Про “нові” політпроекти

Чому мене мало цікавлять нові політичні проекти, що створюються нині в Україні в немалій кількості?

Хто у нас там уже в активі? Лещенко+Демальянс, проект Сакварелідзе (і можливе приєднання до них Саакашвілі), корпус “Азов” заявляє себе як нова політсила, щось там створює Ярош… Плюс – явні політичні амбіції висувають організації родом з волонтерського середовища – “Вільні люди”, ті самі.

То чому вони мені не цікаві? Та тому що більшість цих проектів своїм девізом мають обрати фразу “За крихти зі столу!”

Очевидно навіщо всі ті проекти створюються – під віртуальні дострокові осінні вибори, яких (я переконаний на 95%) – не буде, як небуло й досі.

Далі розберемося.

Вихід на політичну арену корпусу “Азов” та “візитки Яроша” (назвем цей проект так) говорить лише про одне – в середовищі націоналістів черговий розкол і сили яка б представляла націоналістичну частину виборців не буде ще довго. Конкуренти топлять одне одного.

Очевидно, і корпус “Азов”, і “візітівка Яроша” топтатимуться на електоральному грунті цілком певної партії – ВО”Свобода”. Точніше – на ньому вже топчеться “Правий сектор”. Вже зараз конкуренція ВОС з ПС призвели до того що націоналістчної фракції у ВР немає як явища. Існує чимало сил зацікавлених у такому стані речей, найбільший – “Самопоміч” Садового, “Свобода” – головний їх противник у Галичині.

Волонтерські організації. Тут все складно. З одного боку – саме цих хлопців можна запідозрити у благих намірах – за ними які-неякі, а реальні справи. З іншого – електоральні шанси у них вкрай невеликі, наш виборець популістів полюбляє значно більше ніж маловідомих людей дії – згадайте долю “ПОРИ”. Крім того волонтерських організаій дуже багато, тож кожен виборець буде підтримувати своїх улюбленців і їхні партійні вподобання – від Бірюкова до Касьянова.

Саакашвілі. Оригінальний по суті своїй проект. З одного боку- прихльники знаходять за ним низку реальних досягнень. З іншого боку ті досягнення наражаються на неабияку критику з додачею конкретних недоліків. З третього боку, позаяк наш виборець дуже любить кандидатів легендарних, а Грузію Саакашвілі пиарили всі від “1+1” до “Еха Москви”, шанси на прохід до ВР його сила має серйозні. Не зважаючи ані на відсутність ясної програми, ані навідсутність дієвої команди.

Але от чесно, від того що Ляшка замінить Саакашвілі, вам тепліше стане?

Лівацькі проекти. Звісно будуть. На електоральному полі КПУ попіаритися бажаючих чимало. Інша справа – лівота нині сильно притиснута законом про декомнізацію і сильно втратила інтерес для спонсорів. Ніфіг потрібний зайвий рот де й так не пропхатися?

До речі, на полі лівоти зараз активно намагається грати ВО”Батьківщина” – карколомні заяви їхнього №1 у списку, зночною мірою робляться ще й для цього. Аби завоювати любов лівоти. ЮльВолодимирівні не звикати, популістка і інтригантка – популісткою і інтриганткою залишиться завжди.

Доходимо до борцунів. Лещенко+Демальянс та інші хто обов’язково з’явиться. Скажу коротко – популісти. Люди надихнуті прикладом “Самопомочі”, яка ні чорта не робить, критикує, пиляє гранти та провалює все за що береться – але при тому має високий рейтинг. Український виборець дає зрозуміти, голос він готовий дарувати виключно за гарні словеса (як і з Саакашвілі). А як відомо, без лоха – і жизнь плоха.

Показовою тут є новина про відочинок борцуна Лещенка у Франції на вілі Ротшильдів. Зважте – він владою ще не став, а вже демонструє те саме, за що критикує вищу владу, відпочиває не за статками. Чому? Та тому, що прогулює гроші спонсорів поки дають. Бо потім – не буде.

Який вплив має весь цей броунівський рух на боротьбу за владу?

Відповідь – жодного.

Лінкорам до лампочки хто там барахтається у них по борту і з якою інтенсивністю. Трійці електоральних лідерів – БПП, ВО”Батьківщина” та Оппоблоку цей броунівський рух не цікавий. Посунути когось із них він не загрожує аж ніяк.

Так він створює чимало головного болю БПП – бо критикує його не менше за ригів і ЮВТ. Так політична дрібнота, незалежно від своїх особистих цілей, по суті пхає ВО”Батьківщина” і Оппоблок у владу (харківські активісти ВО”Батьківщини” вже звинуватили своїх лідерів в альянсі з ригами). ПРиБЮТ перспектива якого свого часу шокувала багатьох прибічників і БЮТ і ПР водночас, має всі шанси бути реалізованим – проти команди Порошенка.

Але повторюю, на моє глибоке переконання дострокових виборів НЕ БУДЕ. Вони весною за набагато кращих умов продавити вибори не змогли, а зараз…

З’їсть їх Порох на сніданок і корівкою закусить.

Автор