Робоча поїздка Президента України до Хмельницької області (фото, відео)

Президент: Багатонаціональні навчання «Чисте небо – 2018» – це нарощування рівня взаємосумісності бойової авіації України та НАТО

Проінспектував багатонаціональне навчання «Чисте Небо–2018». У ньому задіяно понад 50 літаків з 8 країн НАТО і наші. 5 років тому наші літаки іржавіли на землі, а військові льотчики забули, що таке небо. А сьогодні переконався у професійній майстерності наших бойових пілотів.Моя вимога – не здавати ні клаптика української землі. Водночас, моє прохання і наказ – зберегти кожного воїна. Не маємо права воювати радянськими методами, коли перемога досягалася ціною численних втрат. Армія має вміти воювати не числом і великою кров’ю, а якістю і професіоналізмом.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 11. Oktober 2018

 

Під час робочої поїздки до Хмельницької області Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав Об’єднаний операційний центр сил багатонаціональних навчань «Чисте небо – 2018» (Clear Sky – 2018), в яких беруть участь українські військові та військові країн-членів НАТО.

Навчання покликані підвищити рівень взаємосумісності Повітряних сил Збройних Сил України з повітряними силами збройних сил США та НАТО, відпрацювати ефективне спільне управління операцій в повітрі, відпрацювати спільне використання спроможностей розвідки та спостереження, а також кібернетичного захисту, який сфокусований на потребах повітряних сил.

Президент проінспектував хід проведення цих навчань та переглянув прольоти і демонстрацію бойових можливостей літаків, що беруть участь у навчаннях. Також Президент спостерігав за діями групи тактичних літаків у повітрі за допомогою засобів автоматичного відображення польотів.

Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України зустрівся з заступником Командувача силами Кібернетичного Командування Збройних Сил США генерал-лейтенантом Вінсентом Стюартом, а також поспілкувався з командирами бригад та інших підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України.

«Це найбільше навчання за останні чотири роки. В них задіяні понад п’ятдесят літаків з восьми країн-членів НАТО і наші літаки – українських Повітряних сил. Мета навчань – нарощування рівня взаємосумісності нашої бойової авіації з повітряними силами збройних сил США та інших держав – членів Альянсу», – підкреслив Президент.

Глава держави зауважив: «П’ять років тому наші літаки іржавіли на землі, а військові льотчики забули, що таке небо. А от сьогодні кожен з вас мав можливість переконатися у професійній майстерності наших бойових пілотів- воїнів, які надскладні завдання виконують на рівних зі своїми іноземними колегами».

«Наші штурмовики, наші винищувачі, наші бомбардувальники знаходяться в повній координації з центром управління, виконують бойові завдання разом з F-15, F-16 країн-членів НАТО і отримали найвищі оцінки з боку наших партнерів. Пишаємося українськими воїнами», – додав Петро Порошенко.

Під час зустрічі з військовими Президент зазначив, що за даними опитування громадської думки щодо ставлення громадян до Дня захисника України, 62% підтримують впровадження нового свята. «На перший погляд, не так багато, як треба б було. Але ж – не забуваймо, що ця дата в нашому офіційному календарі з’явилася лише чотири роки тому. Тому насправді цифру слід вважати високим показником довіри людей до української армії – Збройних Сил України. Впевнений, щороку вона і далі зростатиме», – зазначив Президент.

«Великою мірою це ваша заслуга, заслуга командирів бригад і полків. Приємно бачити стільки знайомих облич. З більшістю вас бачилися на лінії зіткнення. Я згадую, як ми тиснули руки один одному на фронті», – сказав Президент та додав, що спілкування з бойовими командирами є надзвичайно корисним.

