Президенти України і Франції та Канцлер Німеччини засудили фейкові вибори на окупованому Донбасі

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном та Канцлером Німеччини Ангелою Меркель в ході робочого візиту до Французької Республіки.

«У нас відбулася трьохстороння зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном та Канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Була наголошена тверда позиція щодо засудження виборів (фейкові вибори на окупованій Росією території Донбасу – ред.) і підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Чітко було наголошено про те, що це є брутальне порушення Російською Федерацією взятих на себе зобов’язань в рамках Мінських домовленостей», – повідомив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ.

За словами Президента, також було дуже позитивно відмічено відповідальне ставлення України до виконання домовленостей, включно з продовженням на один рік закону про особливий режим місцевого самоврядування, і кроки по фіналізації домовленостей про зони розведення.

Глава держави також повідомив, що обговорювалось питання просування пропозицій України щодо запровадження миротворців на окупованій території Донбасу і підтримки позиції України нашими партнерами по Нормандському формату – Німеччини і Франції. Він зауважив, що раніше свою підтримку висловлювали Великобританія, США і багато інших країн.

«На моє глибоке переконання тільки миротворці здатні забезпечити безпековий компонент Мінських угод, припинити обстріли і забезпечити, і примусити, якщо хочете, Росію виконувати взяті на себе зобов’язання. Бо марно домовлятися з країною, яка не виконує навіть зафіксовані на папері зобов’язання, під якими стоїть підпис президента або уповноваженого Росією представника, посла. Це точно не прийнятно», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що обговорювалось і питання звільнення політичних полонених, які незаконно утримуються в тюрмах Російської Федерації, в тюрмах в окупованому Криму, і термінове повернення до обміну наших героїв, в тому числі військових, солдат, які незаконно утримуються на окупованій території на Донбасі.

Глава держави також зауважив, що з питань, які обговорювались під час зустрічі, лідери Франції та Німеччини зроблять відповідну заяву, яка буде оприлюднена найближчим часом.

Джерело