Вперше за історію Держрезерву державна організація відмовилася від фінансування з держбюджету

За словами Голови Держрезерву Вадима Мосійчука, ще рік тому Дніпровський комбінат «Салют» був дотаційним, а сьогодні на чолі з новим керівником та ростом показників у 60% першим перейшов у державне підприємство та відмовився від фінансування з держбюджету.

«У новому статусі підприємство посилить конкурентоспроможність, зможе більше коштів вкладати у модернізацію, а відповідно й збільшувати прибутки, – вважає директор ДО «Салют» Сергій Дубінський. – 2017 рік ми завершили, показавши ріст надходжень 156%. Уже за перший квартал 2018 року з фінансовим показником понад 5,3 млн. грн. «Салют» лідирує серед організацій Держрезерву».

Якщо розглянути динаміку за три останні роки, то у 2015 році на ДО «Салют» з держбюджету було виділено 3 млн. 591 тис. грн., а зароблено організацією понад 7 млн. грн. У 2016 році виділили 3 млн. 555 тис. грн, а заробили – 11 млн. 565 тис. грн. У 2017 році з держбюджету отримали 8 млн. 118 тис. грн., а дохід склав 18 млн. 220 тис..

Слід зауважити, що за три роки усі ДО системи Держрезерву втричі збільшили свої надходження. Це і дало підстави вважати, що організації заробляють достатньо для того, щоб відмовитися від державного фінансування. За 2017 рік всією системою Держрезерву України нараховано податків та зборів у розмірі 110 млн. грн., в той час, як з державного бюджету виділено 95,7 млн. грн. Фактично Держрезерв уже другий рік поспіль є донором держбюджету. У 2017 році було сплачено на 42 % більше, ніж у 2016. А збільшення надходжень із держбюджету на утримання усієї системи Держрезерву зросло лише на 26%.

То ж перший крок у трансформації ДО в ДП зроблено. Далі по графіку «Прогрес», «Дніпро» і «Трикутник». Решта продовжують підготовку усіх необхідних документів, заходів.

«Ми вкотре довели, що наші організації здатні працювати ефективно та заробляти на свої потреби власними силами. А той об’єм фінансування, який виділявся з державної скарбниці на підтримку життєдіяльності організацій системи, стане у нагоді для використання на інші потреби держави», – наголосив очільник Держрезерву.

Нагадаємо, що Держрезерв вже до кінця поточного року планує перевести більшість підпорядкованих йому організацій у форму підприємств, що дасть можливість відмовитись від фінансування з держбюджету господарських потреб: оплати комунальних послуг, заробітної платні і т. і. Кошти ж на управління державними резервами та мобілізаційним запасом, як і раніше, будуть виділятися з бюджету.

Джерело

Автор