Банківський сектор залишається прибутковим, продовжується активне кредитування населення

У І півріччі банківська система була прибутковою, банки фокусувалися здебільшого на роботі з фізичними особами, збереглися високі темпи припливу депозитів населення та роздрібного кредитування. У ІІІ кварталі ці тенденції збережуться, очікується також сезонне пожвавлення кредитування бізнесу. Головний ризик для сектору – зволікання із відновленням співпраці з МВФ, що може погіршити настрої банків та клієнтів та уповільнити приплив депозитів та зростання кредитування. Про це йдеться у серпневому квартальному “Огляді банківського сектору“, опублікованому Національним банком України.

Банки нарощують кредитування населення

У ІІ кварталі 2018 року банки продовжували активно кредитувати населення. Передусім вони надавали споживчі кредити на поточні цілі. Чисті гривневі кредити фізичним особам за цей період зросли на 7.4%, або на 39.2% р/р. Активне нове кредитування сприяло зниженню доларизації роздрібного портфеля, та скороченню частки непрацюючих кредитів в портфелях банків в цілому по системі (частка непрацюючих кредитів на кінець червня становила 55.7% проти 56.4% на початок квітня). Високі темпи роздрібного кредитування збережуться і в ІІІ кварталі.

Обсяги гривневих кредитів бізнесу у державних банках дещо зменшилися, натомість в банках з іноземним та приватним українським капіталом – зросли. Через низку погашень позик окремими компаніями корпоративний кредитний портфель банків сезонно скоротився, проте у ІІІ кварталі очікується його зростання.

Зростають депозити як населення, так і бізнесу 

У квітні-червні збереглися високі темпи припливу гривневих коштів населення до банківської системи (+8.7% кв./кв. та +21.4% р/р). Державні банки продовжували наростили обсяги депозитів у валюті, хоча загалом за системою частка валютних депозитів скорочується. У ІІ кварталі кошти населення у банках зросли на 17.2 млрд грн.

Як і раніше, це переважно короткострокові депозити: близько половини з них складають депозити до 3 місяців та кошти на вимогу.

Кошти бізнесу у банках, після сезонного відпливу на початку року, у ІІ кварталі збільшилися на 6.4 млрд грн. Загалом, за квітень-червень кошти бізнесу у банках зросли на 0,9% у гривні та 4,2% у іноземній валюті в доларовому еквіваленті. Зростання валютних вкладів бізнесу забезпечили переважно державні монополії.

Частка коштів НБУ в фондуванні банків знизилася до історично мінімального значення у 0.9%.

Вартість депозитів та кредитів для населення лишилась незмінною

Протягом ІІ кварталу ставки за гривневими депозитами фізичних осіб та вартість кредитів населенню майже не змінилися. Банки слабко диференціюють депозитні ставки залежно від строковості: вартість депозитів у гривні на 6, 9 та 12 місяців перебувала на рівні близько 14.1% річних на кінець кварталу.

Вартість 12-місячних депозитів у доларах залишалася на історичному мінімумі – 3.3% річних. Вартість нових кредитів корпораціям зросла на 0.6 в.п. до 16.1% річних.

За підсумками І півріччя банки отримали чистий прибуток у розмірі 8.3 млрд грн

Банківський сектор залишається прибутковим – за перше півріччя банки отримали 8.3 млрд грн чистого прибутку. У ІІ кварталі сектор зафіксував помірний збиток – 0.4 млрд грн – через значні обсяги доформування резервів одним із великих банків. Без врахування цього банку фінансовий результат платоспроможних банків у ІІ кварталі склав 6.8 млрд грн.

Крім того, через перехід на МСФЗ 9 у ІІ кварталі один з великих банків збільшив збитки минулих років на 16.7 млрд грн в основному через доформування резервів за знеціненими кредитами. Це змінило балансовий капітал банку, але не вплинуло на його регулятивний капітал та показники достатності капіталу.

У подальшому, драйвером операційної прибутковості залишиться роздрібне кредитування та комісійні доходи. Значних відрахувань до резервів у ІІ півріччі не очікується, сектор буде прибутковим за підсумками року.

Детальніше ознайомитися з “Оглядом банківського сектору” можна у розділі “Публікації” на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Дані кредитів та депозитів, що публікуються в “Огляді банківського сектору”, відрізняються від відповідних даних з підрозділу “Грошово-кредитна статистика”, оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату , якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • скориговані на резерви за активними операціями, якщо не вказано інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не вказано інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

Джерело