«Важливо для обороноздатності країни обмінятися з вами думками, як її надалі зміцнювати. Почесно, нарешті, перебувати в товаристві воїнів-героїв, які дали відсіч російським агресорам, які зробили і роблять вирішальний внесок в становлення сучасних Збройних Сил і в захист Вітчизни», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що «агресор добре і цілеспрямовано підготувався до загарбницьких дій». «Свою армію агресор зміцнював, а нашу через агентуру в українській владі – руйнував. Тим не менш, у 2014 році, сконцентрувавши всі наявні ресурси, завдяки мужності воїнів і потужному волонтерському рухові, який в найважчі час підставив плече, завдяки волі українського народу ми зупинили агресора. А надалі армія відновила боєздатність, набула бойового досвіду, наростила оперативні спроможності, покращила технічну оснащеність», – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що вже сформовано тридцять дев’ять бойових бригад та низку військових частин оперативного, тилового і технічного забезпечення, а на потенційно загрозливих напрямках створили угрупування сил, готових до відбиття агресії не лише зі сходу, а в тому числі й з кримського напрямку, з Придністров’я та півночі, було збільшено авіаційний парк та бойовий склад зенітних ракетних військ, що дозволило посилити протиповітряну оборону держави.

Багатонаціональні навчання «Чисте небо – 2018» – це багатомодульне авіаційне тактичне навчання, метою яких є підвищення рівня підготовки екіпажів у виконанні тактичних завдань в коаліційному середовищі, підвищення рівня взаємосумісності Повітряних сил ЗСУ з повітряними силами збройних сил США та інших держав – членів НАТО при веденні спільних повітряних операцій із забезпечення захисту повітряного суверенітету, ефективного спільного управління та контролю, пошуку та рятування особового складу, забезпечення кібербезпеки.

В цих багатонаціональних навчаннях беруть участь дев’ять країн, з яких вісім країн – члени НАТО, а саме Бельгія, Великобританія, Данія, Естонія, Нідерланди, Польща, Румунія, США та Україна.

Україна на цих навчаннях представлена більш ніж двома десятками літальних апаратів – літаки тактичної та транспортної авіації, вертольоти та безпілотні літальні апарати. До складу української групи входить також підрозділи протиповітряної оборони та кілька радіолокаційних підрозділів ЗСУ.

Країни–члени НАТО представлені трьома десятками літальних апаратів, а саме літаками тактичної авіації, літаками транспортної авіації та літаками паливно-заправниками.

Джерело

 

Президент заявляє, що будуть прийняті кадрові рішення у зв’язку із ситуацією, що склалася через вибухи на складах боєприпасів в Ічні

Президент Петро Порошенко заявляє, що будуть прийняті кадрові рішення у зв’язку із ситуацією, що склалася через вибухи на складах боєприпасів в Ічні на Чернігівщині.

«З одного боку точно винні мають бути притягнуті до відповідальності. Я доручив керівництву Міністерства оборони і Генерального штабу дати список звільнених генералів і офіцерів, які несуть відповідальність за ситуацію зі зберіганням боєприпасів. Я розраховую на швидку реакцію правоохоронних органів. Я не виключаю і певних кадрових висновків», – заявив Глава держави.

«Не можу обійти і неприємну тему останніх днів – зберігання боєприпасів в Ічні. Прикро, боляче. Подібні історії, які за попередніми даними слідства є результатом діяльності диверсійних груп. вони кидають тінь на імідж українських військових і спецслужб, затьмарюють сумлінну роботу воїнів, які самовіддано захищають Батьківщину», – сказав Президент. Глава держави особливо підкреслив: «Перші данні свідчать про те, як каже слідство, що відкидає недбалість, і основна версія – диверсія. Це – має нас навчити рішучим діям».

Петро Порошенко навів приклад Великої Британії, де диверсанти застосували хімічну речовину в результаті чого постраждали люди. «В центрі Європи, в Британії відбулася хімічна атака надзвичайно небезпечним агентом – отруйною речовиною «Новачок», яка призвела до загибелі і інвалідності багатьох людей. Що ми побачили у суспільстві Британії? Вимоги звільнити керівництво розвідки, спецслужб, армії чи уряду? Навпаки країна об’єдналася. Вирахували російських терористів. А це терористи, якщо вони отруюють мирних людей. Так само як і терористи-диверсанти. Продемонстрували це всьому світові. Запровадили санкції проти Російської Федерації. Україна і весь світ підтримали ці санкції починаючи від висилки дипломатів і закінчуючи накладанням санкцій на фізичних і юридичних осіб», – наголосив він.

