Державі повернуто понад 21 га лісу, які всупереч законодавству передані Обухівською РДА у приватну власність

Установлено, що у 2007 році розпорядженням Обухівської районної державної адміністрації передано у приватну власність ряду громадян земельні ділянки площею понад 21 га вартістю майже 900 тис грн для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території Підгірцівської сільської ради Обухівського району.

Згодом на підставі вказаного розпорядження громадяни отримали державні акти на право власності на землю та за договорами купівлі-продажу відчужили земельні ділянки на користь третьої особи.

В подальшому у 2008 році розпорядженням Обухівської РДА цільове призначення вказаних земельних ділянок змінено з особистого селянського господарства на землі для ведення індивідуального садівництва.

Втім, з’ясовано, що спірні земельні ділянки відносяться до земель державної власності лісогосподарського призначення та перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Київське лісове господарство».

Так, відведення земельної ділянки лісового фонду відбулося з порушенням вимог земельного та лісового законодавства без вилучення з держлісфонду та згоди землекористувача на припинення права користування нею, а також без зміни її цільового призначення.

Завдяки вжитим заходам прокуратури Київської області в апеляційній інстанції задоволено позов прокуратури області про визнання недійсними відповідних розпоряджень Обухівської РДА, державних актів та витребування земельних ділянок лісогосподарського призначення площею понад 21 га з чужого незаконного володіння на користь держави.

Джерело

Автор