Китайська компанія «BJCEC» аналізує українське законодавство для встановлення потужної вітроелектростанції (фото)

Діючий «зелений» тариф, його подальше функціонування та інші стимули для вітроенергетичних проектів розглянув Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із генеральним директором китайської компанії «GBI» Хао Чжанг (представляє інтереси «BJCEC»), власником проекту «ЄвроУкр Вінд» Девідом Льюісом, представниками компанії «CNTIC» та Державної інноваційної фінансово-кредитної установи.

Представники компаній повідомили, що провідна китайська енергетична компанія «BJCEC», яка встановила, зокрема, більше 2 ГВт вітроенергетичних потужностей, оцінює можливість працювати в Україні.

Так, компанія «BJCEC» спільно із міжнародними партнерами аналізує українське законодавство для встановлення потужної вітроелектростанції.

Під час обговорення сторони розглянули діючу в Україні систему “зелених” тарифів, прив’язаних до курсу євро, а також можливість укладати довгострокові договори на “чисту” електроенергію. Сергій Савчук акцентував увагу на перевагах використання вітчизняного обладнання, що дозволяє одержати надбавку до “зеленого” тарифу.

Крім того, учасники зустрічі обговорили нову концепцію стимулювання впровадження об’єктів відновлюваної електроенергетики через систему аукціонів.

«Поетапне впровадження ефективної системи аукціонів дасть можливість зменшити вартість виробництва енергії з відновлюваних джерел та підвищити конкурентоспроможність бізнесу у цій сфері», – повідомив С.Савчук.

За результатами наради сторони домовилися продовжити співпрацю у рамках зазначеного та інших потенційних «зелених» проектів.

Джерело