Робоча поїздка Президента до Запорізької області (фото, відео)

Низький уклін вам та шана за ваш життєвий шлях – Президент привітав ветерана Другої світової війни Івана Залужного зі столітнім ювілеєм

У Запоріжжі Президент Петро Порошенко зустрівся з учасником Другої світової війни 1939 – 1945 років Іваном Залужним та привітав його зі 100-літнім ювілеєм.

Під час відвідування однієї з військових частин Національної гвардії України, Глава держави вручив герою орден «З мужність» ІІІ ступеня, відзначивши його героїзм і самовідданість, виявлені у період Другої світової війни 1939 – 1945 років, вагомий внесок у розвиток ветеранського руху та патріотичне виховання молоді.

«Дорогий Іван Анікейович – низький уклін вам та шана за ваш життєвий шлях. Подяка від всього українського народу і за ваші бойові подвиги, і за онука-героя. Я щиро вітаю вас з вашим сторічним ювілеєм і спеціально для цього сьогодні прилетів у Запоріжжя. Щоб вся країна бачила як ми шануємо героїв», – звернувся Петро Порошенко до ветерана.

Президент нагадав, що три роки тому мав за честь вітати Івана Анікейовича у залі Верховної Ради на урочистих зборах з нагоди 70-річчя перемоги у Другій світовій війні.

«Ваша родинна історія, шановний Іван Анікейович, пролунала на всю Україну. Більше того – пролунала на весь світ як Ваше особисте звернення до Путіна, який особисто розв’язав цю війну. І ваше звернення почув український народ і, без жодного сумніву, почули всі народи світу, включаючи росіян», – зазначив він.

Іван Залужний звернувся до Верховного Головнокомандувача і підкреслив, що як ветеран Другої світової, капітан 1 рангу вірить у мужніх воїнів, які сьогодні захищають Україну від ворога та їх сили. «Не хвилюйтеся – те, що ми завоювали у 1945-му нікому ми не віддамо. Ми віримо у сучасну молодь. Вони кажуть «ми боротимемося до останнього патрона, але на нашу землю ніхто не зайде. Тому слава, слава, нашій героїчній молоді і слава Україні!», – сказав він.

Президент ще раз подякував ветерану за службу і запевнив, що влада і сучасне військо виправдають його сподівання. «Служу народу України. Служу нашій славній молоді. Будемо навчати і допомагати. Віримо у них і нікому не дозволимо топтати нашу рідну українську землю», – додав Іван Залужний.

Петро Порошенко та Іван Залужний також вшанували пам’ять воїнів, загиблих в АТО і поклали квіти до пам’ятного знаку на території частини.

У Національній гвардії свято шанують пам'ять про своїх загиблих товаришів. Молодший лейтенант Іван Гутнік-Залужний – один з тих, хто яскраво символізує історичну і генетичну спадковість українського патріотизму. Іван загинув під Амвросіївкою, в одній з найгарячіших точок російсько-української війни, яка для нас носить суто оборонний характер. Сьогодні в Запоріжжі разом з рідним дідом Івана – ветераном Другої світової Іваном Анікеєвичем Залужним – вшановуємо пам’ять його онука та усіх загиблих українських воїнів.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Juni 2018

 

Іван Анікейович Залужний народився у 1918 році в селі Кіслічуватое Томаківського району Дніпропетровської області.

У 1938 році був призваний в 14 гірничо-стрілецький кавказький полк. Проходив службу на Далекому Сході. Під час Другої світової війни у складі 355 окремого батальйону морської піхоти брав участь у боях за Сталінград, де був поранений в ногу. 14 серпня 1945 у складі десанту брав участь у боях за місто Сейсін (Північна Корея). Пройшов усю війну (а також японську кампанію), дослужився до капітана I рангу. Після війни продовжив службу в армії.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, орденом «За мужність» ІІІ ступеня, медалями «Захиснику Вітчизни» та ювілейною медаллю «60 років визволення України від фашистських загарбників», двома орденами Червоного прапора, орденом Червоної зірки, двома орденами Вітчизняної війни II ступеня, медаллю «За бойові заслуги», Почесним знаком комітету ветеранів за активне патріотичне виховання молоді та іншими нагородами.

