинять дуже сильний тиск на Трампа з тим, щоб він більш жорстко відреагував на події у Керченській затоці. За моїми даними, Трамп вже провів консультації з цього приводу з Ангелою Меркель та головою Пентагону. Очікую його більш сильної реакції на це у ході саміту “Двадцятки”. Щонайменше, публічної вимоги негайно звільнити наших моряків.

І ще трохи обнадійливого, але поки не очевидного:

  1. Від двох незалежних джерел отримав інформацію, що наші моряки можуть бути звільнені через деякий час після показового “суда”, у ході якого провина буде покладена на “злочинну українську владу”, яка “підставила” своїх військовослужбовців. Путін дуже боїться нових санкцій, але прагне “зберегти обличчя”, задовольнившись перфоменсом для внутрішнього споживання. Але повторюю – спрогнозувати дії цього вурдалака не може ніхто. І ще… Треба усвідомлювати, що така ситуація рано чи пізно все одно б виникла, – і чим раніше ми знайдемо алгоритм її вирішення, тим надійніше убезпечимо себе від загроз у майбутньому.
  2. Що стосується протикорабельних ракет, це питання дійсно почало вирішуватись у прискореному темпі, і Київ має шанс отримати їх вже навесні.
  3. Таке враження, що американські медіа більше турбуються про Україну, аніж “наша” четверта влада.

Але переможемо.

Автор