На Одещині кіберполіція виявила фіктивний сайт земельного кадастрового бюро (фото)

Сайт відрізнявся від реального оформленням та доменним ім’ям. На даний час поліцейські встановили 15 осіб, які стали жертвами шахрайських дій зловмисників. За усіма фактами розпочаті кримінальні провадження.

Працівники Причорноморського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими поліції Одещини викрили двох місцевих мешканців 19 та 22 років. Зловмисники, створивши фіктивний Інтернет-ресурс «kadastor[.]in.ua», ошукували громадян.

Поліцейські встановили, що один зі спільників створив та адміністрував шахрайський веб ресурс, а інший – проводив усі фінансові операції. На створеному сайті шахраї вказали реєстраційні дані реального підприємства «Земельне кадастрове бюро», що і не викликало сумнівів у користувачів ресурсу. Сайт відрізнявся від реального оформленням та доменним ім’ям. Зазвичай, за допомогою цього сайту громадяни намагалися сплатити послуги кадастрового бюро за оформлення та отримання безоплатної земельної ділянки на території Одеської області.

Для реалізації своїх злочинних намірів, зловмисники виготовляли власноруч фіктивні договори з використанням реквізитів підприємства «Земельне кадастрове бюро» та скріплювали їх  підробленою мокрою печаткою.

Працівники поліції провели декілька санкціонованих обшуків за місцем проживання та у так званому «офісі» шахраїв. За їх результатами правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, зразки мокрих печаток, договори в електронній формі та чорнові записи.

На даний час поліцейські встановили 15 осіб, які стали жертвами шахрайських дій зловмисників. За усіма фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за ч.3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років.

Працівники кіберполіції звертаються до громадян із проханням повідомляти про діяльність такого роду шахрайських сайтів до підрозділу за допомогою форми зворотного зв’язку на сайті Департаменту кіберполіції.

Джерело