10 серпня 2014 року під час обстрілу терористами блокпоста в районі Амвросіївки Донецької області був смертельно поранений онук ветерана – 23-річний молодший лейтенант Іван Гутник-Залужний. Ціною свого життя він врятував бойових товаришів. Іван посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Донька Івана Анікейовича Залужного (мати Івана Гутник-Залужного) – Галина Іванівна пройшла війну в Афганістані.

Джерело

 

Україна житиме завдяки вашій мужності, відданості, і доки ви бережете традиції служіння своєму народові – Президент бійцям Нацгвардії

Родинна історія Залужних пролунала на всю Україну, на увесь світ. Радий особисто привітати Івана Анікеєвича Залужного зі столітнім ювілеєм. Низький уклін Вам та шана за Ваш славетний життєвий шлях, подяка від усього українського народу за онука-героя.Для мене велика честь вручити Івану Анікеєвичу Залужному орден "За мужність" III ступеня.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Juni 2018

 

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Запорізької області відвідав 9-й полк оперативного призначення Національної гвардії України.

«Дивлячись сьогодні на вас, нащадків бойової слави українських лицарів, я розумію – Україна житиме завжди. Житиме завдяки вашій мужності й відданості. Житиме, доки передаватимуться від діда до онука, від батька до сина традиції служіння своєму народові. Вічна пам’ять усім загиблим героям. Слава та шана воїнам-захисникам України. Слава бійцям Національної гвардії. Слава Україні», – звернувся до військових Верховний Головнокомандувач.

Глава держави наголосив, що протягом вже чотирьох років Україна у жорстокій боротьбі захищає своє право на існування як незалежна держава. «Цей досвід спонукає нас ще раз оцінити біль трагедії та велич подвигу мільйонів українців, які загинули, боронячи нашу землю у Другій світовій. Теперішня війна Росії проти України докорінним чином змінила світогляд наших громадян. Повернулися до вжитку старі й здавалося б давно забуті поняття: загиблі, поранені, окуповані території, біженці, руїни», – сказав Президент.

Однак, зазначив Петро Порошенко, «ми знову побачили властиві українцям патріотизм і любов до Вітчизни, гідність і жертовність, звитягу і честь, доблесть і самовідданість». Він наголосив, що «саме ці риси притаманні воїнам і Збройних Сил, і Національної гвардії».

«Я горджусь і пам’ятаю першу першу присягу першого батальйону Національної гвардії», – сказав Верховний Головнокомандувач, додавши, що пишається тим, що причетний до відродження Національної гвардії України, яке розпочалося у 2014 році.

Президент особливо відзначив подвиги гвардійців та згадав Героя України Богдана Заваду, який служив у цій військовій частині та загинув за Україну в 2014 році. Глава держави подякував полку за турботу про родину героя. «Зараз у строю стоять Тетяна та Олексій Завада, дружина та син. Після загибелі батька полк став для Олексія новою родиною. Вдячний вам за турботу та активну участь у вихованні юнака. Упевнений, Олексію, що Ви станете гідним продовжувачем традицій бойової слави, з гордістю носитиме прізвище Завада і ніколи не підведете Вашого батька», – сказав Петро Порошенко.

Присутні вшанували пам’ять 215 гвардійців, які загинули, боронячи Україну від агресора, хвилиною мовчання.

Петро Порошенко підкреслив, що за чотири роки практично з нуля в Україні створили одну із найкращих армій Європи, яка міцно тримає оборону на Сході нашої держави та всього європейського континенту. Він також наголосив, що «новий Закон про національну безпеку запроваджує передові світові стандарти у наше військо, діяльність спецслужб і правоохоронних органів України, всього сектору оборони і безпеки»

«Він зміцнює наш воєнний та оборонний потенціал, посилює цивільний контроль за армією, прозорість військового бюджету. Закон створює нові можливості для військово-технічної співпраці і з нашими союзниками, передусім Сполученими Штатами. Це стосується і постачання сучасних оборонних озброєнь. Внаслідок виконання Закону Україна стане сильнішою, а безпека громадян – надійнішою», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, коли цей Закон буде імплементовано, Збройні Сили і увесь безпековий сектор повною мірою відповідатимуть критеріям членства України в НАТО. Він також висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає президентську ініціативу закріплення європейської та євроатлантичної інтеграції в Конституції України.

