Делегація ГПУ на чолі з Юрієм Луценком перебуває з робочим візитом у Лондоні (фото)

2-4 травня 2018 року відбувся робочий візит делегації Генеральної прокуратури України на чолі з Генеральним прокурором України Юрієм Луценком до м. Лондон (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії) з метою проведення зустрічей з представниками британських компетентних органів та участі у заходах, присвячених питанням протидії корупційним явищам в Україні.

Так, 2 травня Генеральний прокурор України Юрій Луценко взяв участь у роботі круглого столу в Королівському інституті міжнародних справ (Chatham House) на тему: «Боротьба з корупцією в Україні: чи відповідає система правосуддя поставленому завданню».

Під час дискусії Генеральний прокурор України звернув увагу британської сторони на істотні зрушення у боротьбі з корупцією в Україні, відзначивши, що, незважаючи на всю критику та скептицизм на адресу органів прокуратури, останніми продемонстровано ефективність і суттєве підвищення результатів своєї роботи на даному напрямку.

«Поширений лозунг щодо відсутності результатів у сфері подолання корупції в Україні не відповідає дійсності та не відображає реальну ситуацію в країні», – відзначив Юрій Луценко.

У той же час сторони обговорили подальші кроки, які необхідно зробити задля усунення лазівок корупції, зокрема на митниці, щодо природних монополій та державних компаній. Окремо Генпрокурор зупинився на створенні та початку функціонування антикорупційного суду. «Антикорупційний суд має розпочати свою роботу на початку 2019 року», – наголосив очільник відомства.

Поряд з цим, делегацією Генеральної прокуратури України проведено зустріч з Головою та членами «Групи дружби з Україною» у Парламенті Великобританії, під час якої обговорено основні напрямки реформування органів прокуратури, успіхи відомства у поверненні активів, здобутих злочинним шляхом, та протидії кіберзлочинності.

У четвер, 3 травня, у Міністерстві закордонних справ і справ Співдружності (FCO) під час зустрічі з керівництвом британського зовнішньополітичного відомства українською делегацією обговорено питання боротьби із високопосадовою злочинністю та міжнародної взаємодії у цій сфері.

Цього ж дня відбулася зустріч у Королівській Прокурорській Службі (CPS) в ході якої українська та британська сторони обмінялися досвідом щодо проведення розслідувань транснаціональної організованої злочинності з міжнародним елементом (насамперед щодо протидії кіберзлочинам, торгівлі людьми та відмиванню доходів).

«У часи, коли правопорушники давно «забули» про кордони держав, вкрай важливим є ефективне використання міжнародно-правових механізмів, а також новел законодавства, які спрямовані на недопущення легалізації підозрілих активів», – підкреслив Юрій Луценко.

У п’ятницю, 4 травня, делегація відомства провела зустріч з колегами із британського центрального органу з питань міжнародного співробітництва (UKCA) щодо актуальних питань надання правової допомоги під час кримінального провадження та екстрадиції, за результатами якої узгоджено подальші кроки щодо зміцнення двосторонньої взаємодії та підвищення ефективності співпраці в рамках існуючих міжнародних інструментів.

Також у ході візиту Генеральний прокурор України Юрій Луценко дав інтерв’ю агентству Reuters та каналу BBC щодо ситуації у сфері протидії корупції і реформування системи кримінальної юстиції в Україні.

Джерело

Автор