«Агресор вже поніс відповідальність і буде притягнутий до відповідальності. Так само треба діяти і нам. Якщо би після трагедії в Солсбері британська розвідка була послаблена, то Росія би досягла своєї мети. Нам треба вчитися», – також додав Президент.

Водночас Петро Порошенко висловив переконання, що лише кадровими висновками проблему не вирішиш і необхідно приймати системні рішення.

«Вибухи на складах трапляються час від часу в різних країнах світу. У нас у Новобогданівці з середини нульових це також відбувалося. Ще й до війни, до речі. З радянських часів ми успадкували велику кількість боєприпасів, і добре, що вони збереглися й досі. Добре, що оборонні міністри-комерсанти дев’яностих та нульових не встигли їх розпродати», – зазначив він.

При цьому Президент підкреслив, що на сьогоднішній день ми не маємо жодного сучасного складу, а те, що було станом на 2014 рік, нагадувало впорядковані звалища під відкритим небом. «Вирішивши найнагальніші проблеми військового будівництва, ми впритул підійшли до питання складів боєприпасів. Цього року запроектували початок будівництва 15 сучасних сховищ із автоматичними системами охорони, які виключають диверсію, з автоматичними системами протипожежної безпеки і оповіщення, які зводять майже до нуля людський фактор», – зазначив Глава держави.

Він повідомив, що сьогодні відвідає арсенал в Цвітосі. «Його реконструкція відбувається у повній відповідності до стандартів НАТО. 37 залізобетонних сховищ, 70 км електромереж, 20 км водогонів, 15 кілометрів доріг із твердим покриттям. І мільярд та 250 мільйонів гривень. І це лише на один об’єкт. Це ціна, це плата за безпеку», – сказав Президент.

Петро Порошенко додав: «Чи можемо ми вирішити цю масштабну проблему одразу, за цей рік і наступний? Ні, і треба сказати правду суспільству, що потрібні і час, і гроші, і терпіння. Але ми перші, хто взявся за цю справу по-справжньому, хто не лише гасить пожежі, а забезпечує системні зміни».

За його словами, у проекті державного бюджету України на 2019 рік на Міноборони передбачається виділити понад 101 з половиною мільярд гривень. І хоча оборонне відомство свої потреби обґрунтовано оцінювало в 210 мільярдів, і насправді їм потрібно значно більше, одні склади чого варті. «Ми не можемо дати стільки. Можемо дозволити лише сто. Три з половиною мільярди доларів – це багато за українськими мірками. Але за світовими стандартами це – надзвичайно скромний оборонний бюджет», – також зауважив він.

Джерело

 

Українська армія продовжує глибоку модернізацію озброєння та військової техніки  – Президент

Під час зустрічі з командирами бригад та інших підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України Президент, Верховний Головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко зазначив, що чотири роки тому Україна боронилася «винятково залишками озброєння та військової техніки, що дісталася нам у спадок від радянської армії».

Глава держави наголосив, що завдяки концентрації зусиль, цілеспрямованій і наполегливій роботі працівників підприємств ОПК лише у поточному році поставлено у війська близько 1900 одиниць нового або модернізованого озброєння та військової техніки – бронетанкової, морської, авіаційної. Ракетно-артилерійське озброєння, високоточні протитанкові комплекси “Корсар”, “Стугна”, “Бар’єр” та ракети до них, новітні піхотні вогнемети, системи протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби та зв’язку – все це вже почало надходити на озброєння.

Президент нагадав, що у 2014 році у військових не було надійного зв’язку. «Ви це знаєте краще за будь-кого. Аналоговий зв’язок був такий, що одним переключанням глушився російськими окупаційними військами. Ми мріяти не могли, що за чотири роки так зміниться армія», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави також повідомив, що підприємства “Укроборонпрому” розпочали серійний випуск сучасних зразків вітчизняного виробництва – модернізованих танків Т-64, нових бронетранспортерів БТР-3, БТР-4, модернізованих бойових машин піхоти БМП-1. За словами Президента, вчора на виставці озброєння та військової техніки ці зразки отримали «фантастичну оцінку».

