Те, на що ви не звернули уваги на святковому параді: нова церемонійна січна зброя Почесної варти (фото)

Цьогорічний військовий парад до Дня незалежності України викликав бурю обговорень, суперечок, захоплень та зауважень. Адже у центрі столиці представили нові зразки озброєння, техніки, окремі елементи однострою Збройних Сил України та навіть жіночу «коробку», чиїми світлинами вибухнув інтернет.

Однак мало хто помітив, що на святкуванні Почесна варта Міністерства оборони України продемонструвала зразки нової церемонійної січної зброї – «козацької шаблі».

За основу взяли одну з найпоширеніших шабель XVI-XVII ст. Ця зміна є ще одним кроком до позбавлення України радянських наслідків. Оскільки на озброєнні почесних варт ЗСУ використовували «будьонівські» шашки зразка 1940-х років.

Згідно історії, саме на XVI ст. припадає популярність шаблі у Східній Європі. Так само і розвиток українського козацтва, для якого цей вид холодної зброї став основним.

Однак за період козацтва так і не встановили «свій», оригінальний варіант шаблі. Так до кінця XVII ст. її форма та оздоблення були довільними. Дослідники вважають характерною ознакою національної приналежності шаблі декор та перероблену конструкцію.

Тому під час розробки «козацької шаблі» акцент був зроблений більше на декор. Так виник остаточний варіант – поєднання історично українських мотивів козацьких часів із сучасними військовими елементами ЗСУ.

Джерело

Автор