Лех Валенса виступив із заявою щодо справи українського кінорежисера Олега Сенцова

За інформацією Polska Akademia Filmowa, сьогодні, 28 серпня Лех Валенса, лауреат Нобелівської премії миру «Як борець за права людини», президент Республіки Польща (1990-1995 рр.), легендарний лідер “Солідарності», виступив із заявою щодо справи українського кінорежисера Олега Сенцова.

ЗАЯВА

Напередодні річниці Польського серпня 1980 року, який приніс нам «Солідарність», один з найчудовіших громадських рухів, який організував мирні зміни, що призвели до звільнення від тоталітарної системи Східної Європи, я виступаю на захист українського режисера Олега Сенцова.

Сенцов підтримав демонстрації Євромайдану на захист України – як частини демократичної Європи. Він мирно протестував проти анексії Росією рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами. У подальшому, під час судового розгляду, який описується Amnesty International як «несправедливий суд у військовому суді», був засуджений до 20 років каторжних робіт в таборі, хоча, головний свідок звинувачення визнав показання в суді як такими, що отримані «під тортурами». Останні слова Сенцова, в яких він попросив російську націю “навчитися не боятися”, є прикладом толерантного ставлення до братерства народів.

Сенцов пішов на голодування більше 100 днів тому з вимогою звільнити всіх українських політичних в’язнів, які знаходять у Російській Федерації, а не з проханням свободи для себе.

Я глибоко переконаний, що через свої дії Олег Сенцов представляє всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, ствердження солідарності між народами і самопожертва самого себе на користь інших людей, які невинно страждають: це все високо похвальні якості, гідні найвищого визнання вільного світу.

З цих причин, я закликаю всіх чоловіків та жінок доброї волі допомогти звільненню Олега Сенцова, і я пропоную Олега Сенцова   на Нобелівську премію миру.

Гданськ, 28 серпня 2018 року

Лех Валенса


Нагадаємо, що 15 червня 2018 року Польський парламент закликав владу Російської Федерації звільнити Олега Сенцова та інших громадян України, засуджених за політичними мотивами. У липні у всіх кінотеатрах мережі кінотеатру “Геліос” відбувся показ документальної стрічки Аскольда Курова «Процес. Російська Федерація проти Олега Сенцова» в рамках серії “Конкурентне кіно”. Фільм розповідає про обставини справи українського режисера Олега Сенцова, який був затриманий російськими спецслужбами в Криму та незаконно засуджений до 20 років ув’язнення у Росії. Весь дохід від продажу квитків був переданий сім’ї Олега Сенцова. Демонстрація фільму стала проявом солідарності на підтримку незаконно засудженого у Росії українського режисера Олега Сенцова та інших 64 українських політв’язнів.

Джерело

Автор