Джерело

 

Дорожнє будівництво на сьогоднішній день є пріоритетом – Глава держави

Оглядаю першу відремонтовану ділянку дороги Н-08 – 23,74 км, які сполучають Запоріжжя та Дніпро. Приємно, що ми вводимо її в експлуатацію раніше запланованого терміну. Ця дорога відремонтвана за технологіями європейського зразка, а кошти на її будівництво були виділені за рахунок митного експерименту та коштів Дорожного фонду. #РемонтДоріг

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Juni 2018

 

У рамках робочої поїздки до Запорізької області Президент Петро Порошенко відкрив рух на відремонтованій ділянці траси державного значення Н-08 «Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь».

Відкриття цієї частини автомобільної дороги Глава держави назвав надзвичайно важливою подією, адже ця трасса забезпечує зв’язок між двома областями – Запорізькою і Дніпропетровською та між двома містами – Запоріжжям і Дніпром.

«Сьогодні ми тут відкриваємо дорогу. Дорогу, яка побудована з дуже високою якістю. Дорога, яка своєчасно профінансована. І левова частина профінансована з державного бюджету, бо ми на сьогоднішній день зробили пріоритетом дорожнє будівництво», – наголосив Петро Порошенко. Він нагадав, що за останні роки обсяги фінансування дорожнього будівництва лише зростають: в 2014 році на нього виділялося 10 мільярдів, в 2015 році – 20 мільярдів, в 2016 році – 30 мільярдів, в 2017 – майже 40.

«А зараз ми ставимо завдання, щоб дорожній фонд разом з митним експериментом наближався до 50-ти мільярдів», – зауважив Президент.

Глава держави зазначив, що на капітальний ремонт цієї траси майже 60 років не проводився. Та нині капітальний ремонт став можливим завдяки президентській реформі децентралізації, яку підтримали Уряд і Верховна Рада, та митному експерименту.

«Ніколи держава не виділяла стільки грошей для того, щоб забезпечити пріоритетне дорожнє будівництво. 23,4 кілометра збудовано саме коштом дорожнього фонду, збудовано за рахунок митного експерименту, який був запроваджений мною ще у 2015 році і є надзвичайно ефективним стимулом антикорупційної боротьби, бо все, що перевищує митні надходження від планових показників – половина залишається в області», – підкреслив Петро Порошенко.

«Сьогодні і міська влада, і обласна влада, обласні депутати дуже ретельно стежать, щоб кошти митниці йшли до державного бюджету. Дякуючи цьому 233 мільйони гривень лише цього року було мобілізовано до коштів, на які будуть будуватися дороги», – додав він.

Президент зазначив, що пріоритетом є не завершення ремонту всієї траси. «Ми збудували дорогу, яка з’єднує Дніпро і Запоріжжя. В нас є пріоритетом, в який ми з’єднуємо Дніпро, Запоріжжя і до Донецької області. Впевнений в тому, що це також буде збудовано в найкоротші терміни і з високою якістю», – сказав він.

Глава держави також підтримав пропозицію керівника Укравтодору Славоміра Новака про перерозподіл коштів на будівництво автомобільних шляхів до інших областей у разі їх не освоєння. «Я підтримую слова пана Новака, який чітко заявив, що в тих областях, де кошти митного, де кошти дорожнього фонду не будуть використані на будівництво доріг, якщо вони будуть триматися на депозитах – вони будуть перерозподілені в ті області, де вміють, хочуть працювати і якісно будують дороги», – наголосив Петро Порошенко.

Президент також подякував підрядникам, які з випередженням майже на півроку здали ділянку, яка сьогодні введена в експлуатацію. «Я впевнений в тому, що саме так нам треба працювати по всій країні», – сказав він.

На цій ділянці дороги Глава держави також ознайомився з проведенням поточного середнього ремонту на автомобільній дорозі загального користування державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь на ділянці км 450 + 455 – км 474 + 193 в межах Запорізької області.

Автомобільна дорога є основною транспортною магістраллю півночі Запорізької області, проходить по території Запорізького, Оріхівського, Пологівського, Розівського районів. По автомобільній дорозі здійснюється постійний рух великовагового транзитного транспорту. Інтенсивність руху ~ 21 тис. од/добу.

