Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV (фото, відео)

 

Президент: В світі залишився лише один інструмент глобальної безпеки – НАТО

Президент Петро Порошенко підкреслює, що «світ швидко змінюється». «Незаконною анексією Криму і агресією проти нашої країни на Сході була фактично зруйнована уся повоєнна система безпеки світу, яка базувалася на рішенні Ради безпеки ООН і об’єднаному рішенні постійних членів Ради безпеки”, – зазначив Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Що відбувається, коли агресором є сама країна-член Ради безпеки ООН, який може заветувати та заблокувати, як це було з рішенням, яке було запропоновано по незалежному трибуналу і розслідуванню збиття рейсу МН-17? Росія тоді заблокувала рішення, тим самим визнавши свою відповідальність за цей жахливий злочин», – сказав Петро Порошенко.

«Так само і зараз – Рада Безпеки ООН в поточних умовах не є інструментом забезпечення глобальної безпеки», – підкреслив Президент та додав: «Залишився лише один інструмент глобальної безпеки. Він називається – НАТО».

Петро Порошенко також наголосив, що відповідно до рішення останнього Саміту НАТО в Брюсселі оборонні бюджети країн-членів НАТО зросли на 32 млрд євро.

Глава держави зазначив, що нині для нашої країни членство в Альянсі має надзвичайно важливе значення, бо «ми упустили момент, коли країна могла стати членом НАТО на початку 2000-х».

«Пам’ятаєте, яка тоді була дискусія в суспільстві. У нас було багато політиків, які виходили, агітували за те, що позаблоковий статус – єдине, що збереже безпеку нашої держави. Я хочу нагадати, що Путін напав на нас тоді, коли ми мали позаблоковий статус, закріплений в законодавстві. І де зараз ці політики? Чому вони не відповідають перед українським народом? Чому вони тоді блокували і обдурювали людей?», – підкреслив Президент.

«Саме тому я зараз такий рішучий, що нам обов’язково треба провести реформи. До речі, реформи для членства в Європейському Союзі і НАТО абсолютно співпадають. НАТО – це військово-політична організація, де першим є питання свободи і демократії, захисту людей і стандартів життя людей, як і в ЄС», – зазначив Президент.

Він підкреслив, що результатами реформ є запровадження безвізового режиму для подорожей до країн ЄС, лібералізація валютного регулювання, поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною і ЄС, що дозволило збільшити товарообіг до 43% серед усіх торговельних партнерів України.

«Ми мали блискучий результат на саміті ЄС та НАТО. Нам не просто сказали, що двері відкриті. А сказали – ніхто не зупинить, ні в кого немає «червоної картки». НАТО не збирається слухати і чути, і віддавати право Російській Федерації чи Путіну зупиняти український рух. Це право суверенної, незалежної держави України і українського народу», – підсумував Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент: Зростання ВВП та бюджетних надходжень – це критерій ефективності антикорупційної боротьби

Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» особливо відзначив, що українські реформи у галузі боротьби з корупцією отримали надзвичайно схвальну оцінку на самітах ЕС та НАТО, в тому числі і Закон про створення незалежного Вищого антикорупційного суду.

Глава держави підкреслив, що робитиме все для того, щоб антикорупційні законодавчі норми стали незворотними.

«На моє глибоке переконання антикорупційні реформи мають стати незворотними. Антикорупційні інституції є вже незалежними. В тому числі і незалежними від Президента», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, ці інституції мають діяти ефективно разом з антикорупційним судом. «Але і всі суди в Україні мають також бути антикорупційними. Не лише один, а всі», – додав він.

Глава держави зазначив, що в цьому питанні нам потрібне єднання: «Мені потрібна для цього ваша допомога і ми повинні рішуче боротись для того, щоб імплементувати це в життя».

«Я абсолютно переконаний, що коли ВВП держави зростає на 3%, а бюджетні надходження зростають на 40% – це є критерій ефективності антикорупційної боротьби. Гроші заходять до державного бюджету, працюють на державу, працюють на підвищення мінімальної зарплати, на підвищення пенсій, працюють на оборону, працюють на місцеве самоврядування», – зазначив Глава держави.

Президент нагадав, що на Саміті Україна – Європейський Союз реформи у галузі боротьби з корупцією отримали надзвичайно схвальну оцінку, в тому числі і Закон про створення незалежного Вищого антикорупційного суду. «Окремо було наголошено, що українські реформи, в тому числі і у боротьбі з корупцією принесли багатомільярдні надходження до державного бюджету, виведення коштів із корупційних оборудок, з тіні. Це стосується енергетичної сфери, державних закупівель, сфери компенсації податку на додану вартість. Це стосується загалом економічної сфери. Це стосується децентралізації і багато чого іншого», – підкреслив він.

За його словами, була проведена відповідна оцінка з боку Європейського Союзу і в документах констатувалося, що на сьогоднішній день було б добре, якби плани Президента щодо імплементації рішення і створення антикорупційного суду виконали до кінця року. Петро Порошенко нагадав, що заявив про це одразу ж після прийняття Закону.

