Олександр Турчинов у рамках контролю за реалізацією національної ракетної програми побував на ДП «ВІЗАР» (відео)

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у рамках контролю за реалізацією національної ракетної програми  побував на Державному підприємстві «ВІЗАР».

Керівництво цього оборонного підприємства продемонструвало Секретареві РНБО України нове сучасне обладнання, яке дозволяє виконувати високоточні технологічні функції, необхідні для виробництва сучасних ракетних систем.

За словами О. Турчинова, нове обладнання було придбано та встановлено в рамках програми переоснащення українських підприємств оборонно-промислового комплексу новою технікою.

«Програма технологічного переоснащення підприємств ОПК активно реалізується в поточному році, і, що важливо, нові найсучасніші верстати були закуплені заводом за прямими контрактами на виконання рішення РНБО щодо лібералізації зовнішньоекономічної діяльності оборонно-промислового комплексу», – наголосив він, зазначивши, що, відповідно до цього рішення, українські підприємства незалежно від форми власності можуть закуповувати за кордоном технічне обладнання та необхідні комплектуючі для виробництва потужної сучасної зброї без посередницької монополії державних спецекспортерів.

«Ми сьогодні побачили цехи, де встановлено новітні технологічні лінії найкращих іноземних виробників, які дозволяють втричі збільшити обсяги виробництва, значно покращити якість, і забезпечити високу точність обробки деталей,  що для ракетного виробництва дуже важливо», – сказав Секретар РНБО України, додавши, що завод «ВІЗАР» залучений до кооперації зі створення нових ракетних систем та до модернізації ракет, які перебувають на озброєнні української армії.

О. Турчинов також підкреслив, що завод «ВІЗАР», як і багато інших підприємств вітчизняного ОПК, реалізував «дуже важливе і складне завдання,  повністю відмовившись від співпраці з російськими оборонними підприємствами».

«До 2014 року 40% комплектуючих підприємство отримувало з РФ, і 88% своєї продукції поставляло до Росії! Після 2014 року ці відносини було припинено, і підприємство за рахунок імпортозаміщення повністю забезпечило виробництво власної продукції без російських комплектуючих, і, відмовившись від російських ринків збуту, активно просуває свою конкурентну продукцію на нові ринки, відновлюючи свій експортний потенціал», – зазначив О. Турчинов.

На нараді  з керівництвом та конструкторами Державного концерну «Укроборонпром» та ДП «ВІЗАР» під головуванням Секретаря РНБО України,  було обговорено також нові завдання і пріоритети національної ракетної програми. «РНБО ставить перед ОПК завдання щодо створення нових перспективних ракетних систем. Йдеться насамперед про ракети, які забезпечуватимуть надійну протиповітряну оборону нашої країни, і це пріоритет, над яким сьогодні працюватиме ДП «ВІЗАР» та інші провідні оборонні підприємства України», – підсумував він.

Джерело