Про антинаукові міфи і здоровий глузд

Антон Сененко

Це були найцікавіші 4 години в моєму житті за останній місяць.

Я просто почав переглядати ці 10-хвилинні відео і не зміг більше зупинитися, аж поки вони не скінчилися.

От ви були в курсі, що на одному з телеканалів на повному серйозі розповідають, що аура впливає на енергію в мітохондріях та це науково доведено? А на одному популярному серед українців ресурсі торочать про лимони, що поглинають негативну енергію? А що безглютенова дієта – маячня для 99% населення Планети? А що солярії – шкідливі?

Весь фейсбучний простір в курсі програми Майкла Щура #@)₴?$0, де він в шаленому вирі жартів та правди напалмом шмалить мракобісів в політиці, шоубізі, економіці та, навіть, псевдонауковцям інколи діставалося.

Але, як виявилося, є один ресурс, де практично 100% часу присвячено пропагуванню наукового методу та критичного мислення в повсякденному житті.

Це проект Клятий раціоналіст.

Артем Албул у дотепній, але безкомпромісній формі викриває аферистів, що прикриваються термінами «наука», «медицина», «освіта», «вчені довели» тощо.

Він спростовує популярні міфи та пояснює неочевидні речі.

Коротко опишу, про що він розповіда:

Перший випуск, що я взагалі випадково побачив, присвячено Біологічно Активним Добавкам компанії Jerelia – про те, як дилери цих пігулок брешуть, маніпулюють та викривлюють правду, аби продати більше свого товару, зокрема про нанотехнології, використані при його створенні.

Чому ресурс Adme.ru – розсадник маячні та мракобісся: про лимони, що всмоктують негативну енергію, панд-убивць, пательні-убивці, принтери-вбивці, парабени-убивці і т.д.

Чому канал «Медичний» – це не про науку та доказову медицину, а про псевдонауку маячню та мракобісся, вплив карми на мітохондрії, паразитів, лікування раку та брехню компанії RAIN, що продає БАДи тощо (це тупо жесть, я його глянув одним оком і кажу відверто – палити напалмом. Хто їм взагалі ліцензію надав?):

Топ-5 речей, якими не варто користуватися:

  • чи є сенс у дорогому шампуні та чи позбавляють вони від лупи?
  • зеленка
  • ртутний термометр
  • вушні палички
  • валокордин, корвалол, валідол

Нітрати в кавунах і не тільки – чи варто непокоїтися? І якщо так, то через що саме? І чи є сенс використовувати нітратометри з похибкою 1000 відсотків?

Все про вакцини, як вони працюють, аутизм та інші міфи, що пов’язані з вакцинацією, а також про те, як антивацинаторський рух призводить до зростання захворюваності населення, а молитва взагалі не захищає від хвороб (сюрприз).

Сауни є шкідливими чи корисними? Чи допомагає сауна схуднути чи позбутися токсинів?

Міфи про зір, його кармічні захворювання, типу шкоду телевізора чи монітора, типу користь від гімнастики для очей та що насправді вбереже їх від хвороб

Про вплив соціальних мереж на наші життя, соціальні бульбашки, маніпуляції, звикання, кембрідж-аналітику, ботів, що розпалювали дискусії про вакцини, користь соцмереж та як не стати жертвою дезінформації.

Також тут є рекомендація двох класних книг на тему критичного мислення та безкоштовного онлайн-курсу українською мовою на платформі Prometheus.

Про паразитів, токсоплазмоз, зомбі-мурах та зомбі-мишей (без жартів), людей, яких підкорюють одноклітинні організми, та можливі причини такої любові більшості громадян до котів 🙂

Міфи, в які ми віримо через перегляд голлівудського кіно

  • запуск серця за допомогою дефібриляторів (в т.ч. Ви дізнаєтесь, як українці долучилися до їх удосконалення)
  • дія хлороформу
  • світіння радіоактивних елементів
  • розпізнавання нечітких фотографій дивними маніпуляціями
  • рогаті шоломи вікінгів
  • піратів, їх скарби, папуг та дерев’яні ноги
  • ковбоїв та ін.

частина 1 –

частина 2

Вплив засмаги на здоров’я людини – чи сприяє вона передчасному старінню шкіри та онкології. А також про те, що ж насправді відбувається при засмаганні, та як темна шкіра почала асоціюватися з успішним життям (мені тепер дійсно шкода клієнтів соляріїв).

Тварини, що розумніші за деяких людей.

Про ворон, синиць, койотів, ящірок та хробаків, відмінність міських і лісових тварин та еволюцію, що відбувається прямо на наших очах.

Про ляшка та пальмову олію.

Тут нічого коментувати. Ляшко – бреше (спойлер – завжди).

Про температуру плавлення огірків, трансжири про те, що ТСН – маніпулює (спойлер – майже постійно)

Чи шкідливий глютен, чи шкідлива безглютенова дієта, чи можна так схуднути та до чого тут дослідження з мертвими мишами?

Чи завжди відомі та величні люди заслуговують довіри?

Чому Гвінет Пелтроу – прибацана на всю голову, Том Круз – мракобіс, та чому є купа питань до остеопата Марка Твена, антисеміта Генрі Форда, антивакцинаторів Джима Керрі, Опри Уінфрі, Ларрі Кінга, Метью Макконахі тощо?

Еволюція. Прекрасне відео про основні міфи, ідіотизм креаціоністів та наших справжніх пращурів.

Зауважу, що на всі тези є посилання на першоджерела інформації, купа корисних лінків, посилання на книжки та цікаві відео тощо.

Інджой.

І ще одне, якщо ви вже дочитали до цього моменту.

Зверніть увагу, що відео Артема ще не дуже популярні, а, наприклад, у Ляшка – мільйонна аудиторія.

Мені здається, що не гріх поширити інформацію про Клятого раціоналіста усіма доступними Вам способами.

Здоровому глузду в нашій країні не допоможе нічого, окрім здорового глузду тверезомислячих людей.

Поширюйте правду та протидійте брехні і маніпуляціям.

Переможемо.