«Ми не хочемо все краще, проти всього гіршого. Ми працюємо над оптимальними варіантами для нашої армії»

Будівництво гуртожитків для військовослужбовців, реформа харчування в армії, зміна однострою — ці питання, які турбують не лише військових. І саме про це програма «Поліграф», в ефірі якої заступник Міністра оборони України генерал-майор Олег Шевчук відповідав на запитання.


Яна Холодна: Розкажіть про проект будівництва гуртожитків. Звідки з’явилась ідея, як вона втілюється і що маємо на сьогодні?

Олег Шевчук: Ще до мого призначення, група активістів, за дорученням Головнокомандувача, міністра оборони, займалася питанням житлового забезпечення військовослужбовців. Адже, черга перевищує 46 тисяч родин, а за наявним фінансуванням і наявною законодавчою базою, вирішити питання забезпечення житлом армію неможливо. Були залучені колишні і діючі військовослужбовці, нам надали допомогу партнери з країн НАТО. Групою людей, які займалися цією програмою, було запропоновано створення військових містечок. Відсутність житла є одним з вирішальних факторів приходу людей в армію. Ми показали проект Верховному Головнокомандувачу, він його трохи піддав критиці, запевняючи, що в першу чергу житлом мають бути забезпечені ті військовослужбовці, які йдуть служити за контрактом. За проектом ми спочатку передбачали розселення до 120 військових в кожен гуртожиток, але вийшла змога розмістити 125 військовослужбовців. З урахуванням того, що ми займаємось будівництвом 184 гуртожитків, додаткові 5 ліжкомісць дають значний приріст чисельності особового складу у них. Торги відбулися по 180 гуртожиткам, 4 трошки буксують. В поточному році ми плануємо побудувати, здати в експлуатацію більше 120 гуртожитків.

Яна Холодна: Хто надихнув щоб гуртожитки для військовослужбовців виглядали не як стандартні казарми, а більше по-домашньому?

Олег Шевчук: Проектом передбачалося розміщення військових меблів: стандартне ліжко, армійська тумбочка, армійська шафа. Але 5 військових в одній кімнаті не мали б змоги розподілити шафу на всіх. Один з військовослужбовців, який залучений до проекту, раніше займався меблями. Він пропонував, але спочатку це було гарно і дорого, а потім ми знайшли варіант як здешевити і зробити так, щоб кожен військовослужбовець мав свій простір – своє ліжко, тумбочку, шафу.

Даря Бура: Щодо побуту чи цікавились лише у тих військовослужбовців, які залучені до цього проекту, чи загалом – у тих, хто зараз служить?

Олег Шевчук: Було розміщено інформацію про цей проект на сайті Міністерства оборони і у Фейсбуці. Люди почали відгукуватися. Ми не хочемо все краще, проти всього гіршого. Наша група військових і волонтерів це опрацювала і був вишуканий оптимальний варіант. Потім розпочалися роботи щодо конструктиву.

Даря Бура: А як волонтери вам допомагають?

Олег Шевчук: Волонтери – це і є колишні військовослужбовці, які розпрацьовують концепцію. Але практично, це ідея не військових, а цивільних осіб.

Яна Холодна: На який часовий проміжок розрахований цей проект?

Олег Шевчук: В поточному році 184 гуртожитки почали будувати. На наступний рік бюджетні показники ще будуть затверджуватися. Цього року було залучено 2 млрд гривень, наступного року плануємо десь біля 1 млрд гривень. Проект буде розгортатись. Спочатку було питання: чому в блоці 10 чоловік, по 5 у кімнаті. Дійсно, мабуть це трохи тіснувато, але це перший крок, який дозволить забезпечити місцями. На наступні роки ми плануємо поступове розселення особового складу – по 2-3 людини в кімнаті. Це те, що стосується тих, хто прийшов на контракт.

Яна Холодна: Які зміни плануються в сфері житла ще?

Олег Шевчук: Ми опрацювали проект в першу чергу забезпечення військовослужбовців штатно-посадовим житлом. 70-80% від штатної чисельності мають бути  забезпечені житлом за місцем служби – на території військового містечка або біля нього. Житло має бути в залежності від категорії військовослужбовців. 10-20% мають можливість винаймати житло за рахунок кошторису Міністерства оборони. Ми або сплачуємо оренду житла, або виплачуємо грошову компенсацію за оренду. Крім того, ми пропонуватимемо виплату військовослужбовцям у разі звільнення для придбання квартири. Ця ініціатива потребує законодавчого затвердження. Це проект ми завершуємо і будемо представляти Головнокомандувачу. Передбачаємо, що цей проект позбавить корупційних ризиків, тому, що військовослужбовець матиме можливість придбати житло яке він хоче і в тому місці, де хоче.

Даря Бура: Щодо харчування. Військових цікавить, коли зміни торкнуться саме передової?

Олег Шевчук: Військовослужбовці мають змогу обирати між двома першими стравами, трьома другими, декількома видів салатів – це харчування за каталогом. 79 бригада була переведена на таке харчування ще в той час, коли вони знаходилися в зоні тоді ще АТО. Постачальник завозив продукти до них, продовольча служба обирала. Плани за два роки перейти 100% ЗСУ на харчування за новою системою.

Яна Холодна: Як на передовій це все буде змінюватися?

Олег Шевчук: Переведення на харчування за каталогом передбачає введення до штатів кухарів і обслуговуючого персоналу. Зараз також напрацьовується автономний польовий табір, який передбачає розгортання їдальні з відповідним обладнанням. Це буде мобільна їдальня на базі контейнерів.

Яна Холодна: Розкажіть про однострій. Чи передбачені ще якісь новинки?

Олег Шевчук: Підрозділ, який займається створенням елементами створення форменого одягу, завжди інформує про такі новинки. Зараз з нового – введена сорочка-поло, яка дозволить у літній час почуватися більш зручно. Почалась процедура закупівлі. Іде напрацювання щодо використання нової тканини, яка краще витримує навантаження. Це призведе до вдвічі здорожчання форми, але термін носіння форми зросте втричі. Зараз тканина проходить відповідні випробування. Крім того – нові наплічники для медичних працівників, допрацювали транспортний баул, бронезахист. Йдуть напрацювання щодо взуття. І є окремі програми для наших підрозділів спеціального призначення.

Джерело