Петро Порошенко дав інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post

 

Україна протистоїть російській агресії на східному фланзі НАТО і вже сьогодні відіграє важливу роль для Альянсу – Президент

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post заявив, що Україна прагне зафіксувати в Конституції свою політичну мету – членство в Євросоюзі та НАТО. Нині Північноатлантичний альянс залишаться єдиною гарантією безпеки України, оскільки Росія як постійний член РБ ООН не дотримується міжнародного мирного порядку і права.

«Ми прагнемо зафіксувати цю політичну мету (членство в ЄС та НАТО – ред.) навіть в нашій Конституції. Для нас мета майбутнього членства в ЄС є потужною мотивацією для продовження процесу реформ. На шляху до Заходу, того Заходу, з яким ми пов’язані», – зазначив Петро Порошенко.

«Якщо Росія, постійний член РБ ООН, не дотримується міжнародного мирного порядку і права, то НАТО залишаться нашою єдиною гарантією виживання», – також додав він.

Президент нагадав, що Росія урочисто гарантувала Україні державний суверенітет після розпаду СРСР. «У відповідь ми відмовилися від радянської ядерної зброї, розташованої на нашій території. На той момент – третій за обсягами арсенал у світі. І що у підсумку? Путін анексує Крим і розпалює війну на Сході нашої країни», – зазначив він.

Петро Порошенко також повідомив, що нині Україна витрачає 6 % ВВП на оборону. «І, я думаю, за рахунок нашого протистояння російській агресії на східному фланзі НАТО ми вже сьогодні відіграємо важливу роль. Ми боремося не лише за себе, а за Європу, демократію, за Захід і його цінності», – підкреслив Президент.

Глава держави вкотре наголосив: «Це ніякий не заморожений конфлікт, як дехто стверджує, а кривава війна. При цьому щодня гинуть українські солдати. Майже 170 загинуло від початку року. Сотні зазнали поранень, серед жертв є і цивільні».

Джерело

 

Росія сплачує високу економічну ціну за свою агресію – Президент про санкції

«Санкції – єдиний несиловий інструмент, який ми маємо у розпорядженні, аби у такій ситуації чинити тиск на агресора. При цьому взагалі не йдеться про покарання Росії. Мета полягає в тому, аби утримувати Путіна за столом переговорів. І в цьому сенсі санкції дуже дієві», – наголосив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post.

«Повірте, без них Путін не переймався б Нормандським процесом, покликаним знайти мирне рішення. Наразі Росія сплачує високу економічну ціну за свою агресивну зовнішню політику, і популярність Путіна через це теж постраждала», – зазначив Президент.

Петро Порошенко додав: «Росіяни вже давно позбавилися войовничої ейфорії, яка панувала спочатку, внаслідок анексії Криму. Сьогодні багато хто запитує: а що це нам коштує?».

Президент також прокоментував дискусії серед європейських урядів щодо можливості якомога швидше скасували санкції, зокрема в уряді Італії. «На це Путін від самого початку робив ставку: що єдина позиція європейців у цьому питанні зазнає краху. Він сподівався, що Франція після президентських виборів 2017 року під впливом право-популістського Національного фронту здасть позиції в питанні санкцій – дарма. Потім він поставив на зростання позицій АдН у Німеччині (партія «Альтернатива для Німеччини» – ред.) і завершення каденції Ангели Меркель, аби нарешті позбутися санкцій», – зауважив він.

«До цього часу розрахунки Путіна не спрацьовували. Європа зберегла єдність, і за це ми безмежно вдячні нашим європейським друзям», – наголосив Президент.

Джерело

 

 

За допомогою пропаганди та дезінформації Росія вже активно втручається в українські вибори – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що Росія не припиняє докладати зусиль для втручання у внутрішні справи в Україні, зокрема впливає і на політичні сили та втручатиметься у майбутні вибори. Про це Глава держави заявив в інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post.

«Це більше, ніж просто стурбованість, що Росія активно втручатиметься. За допомогою пропаганди та дезінформації, вони це вже сьогодні роблять. Щодня», – сказав Петро Порошенко.

«Війна на Донбасі забирає життя і приносить руйнацію. Але ця, інша війна щонайменше настільки ж небезпечна, оскільки має на меті розкол моєї держави. І не лише моєї, а й Вашої. Адже упродовж останніх 4,5 років Німеччина завжди чітко стояла на боці України. І не лише в питанні конфлікту з Росією, а й в процесі модернізації України», – додав Глава держави.

Президент підкреслив, що впродовж останніх років Україні вдалося здійснити більше реформ, аніж було зроблено за 20 років перед цим. І це в часи війни. «Задля цього нам була потрібна підтримка з боку наших друзів у Європі, і ми її отримали. Значною мірою це заслуга Ангели Меркель, яка довела, що є не лише успішним федеральним канцлером, а й великим європейським лідером. Ми ніколи не забудемо про цю допомогу з її боку і з боку німецького народу», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

«Північний потік-2» – це геополітичний інструмент тиску на Західну Європу – Президент

Газогін «Північний потік-2» є геополітичним інструментом тиску на Західну Європу і залежність європейських країн від постачання газу з Росії відкриває їй велике поле для шантажу. Про це сказав Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post.

«Цей газопровід з економічної точки зору не є вигідним. Це – спроба Росії ослабити Україну, яка завдяки транзиту зараз отримує щороку 3 млрд доларів США прибутку. Але передусім Путін прагне утворити геополітичний інструмент тиску на Західну Європу», – наголосив Глава держави.

Водночас він зауважив, що у Німеччині існує сильне політичне лобі цього проекту. «А проти цього свідчать уперті факти. Україна має у розпорядженні більш, ніж достатньо транзитних потужностей задля постачання російського газу до Європи: 146 млрд кубометрів, з яких наразі використовується трохи більше, ніж 90 млрд. Навіщо ж витрачати 20 млрд доларів США на непотрібний газопровід? Дайте самі відповідь», – сказав Президент.

«Я лише можу застерегти наших європейських друзів, і це з огляду на власний гіркий досвід: якщо у питанні газопостачання так залежати від Росії, як від неї кілька років тому залежала Україна, це утворює поле для шантажу. Можу Вас запевнити, це був не найприємніший момент, коли мені зателефонував Путін і повідомив, що наступного дня буде перекрито кран. Не потрапляйте у ту саму пастку», – зауважив Президент.

Джерело

 

Foto: Mikhail Palinchak / Press Service of the President of Ukraine

Автор