Президент України провів зустріч із Президентом Словаччини (фото, відео)

Президент України проводить зустріч із Президентом Словаччини

Президент України Петро Порошенко розпочав зустріч з Президентом Словацької Республіки Андрієм Кіскою, який перебуває в Україні з робочим візитом.

Глава Української держави зустрів свого словацького колегу біля центрального входу до Маріїнського палацу. На площі перед Маріїнським палацом піднято Державні Прапори України та Словацької Республіки.

Президент Словацької Республіки зробив запис у Книзі почесних гостей, після чого відбулося представлення офіційних делегацій України та Словацької Республіки.

Відповідно до програми зустрічі Глави держав проведуть перемовини «віч-на-віч», після чого відбудуться переговори офіційних делегацій у розширеному складі.

По завершенню зустрічі Президенти України та Словаччини зустрінуться з представниками засобів масової інформації.

 

Президент України: Від візитів російського президента до Криму півострів російським не стане. Крим – це Україна

Зустріч з представниками ЗМІ

Щиро вдячний пану Президенту Словацької Республіки Andrej Kiska за тверду і незмінну позицію на підтримку європейського та євроатлантичного вибору України. Ми також цінуємо солідарність словацького народу у вшануванні пам’яті жертв страшної трагедії – Голодомору 1932-33 років.Під час сьогоднішньої зустрічі обговорили питання економічної співпраці та скоординували позиції щодо недопущення будівництва політично вмотивованого російського проекту «Північний потік-2».Також домовилися прискорити процедури отримання міжнародних дозвільних документів для початку роботи міжнародного аеропорту «Ужгород».

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 23. November 2018

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що керівництво Росії порушує міжнародне право, відвідуючи незаконно анексований Крим. «Звичайно, ми розглядаємо дії російського президента як брутальне порушення міжнародного права» – підкреслив Петро Порошенко під час спільної з Президентом Словаччини прес-конференції, відповідаючи на запитання про приїзд президента Росії Путіна до Криму.

«Я надав доручення нашому Міністерству закордонних справ відповідно відреагувати на це порушення міжнародного права», – повідомив Глава держави.

«Я хочу окремо наголосити, і нехай нас почують в Росії – від цих візитів Крим російським не стане. Крим – це Україна. Був і завжди буде», – особливо підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, в даному випадку дії російського керівництва лише демонструють повне ігнорування міжнародного права. «І саме тому проти Російської Федерації міжнародне співтовариство застосувало санкції. І поки це буде продовжуватись, я впевнений, що санкції будуть залишатись», – підкреслив Президент.

Глава держави також висловив впевненість, що проти Росії будуть застосовані відповідні санкції у зв’язку із проведенням фейкових виборів на окупованій частині Донбасу. За його словами, проведення цих так званих виборів також демонструє повне ігнорування з боку Російської Федерації мінського процесу і руйнує Мінські домовленості.

«Ми закликаємо Росію повернутись до цивілізованого світу», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

В Євросоюзі і НАТО ми чекаємо, що Україна стане складовою нашої Європи – Президент Словаччини на зустрічі з Президентом України

Президент України Петро Порошенко подякував Президенту Словаччини Андрею Кісці за тверду і незмінну політику підтримки Словаччиною європейського та євроатлантичного вибору України.

Під час спільної прес-конференції Президент Словаччини висловив сподівання, що Україна стане повноцінним членом Європейського Союзу та НАТО.

«Я також бачу задання Словаччини як доброго сусіда говорити про те і наголошувати на тому, що ми в Європейському Союзі, в НАТО ми всі чекаємо, що Україна стане частиною, Україна буде складовою нашої Європи», – підкреслив Андрей Кіска.

Глава Української держави високо оцінив підтримку євроатлантичного вибору нашої держави з боку європейських партнерів і, зокрема Словаччини.

«І це особливо важливо зараз, коли лише вчора український Парламент, Верховна Рада України конституційною більшістю голосів підтримала зміни до Конституції, де євроатлантичний і європейський розвиток України зафіксований в Основному законі України», – наголосив Петро Порошенко.

Президент також повідомив, що під час переговорів окрему увагу було приділено координації дій в рамках міжнародних організацій. Він подякував Президенту Андрею Кісці, і Міністру закордонних справ-Віце-прем’єру Словаччини Мірославу Лайчаку, який останній рік очолював Генеральну асамблею ООН і допоміг у переведенні українських резолюції в цій організації. Петро Порошенко особливо відзначив, що співавтором цих документів була і Словаччина. Відповідні резолюції чітко визначили механізми захисту України, підтримки прав тих, хто проживає в окупованому Криму. «Я дуже дякую за це», – сказав Петро Порошенко.

«Окремо ми обговорили питання майбутнього року, коли Словаччина очолить ОБСЄ. Я подякував пану Президенту за те, що в складі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ працює 12 словацьких інспекторів – дуже добре працюють, дуже відповідально. І пан Президент погодився від мого імені передати слова вдячності цим інспекторам», – повідомив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що це надзвичайно важлива і ефективна форма двосторонньої співпраці.

