Тиждень арештів. 23–29 травня

У фокусі події 23-29 травня.

Наводимо подальший перелік зухвалих злочинів Київської хунти і її посіпак.

На початку – події тижня.

Суд тижня: Малиновський районний суд Одеси відпустив під домашній арешт одного з обвинувачених у справі про події 2 травня 2014 року, громадянина РФ – Євгена Мефьодова. Своє рішення суд мотивував тим, що вже вивчено більшість доказів у справі, а запобіжний захід у вигляді домашнього арешту достатній, щоб обвинувачений не міг сховатися від правосуддя і покинути країну. Проте на волю Мефьодов не вийшов – представники РДБ, “Правого сектора” й “Азова” заблокували суд, аби не дати звільнити підозрюваного. Блокада була знята ними тільки після того як прокуратура вручила Мефьодова прямо в будівлі суду документи про причетність до нового злочину. Вже наступного дня Київський районний суд Одеси взяв Мефьодова під варту на два місяці.

Затримання тижня: На наступну добу після резонансних обшуків у одеському В’єтнамському містечку Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України пояснила дії працівників прокуратури та Державної фіскальної служби. Проведено спецоперацію щодо організованого злочинного угруповання вихідців з Південно-Східної Азії, яка діяла на території міста Одеси. Злочинне угруповання спеціалізувалося на нелегальних фінансових операціях та валютному обміні, фальшивомонетництві, контрабанді підакцизних товарів (алкоголю та сигарет), делікатесних продуктів (ікри), незаконному переміщенні вогнепальної зброї та наркотичних засобів, а також підробленні офіційних документів. вилучено національну та іноземну валюту, заготовки підроблених банкнот номіналом по 100 доларів США та валюти Євросоюзу, устаткування для рахування грошей, детектори банкнот, два автомати Калашникова, пістолет та набої до нього, одиницю гладкоствольної напівавтоматичної зброї, близько півкілограма сильнодіючих наркотичних засобів, які, за попередніми оцінками, є героїном, велику кількість чорнової бухгалтерії про обіг багатомільйонних сум валюти, торгівлю тютюновими та алкогольними виробами, зміст якої на даний час аналізується, підроблені техпаспорти на автомобілі тощо.

Арешт тижня: українських дипломатів зловили на контрабанді. Водій мікроавтобуса “Фольксваген-Транспортер” із дипломатичними номерами (автомобіль належить Посольству України в Словаччині) мешканець Києва Сергій Ліщишин, котрий є чоловіком першого секретаря Посольства України в Словаччині О. Ліщишин, намагався вивезти за кордон понад п’ять із половиною тисяч блоків сигарет. Він надав митникам і прикордонникам дипломатичний паспорт і підписаного власною дружиною листа, за яким мікроавтобус перевозить дипломатичний вантаж і не підлягає контролю! Коли митники, запідозривши наявність контрабанди (сигнал про сигарети дав службовий собака), почали наполягати на огляді, С. Ліщишин вчинив скандал, погрожував викликом консула і т.д. Митники зв’язалися з МЗС України і після отримання дозволу огляду мікроавтобуса виявили 5 тисяч 685 блоків сигарет вартістю 620 тисяч гривень. І сигарети, і мікроавтобус вилучені. МЗС перевіряє посла у Словаччині.

Скандал тижня: жодної кримінальної справи проти високопосадовців чи народних депутатів, а також проти екс-чиновників режиму Януковича для передачі у суд наразі немає. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в інтерв’ю телеканалу ICTV.

Курйоз тижня: Мер Конотопа, представник ВО “Свобода” Артем Семеніхін запропонував голові Сумської облдержадміністрації Миколі Клочку влаштувати дуель… на детекторі брехні. Так міський голова відреагував на звинувачення з боку голови облдержадміністрації з приводу участі у незаконному полюванні.

І далі – перелік за хронологією.

ПОНЕДІЛОК, 23 ТРАВНЯ

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України відкрило кримінальне провадження проти голови правління НАК “Нафтогаз України”, а також голови національної ради ПАТ “Укрнафта” Андрія Коболєва за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків.

Підозрюваному у вбивстві Бузини військовому добровольцю Медведьку дозволили ходити без браслету.