Верховний Головнокомандувач ЗСУ також повідомив, що український оборонний комплекс продовжує здійснювати модернізацію вітчизняного протитанкового ракетного комплексу “Стугна-П”, триває оснащення військових частин сучасними безпілотними літальними апаратами вітчизняного виробництва, відбувається модернізація реактивних систем залпового вогню “Град” та “Смерч”. «Якби нам все це у 2014 році…», – додав Президент.

«На завершальному етапі – випробування та прийняття на озброєння нового ракетного комплексу морського та сухопутного призначення, десантних катерів «Кентавр», модернізація самохідних гаубиць і вироблення нових гаубиць «Богдана», які ви бачили на військовому параді на честь 27-річниці Незалежності», – сказав Петро Порошенко та додав, що зараз відбувається оснащення новими автоматизованими системами управління пунктів управління протиповітряної оборони, продовжується розроблення вітчизняних зенітних ракетних комплексів.

«Але, зауважу, скарбів гетьмана Полуботка ми ще й досі не знайшли. Тож прошу армію та суспільство чітко зрозуміти, що програма модернізації розрахована не на тижні й не на місяці, а на роки, по деяких видах озброєнь ми й так йдемо з суттєвим випередженням графіку. Ключове, що ми почали цей процес, який з часів [проголошення – ред.] Незалежності був замороженим», – сказав Президент.

Президент звернув увагу командирів на те, що оснащення військ сучасним озброєнням і військовою технікою вимагає більш відповідальних та серйозних підходів до її експлуатації, постійного навчання екіпажів та розрахунків та чіткого дотримання правил її застосування та безпеки.

Джерело

 

Грошове забезпечення українських військових треба збільшувати – Глава держави

Президент Петро Порошенко наголошує на потребі у подальшому збільшенні грошового забезпечення українських воїнів. «Наша сила – це високофахові воїни. І ключове завдання – наше, спільне, я з себе відповідальності не знімаю, – ми маємо зберегти професіоналів, зацікавити професіоналів довгостроковими контрактами», – сказав Глава держави під час зустрічі з командирами бригад (полків) та їм рівних Збройних Сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України у хмельницькій області.

«Хочу наголосити, що Рада національної безпеки і оборони України при затвердженні військового бюджету на 2019 рік підтримала мою пропозицію збільшити грошове забезпечення українських воїнів на 35-37%. Я впевнений, що треба продовжувати цю лінію і в подальшому», – підкреслив Петро Порошенко.

Він зазначив, що завдяки спільним зусиллям сьогодні «маємо зовсім іншого за якістю підготовки воїна». «Це навчений, забезпечений, з твердою вірою в перемогу наш український військовослужбовець. Значною мірою цьому сприяв курс на професіоналізацію українського війська. Протягом 2016-2018 років до Збройних Сил на службу за контрактом прийшли понад 130 тисяч осіб. За два роки. Хто вони є? Добровольці. Вони прийшли не за мобілізацією, вони добровільно пішли захищати Батьківщину», – констатував він.

Частина з цих людей дуже якісно служить і нині. Однак, зауважив Президент, частина має намір звільнитися. Причиною цьому є комплекс факторів та серед них і незадоволення грошовою винагородою, соціальним пакетом та забезпечення житлом.

«Потрібно об’єктивно визнати, що недостатня привабливість рівня грошового забезпечення, традиційні низькі темпи забезпечення житлом, хоча ми підняли їх в рази зараз – і у Збройних Силах, і в інших силових підрозділах, нерозвинена інфраструктура, тривалі побутові незручності на місцях постійної дислокації – все це уповільнює процес професіоналізації українського війська і сприяє відтоку вже добре підготовлених кадрів», – сказав Глава держави.

Саме тому варто не лише продовжувати збільшувати темпи із забезпечення військовослужбовців житлом, покращенню умов їх проживання у місцях дислокації підрозділів, матеріальне забезпечення та підвищувати фінансову складову, переконаний Президент. Необхідно повернути до армії й тих, хто раніше отримав добру підготовку та набув досвіду, але з тих чи інших причин звільнився, також наголосив він.

