Зради і перемоги тижня. 18 – 24 травня 2018 року

Щоразу по п’ятницях – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 18 – 24 травня 2018 рр.

ЗРАДА

Незаконні збройні формування відкрили вогонь по житлових кварталах Курдюмівки Донецької області. Уламками посічено 7 будинків та 30 могил на місцевому цвинтарі. Жертв серед населення немає.

У Черкасах під час матчу між ФК “Черкаський Дніпро” та “Суми” поліція затримала, опитала та відпустила 26 осіб. Під час затримання тілесних ушкоджень зазнали 17 правоохоронців та також тілесні ушкодження отримав один з глядачів, який намагався заспокоїти правопорушників. Серед затриманих вболівальників – ветеран війни на Донбасі Олег Толмачьов.

В одній зі шкіл Миколаєва отруїлися 36 учнів, близько 400 були евакуйовані – багато з них скаржились на погане самопочуття. Двоє учнів потрапили до реанімації. Також в школі Харкова діти отруїлися невідомою речовиною. 37 учнів звернулися по медичну допомогу зі скаргами на слабкість і утруднене дихання, 26 з них були госпіталізовані до лікарні.

Укравтодор перевірив 487 доріг, відремонтованих у 2017 році та виявив недоліки на 136 об’єктах. Виявлені дефекти будуть виправлятися самими підрядниками протягом гарантійного терміну.

31-річний чоловік, який зареєстрований у Сумській області підпалив два державні прапори біля пам’ятника жертвам репресій у місті Городок на Львівщині. Зловмисник затриманий. Також у селі Вільховець Черкаської області вандали зруйнували пам’ятник українському політику В’ячеславу Чорноволу та вкрали бронзове погруддя у музеї-садибі політика.

Британська телекомпанія ВВС повідомила, що адвокат президента США Дональда Трампа – Майкл Коен отримав виплату щонайменше 400 тисяч доларів за організацію першої зустрічі між президентом України Петром Порошенком та главою Білого дому в червні 2017 року. Своїх джерел видання не називає. У Адміністрації президента України назвали “відвертою брехнею, наклепом і фейком” розслідування британської телекомпанії ВВС.

У Черкасах чоловік з двома гранатами та зброєю зайшов в офіс громадської організації “Черкащани” та погрожував вчинити самогубство й підірвати будівлю. Між охоронцем та нападником сталася перестрілка, унаслідок чого нападника поранено. Загинув депутат Черкаської обласної ради від “Батьківщини” Сергій Гура.

ПЕРЕМОГА

Міністерство освіти і науки оголосило догану Юрію Лянному, ректору Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, студенти якого були відправлені на практику до окупованого Криму.

Президент України Петро Порошенко підписав указ №126/2018 від 14 травня, яким вів у дію нові та продовжив старі санкції проти Росії. Сакційі списки оприлюднені. Всього до оновленого списку потрапили 1748 фізичних і 756 юридичних осіб. Це в півтори рази більше, ніж у попередні рази.

На Донбасі в районі Авдіївської “промки”ліквідовано осетинського найманця Олега Мамієва з позивним “Мамай”, командира бригади терористів “П’ятнашка”. Також розвідувально-диверсійна група 46 окремого штурмового батальйону «Донбас» зі складу Об’єднаних сил під час виконання бойового завдання в тилу противника знищили одного бойовика, ще трьох захопили в полон. Також на непідконтрольній Україні території Донбасу терористи підірвали міст, який сполучав місто Хрустальний (до декомунізації – Красний Луч) з Луганськом.

Президент України Петро Порошенко відкликав усіх українських представників із усіх статутних органів СНД. Також Президент Порошенко оприлюднив указ Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених в рамках Співдружності незалежних держав.

У Вірджинії Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору США (NASA) запустило модернізовану ракету-носій «Антарес», основну конструкцію якої розробили в Україні.

Президент Петро Порошенко переніс святкування Дня морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України на 23 травня. Крім того, президент підписав указ і про зміни у військовій формі морських піхотинців: колір беретів буде тепер відтінку морської хвилі.

В Україні відкрили Бескидський залізничний тунель, який є важливою логістичної складової маршрутів експорту української продукції в Євросоюз.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор