Гриценко vs Шапошніков

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Із інтересом дивлюся фільм журналіста Ростислава Шапошнікова про Іловайськ. Фільм вельми цікавий і, я би сказав, дуже інформативний, якщо дивитися критично. Але про фільм потім, окремим постом. Я про інше.

Кілька разів у фільмі проходить лейтмотивом “Форма – лайно”. “Форма – непотріб, демісезонка, берці… Отих, хто їх прийняв, в таке вдягнути б!” – ремствує в кадрі немолодий боєць. І, певно, навіть не уявляє КОГО він зібрався запаковувати в ту форму і в ті берці.

Розумієте, на серпень 2014 р. ніякого укропікселя, ніяких флісок і ніяких берців “талан-рудий” і “талан-коричневий” ще не було як явища. Навіть “гелетейки” не було. Їх взагалі ще не було. З формою взагалі тоді була катастрофа – я пам’ятаю, які обсяги форми (британської, канадської, німецької, штатівської – б/в) відправляли на фронт волонтери влітку 14-го. Ще більший шок у мене був, коли зимою 14-15-го я побачив на фронті цілі підрозділи в “дубку” та розвали “мультикаму”… на ринках. Але я дещо не про це.

Влітку 14-го штатною формою ЗСУ, у яку явно вбрали незадоволеного нею бійця на відео Шапошнікова, був камуфляж “дубок” з тканини класу “скло” і берці “тисячакроків”. Так, виробництва тої самої фабрики “Талан”. Зроблених згідно ТУ спущеного з Міноборони. Який ривок зробило виробництво військового взуття в Україні з 2014 по 2016 р., коли мені подарували мої талани-демісезонки (другий рік ношу – від бойових на фронті до перекопування городу на маминій дачі), оцінити можете самі.

Так от і камуфляж “дубок” класу “скляха”, і берці “тисячакроків” закуповувалися Міноборони та видавалися бійцям згідно речового атестату, затвердженого… ТА-ДАМ!..

Міністром оборони Гриценком Анатолієм Степановичем.

На фабриці “Талан”, коли я там був у складі групи блогерів, керівництво фабрики нам розповідало, що воно неодноразово зверталося до МО з пропозицією постачати в армію взуття більш сучасне, ніж берці часів афганської війни. Відповідь щоразу була одна й та сама – “і так годиться”. Очевидно, відповідь МО, керованого паном Гриценком не відрізнялася від відповіді інших зразків МО, – реальних доказів протилежного ніколи ніхто не бачив.

Таким чином саме Анатолія Гриценка бажав вдягнути в “дубок-скляху” і берці “тисячакроків” боєць знятий Ростиславом Шапошніковим. Але йому це не вдалося б зробити. Бо на відміну від тисяч військових запасу, пан Гриценко в АТО влітку 14-го не з’явився як таке. За одною версією – йому Турчинов заборонив, за іншою – він батальйоном командувати не вміє, тому й не поїхав.

А питання лишається, і питання нагальне. Що краще? Укропіксель чи “дубок-скляха”? Що краще? “Тисячакроків” чи коричневі “талани”? Що краще? Зелений светр чи фліска?

Ви як вважаєте?

Автор