Служба безпеки України заявляє про запобігання замовного вбивства депутата міської ради міста Покровська (колишній Красноармійськ) Сергія Андрійченка. СБУ зімітували загибель депутата Андрійченка, завдяки чому вийшли на замовника вбивства й виконавця.

У трьох містах Луганщини – Сєверодонецьку, Лисичанську та Рубіжному – вже почала роботу патрульна поліція.

Служба безпеки України разом із прокуратурою викрила в хабарництві двох керівників одного з райвідділків поліції в Кіровоградській області. “Перевертні” вимагали три тисячі доларів США за зміну кваліфікації злочинних дій підозрюваного в хуліганстві (ч.4 ст.296) на менш тяжку частину цієї статті Кримінального кодексу.

Закон про амністію буде підписано тоді, коли на окупованих територіях відбудуться демократичні вибори, і їх буде визнано – повідомила представниця України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ольга Айвазовська.

На блокпосту біля Краматорська Донецької області правоохоронці затримали наркоторговця, який віз контрабандою з Росії наркотики – медичні препарати з вмістом трамадолу, прегабаліну та психотропів.

На Київщині поліцейські, затримуючи трьох неповнолітніх, застосували вогнепальну зброю. Постраждав поліцейський – потрапив під колеса. Затриманим загрожує ув’язнення терміном до п’яти років.

Апеляційний суд Києва зняв арешт з майна колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська.

ВІВТОРОК, 24 ТРАВНЯ

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали трьох чоловіків, які повідомляли правоохоронцям про хибні мінування на території країни.

Унаслідок потужного вибуху в Одесі загинув 67-річний чоловік-інвалід, а нещастя сталося через вибух газового котла. 90-річна господиня квартири вижила, але зазнала тяжких травм – скальпованої рани правої гомілки. Також серйозно постраждала 6-річна дівчинка, у неї опіки 10% поверхні тіла – голова, шия, тулуб. Дитина в реанімації. Ще один потерпілий – 25-річний хлопець.

За рішенням Дніпровського суду Києва колишній нардеп Партії регіонів, один із соратників президента-втікача Віктора Януковича Юрій Іванющенко (відомий у кримінальних колах як Юра Єнакієвський) знятий з карти розшуку і затримання Інтерполу.

СБУ заборонила в’їзд в Україну чотирьом керівникам російського ВПК. Росіяни мали намір особисто прибути до Миколаєва для узгодження деталей можливого поновлення взаємодії із колишніми партнерами.

У Рівному поліція змусила п’яничку “повернути до життя” вирвані ним тюльпани.

Слідчі Генеральної прокуратури провели обшук у будинку заступника голови Київської обласної ради Миколи Стариченка.

Прокуратура Київської області передала справу підозрюваного в хабарництві мера Вишгорода Олексія Момота Національному антикорупційному бюро.

Сайт “Миротворець” опублікував новий список журналістів, акредитованих у “ДНР”.

Поліція викрила секс-картель: 10 борделів, 70 повій, 2 мільйони прибутку щомісяця.

У Запоріжжі невідомі в масках напали на журналіста “Громадського ТБ Запоріжжя” Анатолія Остапенка та побили його.

Поліція завершила розслідування справи бійні під Радою 31 серпня: підозрюють 15 осіб. серед них є 4 колишніх народних депутата України, в тому числі від партії “Свобода” і БПП.

Головне слідче управління Національної поліції завершило досудове розслідування за фактом порушення вимог пожежної безпеки та інших умов, що призвело до пожежі на нафтобазі “БРСМ Нафта” під Києвом минулого року.

Усі п’ятеро присяжних у справі розстрільної команди “Беркута” заявили самовідвід. Їм мало платять та не сплачують за проїзд. Якщо суд задовольнить самовідвід присяжних, це означатиме розгляд справи з самого спочатку.

СЕРЕДА, 25 ТРАВНЯ

СБУ в зоні проведення АТО викрила спробу бойовиків “ЛНР” залучити дітей до збору розвідувальної інформації.

Довіра до поліції зросла з 7% до 44% – дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Співробітники податкової міліції м. Києва викрили підпільний цех з виробництва фальсифікованої алкогольної продукції на суму 2,9 млн грн.

У Торецьку на Донеччині Служба безпеки України (СБУ) затримала бойовика терористичної організації “Донецька народна республіка”.

В Асоціації рибалок України б’ють на сполох: в Азовському морі закінчується риба. Екологи стурбовані знищенням біоресурсів в зв’язку з будівництвом окупантами Керченського моста.

У центрі Києва поліція вилучила 2,5 кг амфетаміну вартістю близько 1,5 млн грн. У ході реалізації оперативної інформації було затримано двох киян, 24 та 28 років, які раніше у поле зору правоохоронців не потрапляли. Проте поліцейським стало відомо, що деякий час тому вони у квартирі налагодили виготовлення та збут психотропної речовини – амфетаміну.

Генпрокуратура направила до Печерського райсуду Києва обвинувальний акт стосовно екс-командира “Беркута” у Львівській області через спроби придушення протестних акцій у Києві. Ім’я підозрюваного не вказується, однак раніше повідомлялося, що під слідством через події на Майдані перебуває керівник львівського “Беркута” Ростислав Пацеляк.

Надія Савченко повернулася до України.

На дружину секретаря Ради національної безпеки і оборони Ганну Турчинову напав озброєний ножем зловмисник. Нападника затримано.

Нафтовий танкер “Таманський”, за право володіння котрим Україна 10 місяців суд
илася з Росією, в середу, 25 травня 2016 року, прибув до порту Чорноморська (колишній Іллічівськ) Одеської області. Нафтовий танкер “Таманський” є державною власністю України. Держпідприємство “Керченський морський торговельний порт”, на балансі якого перебувало судно, після окупації Криму путінською Росією було перереєстровано в Києві. Оскільки “Таманський” за договором фрахту фізично перебував у Туреччині, окупанти не могли здійснити фізичні дії із заволодіння судном як, наприклад, українськими портами, однак спробували “перереєструвати” майнові права на “націоналізоване” українське майно.

ЧЕТВЕР, 26 ТРАВНЯ

На Луганщині Служба безпеки України ліквідувала агентурну мережу терористів “ЛНР” у Новоайдарському районі.

Служба безпеки України заборонила екс-президентові СРСР, етнічному українцеві Михайлові Горбачову в’їзд в Україну терміном на п’ять років. Горбачов схвалив анексію Криму, вчинену чинним президентом РФ Володимиром Путіним.

Близько 17 українських правозахисних організацій зібрали документальні свідчення того, що в 28 населених пунктах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), підконтрольних бойовикам з угруповань “Д/ЛНР”, розташовані мінімум 79 в’язниць, де застосовуються тортури до ув’язнених. Німецькі правозахисники планують передати зібрані матеріали Гаазькому трибуналу на предмет розслідування можливих військових злочинів.

Працівники правоохоронних органів здійснюють обшук у будівлі Одеської обласної державної адміністрації. Слідчі дії проводилися за запитами народних депутатів про перевірку діяльності низки благодійних фондів, зокрема фонду “На благо Одеси”. Згідно з інформацією Генпрокуратури, фонд “На благо Одеси” потрапив під увагу правоохоронців за те, що екс-генконсул Грузії в Україні Теймураз Нішніанідзе отримав відшкодування ПДВ на суму близько 20 млн грн.

Серед військовослужбовців другої-шостої хвиль мобілізації було виявлено 120 хворих на СНІД, 500 хворих на туберкульоз та 400 на гепатит “С”.

Близько 500 прихильників надання Харківській області “особливого статусу” у четвер, 26 травня 2016 року, пройшли від Кабміну до Адміністрації президента України. Заходом керувала багаторічна членкиня забороненої нині Комуністичної партії України, лідерка громадського руху “За Слобожанщину” Алла Александровська, а також депутати місцевих рад Харківської області, зокрема депутат міськради Харкова Олексій Перепелиця.

Цивільний корпус “Азов” зірвав спроби проведення в Дніпрі й Запоріжжі з’їздів партії Клименка та руху Медведчука.

Телевежа на горі Карачун готова до встановлення. З надходженням дозволу від Держбудінспекції почнеться встановлення.