Джерело

 

Процес реформ є складним, але Україна рухається вперед в напрямку ЄС – Президент Словаччини за результатами зустрічі з Президентом України

Президент України Петро Порошенко за результатами зустрічі з Президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою повідомив, що під час переговорів обговорювався широкий спектр питань двосторонньої співпраці.

Зокрема, Президент Словаччини відзначив процес реформування у різних сферах в Україні. «Процес реформ є складний. Буває дуже болісним і складним. Але дуже важливо роз’яснити всім громадянам, що такі процеси не проходять дуже просто, але вони дуже необхідні. І повірте мені, що ми в Європейському Союзі дійсно чекаємо того, що в такому проекті ми нарешті будемо разом з вами. Бо хочу вам сказати, що для Словаччини цей проект приніс великий прогрес», – поділився він під час зустрічі з представниками ЗМІ.

Андрій Кіска додав, що Словаччина як друг України спостерігає за подіями в українській державі, і констатував, що за останні чотири роки в Україні було зроблено набагато більше, ніж за останні десятки років. «І багато реформ, що стосуються пенсій, податків, громадських проектів… Всі ці дуже непрості реформи все ж таки проводяться і Україна рухається вперед в напрямку Європейського Союзу», – зауважив він.

У свою чергу, Президент України Петро Порошенко наголосив: «Ми сьогодні констатуємо, що у нас нема проблем із Словаччиною». Зокрема, він подякував словацькій стороні за допомогу в реабілітації українських воїнів. «Лише з початку поточного року 52 українських військовослужбовця знайшли можливість пройти реабілітацію у Словаччині за безпосередньої участі шановного пана Президента», – додав Петро Порошенко.

Глава Української держави констатував також зростання товарообігу між двома країнами на 36% в першому півріччі. «Це ще один доказ ефективності функціонування Угоди про асоціацію, ефективності функціонування зони вільної торгівлі в умовах, коли Росія використовує механізм ембарго як елемент гібридної війни і закрила свої ринки. Європейський Союз є на сьогоднішній день надійним ринком для українських виробників. Впевнений в тому, що сьогодні це є позиція справжнього друга і партнера», – додав Петро Порошенко.

Президент України відзначив прояв солідарності з боку словацького колеги у вшануванні 85-річниці Голодомору. У свою чергу, Президент Словацької Республіки Андрей Кіска подякував за запрошення приєднатися до вшанування пам’яті жертв Голодомору – «жахливого злочину, коли в Україні померло більше людей, ніж вмішує ціла Словаччина».

Андрей Кіска розповів, що завжди згадує про Україну на будь-яких міжнародних заходах. «Для нас, для Словаччини, Україна – не лише наш гарний сусід, в нас свої відносини, своя торгівля. Але в першу чергу Україна для нас – це наш друг» – сказав він.

Андрей Кіска зауважив, що на кожному саміті в Євросоюзі нагадує про те, що треба не забувати про Україну, про те, як багато вона робить, про реформи, і її майбутнє. Він також відзначив гуманітарну підтримку України з боку Словаччини, зокрема сьогодні буде передано ще одну допомогу в розмірі 125 тис. євро.

Джерело

 

Україна та Словаччина скоординували дії, спрямовані на недопущення будівництва «Північного потоку-2» – Президент

Президент України Петро Порошенко та Президент Словаччини Андрей Кіска під час переговорів в Києві окремо торкнулися питань двосторонньої співпраці у енергетичній сфері. Про це Президент України повідомив під час спільної прес-конференції з Президентом Словацької Республіки.

«Ми провели переговори щодо координації наших зусиль щодо недопущення будівництва абсолютно політично вмотивованого російського проекту «Північний потік-2». І констатуємо, що ми маємо абсолютно спільну позицію щодо цього проекту. І в подальшому ми маємо тверді наміри координувати свої дії», – повідомив Петро Порошенко.

Він також подякував Президенту Словаччини та словацькому Уряду за те, що ця країна підтримала Україну у питанні забезпечення газом. «Рівно три роки тому, в жовтні 2015 року, коли Російська Федерація закрила постачання газу в Україну, намагаючись влаштувати і соціальні, і економічні проблеми, саме Словаччина першою забезпечила постачання нам європейського газу через інтерконектор. І на сьогоднішній день є одним із основних постачальників газу, який забезпечує енергетичну незалежність України», – сказав Президент.

У свою чергу, Андрей Кіска сказав: «Словаччина забезпечує поставку газу в Україну. Якщо в мене правильна інформація – це 90% газу, що надходить в Україну зі Словаччини».

«Що стосується «Північного потоку-2» Словаччина завжди наголошує на тому, що це не економічний, а політичний проект. А це надзвичайно важливо зрозуміти, якщо хтось постійно повторює, що це лише економічний проект. В жодному разі – це виключно політичний проект», – наголосив Президент Словаччини.

Джерело

 

Джерело

Автор