Глава держави також звернув увагу на необхідність зміни ставлення до кожного військовослужбовця, усунення таких фактів, як некоректне ставлення з боку деяких командирів, неповаги до особистості солдат. «Одне з ключових наших завдань – це змінити ставлення до людини в армії. Жорстка дисципліна залежить перш за все від командира – командира відділення, взводу, роти, батальйону. А ефективна робота цієї командної ланки залежить від командира бригади. Від вас. І ми дуже на вас розраховуємо. Дисципліна не позбавляє від необхідності поважати професіонала, поважати патріота, поважати людину і поважати військовий колектив. Такий підхід підказує і напрямок оновлення військових статутів», – також зазначив Петро Порошенко. Він впевнений, що солдати мають не просто слухати чи боятися своїх командирів, а поважати їх, тоді не виникатиме питань з дисципліною.

«Треба, щоб солдати старших за званням поважали. А молодшими не лише командувати і помикати, а теж поважати, бо справа у всіх спільна – захист Вітчизни», – наголосив Президент.

«І в армії головне – це люди: генерали, ми відновили престиж українського бойового генерала, офіцери, які користуються заслуженою шаною і повагою у суспільстві, і особового складу – солдати», – додав Глава держави.

У цьому контексті він згадав український вислів, який з’явився у нашій мові завдяки письменнику Олесю Гончару – «людина і зброя». «Зброя без людини – ніщо, принаймні зараз, поки нас не замінили роботи», – наголосив Петро Порошенко, звернувши увагу командирів на те, що оснащення військ сучасним озброєнням, сучасною військовою технікою вимагає відповідальних і серйозних підходів до її експлуатації, постійного навчання екіпажів, розрахунків та чіткого дотримання правил її застосування та безпеки.

Джерело

 

В українській армії такої масштабної житлової програми ще ніхто не реалізовував – Президент про будівництво гуртожитків для військових

Під час зустрічі з командирами бригад (полків) та їм рівних Збройних Сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України у Хмельницькій області Президент Петро Порошенко акцентував на питанні забезпечення розміщення військовослужбовців у місцях постійної дислокації підрозділів. Він зазначив, що донедавна українські воїни мали побутові незручності та нерозвинену інфраструктуру на місцях служби. Нині ситуація вирішується, наголосив він.

«На сьогоднішній день по всій країні, одночасно в багатьох областях, містах, на різних будівельних майданчиках триває реалізація амбітного масштабного проекту, який почався з моєї пропозиції як найбільш ефективно використати кошти, які були вкрадені попередньою владою, і зусиллями Генеральної прокуратури, правоохоронних органів були повернуті до української скарбниці», – повідомив Глава держави.

Він нагадав, що було вирішено в першу чергу, серед інших напрямків, виділити із зазначених коштів частину на облаштування гуртожитків для вояків.

«Подільськ, Миколаїв, Дачне, Очаків, Броди, Старичі, Мирне, Новоград-Волинський, Конотоп, Гончарівське, Бердичів, Кременчук, Житомир, Десна, полігон «Широкий лан» та багато-багато інших місць… Одночасно розпочато будівництво 184 гуртожитків для 23 тисяч українських військовослужбовців-контрактників», – констатував Президент.

«В українській армії такої масштабної житлової програми ще ніхто ніколи не реалізовував. Але це не повинно нас лякати, бо, як кажуть, дорогу подолає той, хто йде. І здача більшості об’єктів має відбутися цьогоріч, і вже, я сподіваюся, за тиждень ми поїдемо перевіряти здачу вже перших об’єктів. Робота розписана по днях», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент доручив в найкоротші терміни запровадити системи електронного захисту та мінімізації людського фактору на усіх військових арсеналах України