Ще двоє прихильників терористичних організацій “Д/ЛНР” скористалися програмою Служби безпеки України “На тебе чекають вдома”.

Суддя Октябрського райсуду Лариса Гольник показала відео, на якому мер Полтави Олександр Мамай намагається “домовитися” з нею про закриття корупційного адмінпровадження проти нього.

Під Харковом підліток заради розваги скоїв 15 викрадень і крадіжок. Балаклійський районний суд Харківської області визнав винним 17-річного жителя селища Андріївка відразу за чотирма статтями Кримінального кодексу.

П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ

Слідчо-оперативна група поліції Одеси затримала другого із трьох зловмисників, а саме 27-річного Максима Слобозіяна, який під час нападу на журналістів телекомпанії “7 канал” безпосередньо стріляв у них з помпової рушниці.

Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою України затримала на хабарі двох оперуповноважених одного з відділень поліції Дніпра. Як повідомляє прес-центр СБУ, поліцейські вимагали 5 тисяч гривень від місцевого жителя за непритягнення його сина до кримінальної відповідальності за крадіжку.

У місті Бровари детективи НАБУ спільно з прокурорами САП та працівниками Департаменту захисту економіки Національної поліції в Київській області затримали трьох учасників корупційної схеми привласнення державної землі вартістю понад 50 млн гривень.

Кількість грабежів у Києві зросла приблизно на 60%, крадіжок побільшало на 80% порівняно з минулим роком. Зростання злочинності почалося 2013 року. А, наприклад, грабежів – навіть 2012-го. Зростанню злочинності сприяє, перш за все, погіршення економічного становища. Ситуацію ускладнює й нинішній Кримінальний кодекс: він тепер більш лояльний, більш терпимо ставиться до запобіжних заходів. Багато затриманих виходять під застави, які не дуже великі. Війна теж вплинула на зростання злочинності. У тилу побільшало зброї. Ну і, природно, Київ, як і будь-яка столиця, притягує криміналітет.

Святошинський районний суд Києва відмовився задовольнити самовідвід п’ятьох присяжних у справі колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут”, підозрюваних у вбивствах 48 учасників Революції Гідності в Україні в 2014 році.

У Києві поліція затримала “альфонса”, який пограбував дев’ятьох жінок за два дні. Схема скоєння злочинів була такою: у соціальних мережах він знайомився із жінками, які запрошували до себе додому. Проте, переступивши поріг, люб’язність гостя різко змінювалася на погрози пістолетом та вимагання грошей і цінностей.

СУБОТА, 28 ТРАВНЯ

Колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак передав у Національне антикорупційне бюро документи, що підтверджують незаконні виплати “Партією регіонів” готівки низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників.

Російська Федерація значно посилює свій вплив на кримінальний світ в Україні, а через нього – і на погіршення криміногенної ситуації на території нашої держави. Все частіше надходить інформація про створення лідерами кримінального середовища власної контррозвідки, до складу якої входять справжні професіонали – колишні працівники правоохоронних органів, завчасно нейтралізують активність спеціальних служб і підрозділів.

Співробітники Служби безпеки України припинили діяльність конвертаційного центру, що обслуговував майже 500 підприємств з Києва, Одеси та Дніпра. Щомісячний обіг «конверта» попередньо оцінюється в понад 70 мільйонів гривень.

НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ

Спеціалізована антикорупційна прокуратура затребувала у генерального прокурора ознайомитися з матеріалами двох справ щодо Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.

В Одесі демонтували 10-метровий пам’ятник Леніну, розташований в парку Савицького (колишній Ленінського комсомолу). У парку залишився постамент.

У Новоайдарському районі Луганщини Служба безпеки України спільно з поліцією викрили посадовців одного із державних лісогосподарських підприємств, які організували схему розкрадання лісоматеріалів. Впродовж 2016 року, зловживаючи службовим становищем, ділки відпускали комерсантам лісоматеріали із заниженням реальних об’ємів відвантаженої продукції. Для безперешкодного перевезення деревини посадовці також вносили завідомо недостовірні відомості у товарно-транспортні накладні.

Наче – все. Що забув – пишіть. І до зустрічі за тиждень під тегом тижденьарештів_2016.

Автор