Світ 4 вересня. Результати дня

Друга блокада Алеппо у Сирії, звільнення сирійсько-турецького кордону від ІД, канонізація матері Терези у Ватикані, АТО в Єгипті, вибори у Гонконзі, трибунал у Бангладеш, вибори у Німеччині та багато іншого.

Африка:

– Міністр оборони Малі Тієман Юбер Кулібалі був звільнений з посади після того, як бойовики захопили містечко Боні у центральних регіонах країни.

– Понад 40 терористів «Ісламської держави» були знищені в результаті масованого бомбардування їхніх позицій на півночі Синайського півострова в Єгипті.

– Єгипетський суд в Каїрі засудив чотирьох ісламських екстремістів до смертної кари за звинуваченнями в організації терористичної групи у місті Танта та зв’язки із бойовиками ІД.

Азія:

– У Гонконзі проходять перші після масових протестів 2014 року вибори до законодавчих зборів міста. Боротьбу ведуть три групи кандидатів – про-пекінські лоялісти, які представляють інтереси бізнесу, традиційні демократи та так звані «локалісти», які виступають за розширення прав та свобод і добиваються автономії аж до незалежності міста від Китаю. Законодавчі збори Гонконгу, що налічують 70 депутатів, ухвалює бюджет та приймає закони. Однак не меншу владу в місті має головний міністр адміністрації, який обираються комітетом виборців, що призначається Пекіном з числа представників бізнес-кіл міста.

– Один з лідерів та фінансовий спонсор найбільшої у Бангладеш ісламістської партії «Джамаат-і-Ісламі» Мір Касем Алі був страчений у Дацці згідно рішення трибуналу. Його визнали винним в організації геноциду бенгальців 1971 року під час війни Бангладеш за незалежність від Пакистану. Його повісили у дворі в’язниці міста Кашимпур. Суд постановив, що 45 років тому він був причетний до масових вбивств та зґвалтувань під час війни, а також організував «царство терору» у місті Чіттагонг. Спеціальний трибунал у Бангладеш був створений у 2010 році урядом Шейх Хасіни, батьки якої також були вбиті ісламістами у 1975 році. Чимало правозахисників критикували трибунал через недотримання міжнародних стандартів та вважали його інструментом політичної боротьби влади.

– В Афганістані 36 людей загинули внаслідок ДТП у провінції Забуль. Вантажівка зіткнулася із бензовозом на трасі Кандагар-Кабул.

– 74 людини загинули під час масових заворушень в індійських штатах Кашмір та Джамму. Там вже близько 2 місяців не припиняються протистояння між про-пакистанськими активістами та індійською армією.

– На Філіппінах спецслужби розпочали масштабну антитерористичну операцію проти бойовиків «Абу Сайяф» – відділення сил ІД в країні. У сусідній Малайзії посилили охорону східних районів – через загрозу тероризму.

Європа:

– У Ватикані на площі св. Петра пройшла церемонія канонізації матері Терези із Калькутти. Понад 100 тисяч людей прийшли до Ватикану. Папа Римський Франциск оголосив Терезу Калькуттську святою за її величезний внесок у церковну діяльність та функціонування чернечих орденів в усьому світі. До того ж, Ватикан визнав два дива, які здійснила матір Тереза. Одна жінка з Індії та чоловік із Бразилії позбулися ракових пухлин після молитов Терези.

– У Німеччині у північній землі Мекленбург-Передня Померанія пройшли місцеві вибори. За попередніми результатами, перемагає анти-іммігрантська партія «Альтернативна для Німеччини». На попередніх виборах у цій землі перемогу отримала Соціал-демократична партія. Очікується, що результати виборів можуть вплинути на долю канцлера ФРН Ангели Меркель, зокрема – на її рішення претендувати на безпрецедентний четвертий термін на парламентських виборах у 2017 році. Її партія постійно піддається критиці з моменту початку міграційної кризи.

– Японський уряд повідомив, що у випадку виходу Великої Британії зі складу ЄС, штаб-квартири їхніх компаній будуть виведені з Лондона, а їх діяльність – зупинена. На цих підприємствах працюють 140 тисяч робітників.

Близький Схід:

– Президент США Барак Обама заявив, що скептично ставиться до перспектив домовитися з Росією про розв’язання конфлікту у Сирії.

– Колишній начальник ОМОН Таджикистану, майор Гулмурод Халімов, став новим «воєнним міністром» терористів «Ісламської держави». Він змінив на цій посаді знищеного напередодні грузинського бойовика Тархана Батірашвілі. У Таджикистані Халімова вже оголосили у розшук.

– Близько 60 бойовиків ісламістського угруповання «Джунд Аль-Акса» та радикального руху «Ахрар Аль-Шям» були вбиті у боях із сирійською армією на півночі провінції Хама. Урядові війська відбили в бойовиків стратегічну висоту Тель Самам біля селища Таїбат Аль-Імам. Зараз на цій ділянці фронту затишшя – сторони готуються до контрнаступів.

– Сирійська армія прорвала оборонні лінії бойовиків «Армії завоювання» на південному заході міста Алеппо та знову взяли в блокаду східні квартали міста. Після запеклих боїв, урядовим силам вдалося взяти під контроль військову академію та технічні училища разом із військовою базою «Аль-Рамуса». Тепер підконтрольні бойовикам райони Алеппо знову відрізані від решти Сирії. Ісламісти вже готують контрнаступ.

– Про-турецькі ісламісти та турецька армія звільнила від терористів «Ісламської держави» сирійсько-турецький кордон на півночі провінції Алеппо. Турецькі підрозділи з’єдналися зі своїм східним анклавом у місті Джараблус, розпочавши наступ із заходу з боку міста Аль-Раї.

Автор