1 червня 1997 року розпочався 3-й етап розподілу об’єктів Чорноморського флоту СРСР (фото)

1 червня 1997 року розпочався 3-й етап розподілу об’єктів ЧФ, протягом якого до складу ВМС України було прийнято великий підводний човен „Запоріжжя” (Б-435), три фрегати – „Севастополь” („Разительный”), “Дніпропетровськ” („Беззаветный”), „Миколаїв” („Безукоризненный”), корвети „Одеса” і „Суми”, морські тральщики „Черкаси” і „Жовті Води”, три ракетних катери – всього 11 бойових кораблів, 39 суден забезпечення, 4 командні пункти, 2 вузли зв’язку, 2 госпіталі тощо.

Всього у процесі розподілу ЧФ до складу ВМС України було прийнято 43 кораблі, 132 судна і катери, 12 літаків, 30 гелікоптерів, 227 берегових об’єктів, велику кількість технічного майна, техніки, озброєння і боєприпасів, які у більшості випадків приймалося непридатним до застосування.

Особливо занедбаними були бойові кораблі, які повністю були виведені з ладу, жоден з них не мав можливості самостійно вийти в море. Однак, за рішенням тодішнього командувача ВМС адмірала М. Єжеля все приймалося у стані, який був на момент прийому, без висування жодних претензій до російської сторони.

Чорноморський флот не передав ВМС ЗС України жодного об’єкту в центрі міста та жодного військового закладу культури в Севастополі.

(Ілюстрації з особистих архівів офіцерів ВМС ЗС України)
#ВідроджуємоРазомІсторіюВМС #ВМСУкраїниДеньЗаДнем

Джерело

Автор