Французьке законодавство дозволить боротися з фейковими новинами на державному рівні

Парламент Франції ухвалив законопроект, який суттєво посилює юридичний механізм захисту демократичного життя від фейкових новин, а також розширює можливості протидії поширенню неправдивої інформації, зокрема в передвиборний період, повідомило іноземне видання «Politiko».

Ухвалений урядом Франції документ впроваджує нові вимоги до медіа-платформ. Для прикладу, однією з них передбачається, що такі платформи, як Facebook і Twitter, повинні зробити відкритою інформацію про джерело фінансування рекламних матеріалів.

Як раніше вже анонсувалося міністром культури Франції Франсуазою Ніссен, також цей законопроект дозволятиме блокувати фейкові новини за допомогою спеціальної судової процедури. До того ж, у випадку розміщення неправдивих повідомлень у період виборів кандидати матимуть законне право звертатися до суду з вимогою щодо їх видалення.

Найбільше голосів за ухвалення проекту закону щодо захисту від фейкових новин віддала абсолютна більшість у парламенті, яка сьогодні складається з членів центристської партії Президента Франції Еммануїла Макрона «La République en Marche.

Своєю чергою міністр культури Франції Франсуаз Ніссен також висловила велику підтримку новому закону та зауважила, що він стане цінним інструментом для кращого захисту демократії в країні. «Я в захваті від прийняття парламентом збалансованого та ефективного тексту, який піднімає це питання до значних масштабів», – наголосила вона.

Проте не всі французькі парламентарі схвально відгукнулися на адресу запроваджуваного документа. Упродовж восьми годин довкола його розгляду тривали дебати. Зокрема, одним із аргументів «проти» була заява депутата Жан-Люка Меленхона, в якій він зазначив, що цей законопроект зроблений з метою заборонити у Франції «Russia Today» i «Sputnik».

Наразі законопроект ухвалено, однак, як зазначається в повідомленні «Politiko», існує велика ймовірність, що Конституційна рада Франції може оскаржити його «у зв’язку з можливими порушеннями свободи слова».

Джерело