Джерело

 

Нам допомагає світ, коли ми єдині – Президент

Президент Петро Порошенко підкреслив важливість єдності в питанні вступу України до НАТО. «Ніхто і ніколи нам не допоможе, якщо ми самі собі не допоможемо. Ніхто і ніколи не буде допомагати розколотій країні, роз’єднаній, підірваній із середини. Саме в цьому полягає один з методів гібридної війни», – сказав Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Наш народ є унікальним. Я дуже пишаюся, що є Президентом України. Я дуже дякую українському народові, що в ці непрості часи, демонструє нечувану єдність в цих непростих умовах. Саме тому нам допомагає світ», – додав Петро Порошенко.

«У нас питання НАТО буде підніматися для того, щоб стикати лобами і дискредитувати ідею про трансатлантичну інтеграцію. Я, як Президент не збираюсь звертати вагу на політиків. Я збираюся звертати увагу на народ», – відповів Петро Порошенко на запитання, що напередодні виборчих кампаній на темі вступу України до НАТО політичні сили можуть спекулювати і провокувати.

Говорячи про відмінність між сьогоднішнім ставленням українців до НАТО і ситуації в 2000-х, Президент наголосив: «Тоді підтримка НАТО була 11-16%, сьогодні – більше половини».

«Політиків, які на сьогоднішній день, чи-то з власних міркувань, чи наслухавшись закордонних голосів, чи працюючи проти України, будуть перешкоджати цьому (вступу України до НАТО – ред.), народ примусить їх робити те, що потрібно», – підкреслив Президент.

«НАТО на сьогоднішній день – це мир», – додав він.

«Якби ми були членами НАТО, скажіть будь-ласка, була би сьогодні агресія Росії проти України? Точно – ні», – наголосив Петро Порошенко. «На сьогоднішній день кожна українська родина це дуже добре вивчила», – додав він.

«Тому ми будемо голосувати не «за» НАТО чи «проти». А за мир, за безпеку і за європейськість України», – підсумував Президент.

Джерело

 

Ми будемо посилювати оборону Маріуполя – Президент

Президент Петро Порошенко під час участі в програмі «Свобода слова» наголосив: «У головах російських стратегів «руського миру» захоплення Маріуполя і пробиття дороги суходолом на Крим завжди залишалось пріоритетом. Розвідка це постійно підтверджувала».

Глава держави нагадав, що одразу же після звільнення Маріуполя в 2014 році зустрівся з місцевими мешканцями Маріуполя. «Головне питання було: «Ви нас не віддасте?». Я сказав, що буду пліч-о-пліч разом з ними», – зауважив він.

Наступного разу, коли в січні 2015 року були обстріляні з систем залпового вогню «Град» цивільні квартали Маріуполя і загинуло багато цивільних людей, в тому числі дітей, Президент також приїхав до Маріуполя. «І казав, що ми зупинимо наступ. Ми сконцентрували там достатню кількість підрозділів ЗСУ і не збираємось віддавати українську землю. Це хто – шахтарі, профспілки обстрілювали нас тоді з систем залпового вогню? Це хто – фермери вбивали українців? Ні. Це були регулярні збройні сили Російської Федерації», – підкреслив Глава держави.

«Зараз стоїть питання, що ми будемо укріплювати захист з моря. Ми не будемо миритися з незаконним захопленням українських і іноземних кораблів, які рухаються в напрямку українських портів, в тому числі Маріуполя, для того, щоб зупинити гірничо-металургійний комплекс, який працює на Донбасі», – наголосив Петро Порошенко, відповідаючи на питання щодо ситуації в Керченській протоці і Азовському морі, де росіяни різко збільшили кількість оглядів українських суден.

Президент повідомив, що надав необхідні накази Міністру оборони, начальнику Генерального штабу, командувачу ВМС, щоб були вжиті достатні заходи для припинення порушення закону і зупинки російських провокацій при проходженні українською Керченською протокою та атак із використанням захопленого і незаконно анексованого Криму з незаконно розташованим Чорноморським флотом в захопленому Севастополі.

«Ми не будемо з цим миритися. Якщо ми, українці, не захистимо нашу землю, її ніхто не захистить», – підкреслив він.

Джерело

 

Президент наголошує, що Україна виграла у Росії суд у Стокгольмському арбітражі

Президент Петро Порошенко наголошує, що Стокгольмський арбітраж чітко зобов’язав російський «Газпром» сплатити на користь НАК «Нафтогаз України» 4,6 мільярда доларів. Глава держави нагадав, що надав відповідні доручення щодо підготовки відповідного звернення до Стокгольмського арбітражу і вирішення питання в міжнародній судовій інстанції.

«Якраз в Стокгольмі і є порозуміння. Бо Україна виграла вперше 4,6 млрд доларів у Росії. І Росія знову демонструє, що вона не збирається виконувати жодних домовленостей і навіть рішення суду», — сказав Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» щодо заяв про непорозуміння у Стокгольмському арбітражі у справі між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«І тому захистити від Росії, і ті хто думають, що можна домовитися… Захистити від Росії можна тільки об’єднаними, ефективними діями світу», — сказав Президент.

«На моє глибоке переконання, альтернативи цьому немає», — підкреслив він.

Джерело