СБУ викрила українського громадського діяча на співпраці з ФСБ РФ (фото, відео, брифінг)

 

Співробітники Служби безпеки України викрили українського громадського діяча на співпраці з ФСБ Росії. Про це на брифінгу повідомив начальник Головного управління СБУ у Києві та області Олег Валендюк. Сьогодні зловмисника взято під варту у залі судового засідання.

На початку вересня 2018 року до СБ України звернувся громадянин РФ, власник низки комерційних структур, який тимчасово знаходиться в Україні та постійно проживає у Канаді, з заявою про здирництво та шахрайство стосовно нього.

Комерсант повідомив правоохоронцям, що під час перебування у Києві до нього майже одночасно надійшло кілька пропозицій від посередників, які нібито представляли високопосадовців правоохоронних органів РФ, зокрема ФСБ, СЗР, Генеральну прокуратуру Росії. «Двоє російських громадян запропонували свої «послуги» з вирішення питання про закриття кримінальної справи проти нього та його батьків на території РФ та не оголошення у розшук по лінії Інтерполу», ‒ підкреслив Олег Валендюк.

У межах кримінального провадження оперативники спецслужби задокументували факти надходження до заявника пропозицій щодо вирішення «проблем з правоохоронними органами РФ» від двох громадян Росії та громадянина України. Громадяни РФ, зокрема, пропонували передати їм значні кошти для високопосадовців із російських правоохоронних органів. Серед названих осіб – міністр внутрішніх справ РФ Колокольцев, його заступник Романов, заступник начальника слідчого управління ГУ МВС РФ по місту Москва Агаф’єва, а також керівництво Служби зовнішньої розвідки РФ. Запропонована ціна вирішення питання коливалась від п’ятисот тисяч до одного мільйона ста тисяч євро.

 

Співробітники СБ України встановили, що у Києві бізнесмен провів зустріч з українським громадським діячем. Він також запропонував комерсанту свої послуги з посередництва у вирішенні проблем із законом за винагороду в один мільйон євро. До «врегулювання» питання зловмисник обіцяв залучити Генерального прокурора РФ Чайку, скориставшись посередництвом сина екс-Генерального прокурора України Артема Пшонки.

Під час досудового розслідування, яке проводилось слідчим відділом Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області, правоохоронці отримали інформацію про факт вербування ФСБ РФ цього українського громадського діяча. Оперативники спецслужби з’ясували, що у 2014 році під час проведення акції під назвою «Марш миру» у Москві українського громадянина було затримано співробітниками поліції та поміщено на п’ять діб до ізолятора тимчасового утримання. Потім він був доставлений до Управління ФСБ РФ у м. Москва, де погодився на співпрацю у сприянні російським спецслужбам у проведенні підривної діяльності проти України.

Співробітники СБУ встановили, що за завданням кураторів з ФСБ громадський діяч мав створити та розвивати політичну партію як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ та дестабілізації ситуації в Україні. «За задумом ФСБ ця структура мала взяти участь у виборах і лобіювати та відстоювати в українському парламенті інтереси Росії, перешкоджати вступу України до ЄС та НАТО, піднімати питання про надання російській мові статусу державної мови в нашій країні», ‒ наголосив Олег Валендюк.

Викриття зловмисників проводилось СБУ у взаємодії з Головним управлінням розвідки МО України. На початку жовтня 2018 року правоохоронці затримали громадського діяча та двох російських громадян у Києві під час спроби отримати гроші від бізнесмена.

Наразі обом підозрюваним громадянам РФ повідомлено про підозру у вчиненні закінченого замаху на шахрайство в особливо великих розмірах, тобто за ч. 2 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжні заходи – тримання під вартою із можливістю внесення застави.

Один із них також обґрунтовано підозрюється у вчиненні шпигунства на користь Служби зовнішньої розвідки РФ, тобто у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 114 КК України. Йому повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Громадянину України повідомлено про підозру в скоєнні злочинів передбачених ч 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 ККУ.

Судом йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 528,6 тисяч гривень.

Прокурором столичної прокуратури подано апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду м. Києва про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Прокуратура наполягає на обранні безальтернативного запобіжного заходу для підозрюваного.

Апеляційна скарга обґрунтована матеріалами кримінального провадження та матеріалами негласних розшукових слідчих дій, у тому числі оприлюдненими за постановою слідчого про надання дозволу про розголошення матеріалів слідства.

Вказані матеріали підтверджують обґрунтованість підозри та є підставою для обрання підозрюваному безальтернативного запобіжного заходу.

«Особі підозрюваній у злочині передбаченому ст. 111 ККУ кримінально-процесуальним законодавством виключена можливість призначення застави», ‒ зазначив Олег Валендюк.

22 жовтня 2018 року, Апеляційний суд м.Києва скасував рішення Печерського районного суду м. Києва, яким громадянину України було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 528 600 гривень та виніс нову ухвалу, якою обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Триває досудове слідство.

Джерело

 

 

Автор