Поставив вимогу у найкоротші терміни ввести в експлуатацію 15 сховищ захищеного типу для ЗСУ. Загалом планується збудувати 136 сховищ протягом 36 місяців. Ці сховища матимуть ефективний захист від людського фактору та гарантуватимуть якісне зберігання боєприпасів. Новітні сховища мають повністю відповідати стандартам НАТО. Це – моя вимога!Про це говорив під час ознайомлення з проектом реконструкції одного зі сховищ захищеного типу на Хмельниччині.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 11. Oktober 2018

 

Президент, Верховний головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко під час робочої поїздки до Хмельницької області проінспектував хід будівництва сучасного арсеналу для зберігання боєприпасів. Президент зазначив, що на його території буде введено вісім сховищ закритого типу, які дозволять розміщувати та надійно зберігати значну кількість боєприпасів для української армії.

Верховний Головнокомандувач ЗСУ повідомив, що «загалом по Збройним Силам України буде збудовано 136 сховищ протягом 34 місяців».

«Ми повинні мати ефективну систему захисту від людського фактору», – наголосив Президент та підкреслив, що цей захист має передбачати перевірку охоронців, контроль усіх систем, відеоспостереження зі зберіганням даних в захищеному командному пункті і неможливість потрапляння на територію складів будь-яких осіб без відповідної авторизації. «Це абсолютно моя вимога для того, щоб забезпечити живучість складів», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що від належного та надійного зберігання боєприпасів «залежать потенційні можливості наших Збройних Сил і ефективне використання кожної копійки коштів платників податків».

«Аналогів подібному об’єкту у нас не було», – підкреслив Петро Порошенко та зазначив, що це першій об’єкт, який будується в Україні за 27 років незалежності.

«Я даю завдання, щоб системи електронного захисту, системи мінімізації людського фактору були запроваджені на усіх без виключення арсеналах в найкоротші терміни», – сказав Президент. При цьому він зазначив, що це стосується й тих об’єктів, де поки немає можливості відійти від майданчиків відкритого зберігання боєприпасів.

Президент також повідомив, що у 2014 році 80% боєприпасів, які знаходились на цьому арсеналі, зберігалися на відкритих майданчиках, в 2018 році – 72% вже зберігається в закритих сховищах, які «забезпечують якісне зберігання».

«Це та відстань, яку ми пройшли за чотири роки», – наголосив Президент та висловив побажання, щоб найсучасніші світові технології в сфері зберігання боєприпасів активно використовувалися.

При цьому він підкреслив, що з боку держави жодного разу не було зірване фінансування та висловив сподівання, що підрядники разом з проектантами забезпечать вчасне виконання поставлених завдань.

Верховний головнокомандувач наголосив, що він поставив завдання перед Міністерством оборони України та Генеральним штабом ЗСУ, забезпечити повну відповідність усіх новітніх сховищ боєприпасів стандартам НАТО, а також тим завданням і рекомендаціям, які були отримані з боку військових партнерів України.

Джерело

 

Вашим прикладом ми виховуємо нове покоління українських воїнів – Президент на Хмельниччині зустрівся з ветеранами АТО

Президент Петро Порошенко на Хмельниччині зустрівся з ветераном АТО Олександром Дарморосом та його бойовими побратимами. “Український народ пам’ятає той подвиг, який ви робите і робили для нашої держави», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив: “Вашою твердою волею і підтримкою родини, думаю, що ми демонструємо, що українці найсильніші і найвідповідальніші у світі. Ваш приклад тому є яскравою демонстрацією”.

Глава держави висловив жаль, що йому не вдалося зустрітися з родиною Олександра Дармороса в Хмельницькому, як планувалася, і висловив сподівання, що запрошення приїхати в гості до родини героя залишиться в силі.

Президент також зазначив, що навчання на Хмельниччині, які проходять в даний час, вперше відбуваються так маштабно із залученням військових і літаків країн НАТО.

“Сьогодні найвищу оцінку отримали українські пілоти. Вам не соромно за тих, хто зараз міцно тримає штурвал військово-повітряних сил. Хочу від щирого серця подякувати і сказати, що саме зусиллями таких людей як ви, вашим прикладом ми виховуємо покоління українських воїнів”,- наголосив Президент.

Джерело

 

 

Автор