У 2016 році була виготовлена проектна документація на поточний середній ремонт зазначеної автомобільної дороги, а у 2017 році виконано робіт на 160,137 млн. грн. Зокрема, здійснено фрезерування асфальтобетонного покриття, влаштування вирівнюючого шару асфальтобетону та влаштування верхнього шару покриття щебенево-мастикового асфальтобетону на площі 180 000 м2. Також, виконані роботи з нанесення дорожньої розмітки (осьова лінія) з застосуванням холодного пластику, з укріплення узбіч проїзної частини.

Станом на 20 червня 2018 року завершені роботи з влаштування покриття по основному проїзду дороги на ділянці від межі м. Запоріжжя до межі Дніпропетровської та Запорізької областей.

Джерела фінансування ремонту: державний бюджет – 293,61 млн грн, обласний бюджет – 9,955 млн грн, «Митний експеримент» – 166,253 млн грн. Початок виконання робіт – вересень 2017 р., завершення виконання робіт заплановане на цей рік.

Розвиток автомобільної дороги державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь дозволить значно підвищити рівень транспортного сполучення, забезпечить розвиток транспортної інфраструктури, соціально-економічне зростання Запорізької області та прилеглих територій.

Джерело

 

Внесок кожного з вас не менший, ніж солдатів на передовій – Президент працівникам підприємства «Іскра»

Надзвичайно радий вітати колектив Науково-виробничого комплексу «Іскра». Сьогодні передав сертифікати на радіолокаційні станції, виготовлені тут, підрозділам ЗСУ. Радіолокаційні станції, які виробляє «Іскра» мають вищі характеристики, ніж ті, що нам пропонують на зовнішніх ринках.Це високоточне обладнання закриє українське небо від ворога.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Juni 2018

 

Під час робочої поїздки до Запорізької області Президент Петро Порошенко відвідав «Науково-виробничий комплекс «Іскра» та поспілкувався з колективом підприємства. Глава держави також взяв участь у передачі новітніх зразків сучасної техніки, вироблених на підприємстві «Іскра», Збройним Силам України.

Глава держави наголосив на тому, що продукція заводу відіграє важливу роль у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та подякував трудовому колективу за сумлінну працю і високий професіоналізм.

Президент підкреслив, що дуже важливим є той факт, що це високотехнологічне військове виробництво базується на використанні українських комплектуючих, або виготовлених у співпраці з країнами-партнерами України.

Петро Порошенко зазначив, що «пріоритетним має бути забезпечення українського війська і лише потім – військово-технічний експорт».

«В першу чергу ми маємо задовільнити українські Збройні Сили. І тому ми виділяємо 5% ВВП для оснащення ЗСУ, чого ніколи не було в історії України», – підкреслив Президент.

Він також зазначив, що 1,5 млрд доларів, які були вкрадені у народу України попередньою владою йдуть не лише на обладнання комфортабельних гуртожитків для військових, а й на закупівлю найсучаснішого озброєння, яке виготовляється військово-промисловим комплексом України.

Президент підкреслив, що завдяки пріоритетності у підтримці вітчизняного ВПК вдалося розробити і запустити у виробництво «наші контрбатарейні станції, які за своїми характеристиками вищі за те, що нам пропонують на зовнішніх ринках». Це ж стосується і радіолокаційних станцій у форматі 3D.

«Ця перлина ВПК України відіграє надзвичайно важливу роль в забезпеченні обороноздатності держави», – сказав Петро Порошенко про «Науково-виробничий комплекс «Іскра».

«Головний капітал – це люди, це робочі руки. Саме завдяки вам, вашій праці, вашому колективу – унікальному колективу, який було збережено в надважких умовах», – підкреслив Президент та наголосив на важливості завантаження підприємства ВПК на 100% для Збройних Сил України. Він також додав, що Закон «Про національну безпеку України», який вчора був ухвалений Верховною Радою, гарантуватиме бюджетне фінансування ВПК на найближчі роки.

«Внесок кожного з вас в обороноздатність країни не менше, ніж внесок солдата на передовій, внесок дипломата, який забезпечує світову коаліцію на підтримку України», – сказав Президент колективу підприємства.

«Ви зробили неможливе – в такі короткі терміни відновили виробництво. Там, де виробництво залишилося на окупованих територіях, ви врятували документацію, врятували досвід. Прийняли до себе в колектив конструкторів. І все зробили для того, щоб обороноздатність держави не була меншою. Ваш внесок в обороноздатність країни надзвичайно великий», – сказав Петро Порошенко та подякував колективу за самовіддану роботу.

Джерело