Президент прийняв участь в урочистостях з нагоди 100-річчя створення Прикордонної служби України (фото, відео)

 

 

Відтепер українські прикордонники відзначатимуть професійне свято 30 квітня – Президент

 

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення Дня прикордонника України 30-го квітня». Глава держави наголосив, що День прикордонника має бути співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні.

«Як Президент та Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України я прийняв рішення про зміну дати відзначення професійного свята прикордонників. Підписав Указ про встановлення Дня прикордонника 30 квітня – на честь сторіччя нашої Прикордонної служби. Це свято має, нарешті, стати співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні. А сучасна Україна є історичною спадкоємицею УНР та Гетьманської Держави», – підкреслив Глава держави під час виступу на урочистостях з нагоди 100-річчя створення Прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії Державної прикордонної служби України.

Петро Порошенко нагадав, що звичайний для всіх травневий День прикордонника, який раніше святкувався 28 травня, походив від Дня прикордонних військ КДБ колишнього СРСР. Але ця історія – не наша, тож саме тому було ухвалено рішення про встановлення нової дати професійного свята українських прикордонників – доречної для незалежної України та обґрунтованими її історією, наголосив він.

«Цього року активно досліджуємо важливий пласт історії, пов’язаний зі століттям Української Національної Революції 1917-1921 років. Тоді державні кордони УНР, як відомо, були визнані насамперед Брестським договором. Його підписання відкрило шлях для вигнання з України більшовисько-російських загарбників, щоправда, за допомогою тодішніх наших союзників», – нагадав Президент.

«Саме наприкінці квітня 1918 року слов’янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу вийшла на міжнародно визнаний кордон з Росією і тодішнім Доном», – додав Глава держави. Саме полковник Сікевич встановив на кордоні земель українських і війська Донського «сторожу, дві гармати та під їх салют розгорнув наш прапор».

Петро Порошенко процитував слова полковника Сікевича про ті події: «Тут, фактично так би мовити навпомацки, відчув як відділяються землі України від чужих земель. Згодом козаки принесли два високі стовпи, вималювали їх жовто-блакитною фарбою, яку знайшли на станції, на кожному зі стовпів намалювали тризуб, а під ним написали «Українська Народна Республіка». Священик відслужив молебень, окропив святою водою прапори і коли козаки догори стовпи підняли і закопали в землю – музика заграла, заграв наш гімн – гімн України. Гармати дали салют, а козаки крикнули могутнє «Слава!».

За словами Президента, згодом Володимир Сікевич брав участь в організації східних кордонів Української держави. Таким чином, 100 років тому українські війська встановили свої символи на кордоні держави, і саме тому дата 30 квітня є найбільш знаковою для відзначення як професійного свята ДПСУ.

«Так народжувалася наша, українська прикордонна служба», – наголосив Президент.

Петро Порошенко також підкреслив, що запровадження нової дати святкування професійного свята українських прикордонників здійснюється у контексті проведення декомунізації в нашій державі та низки ефективних і результативних кроків, які були здійснені в Україні за останні чотири роки, які зміцнили нашу національну ідентичність.

«Держава нарешті офіційно визнала і вшанувала учасників національно-визвольних змагань. Ми ініціювали зараз декомунізацію – компартія опинилася поза законом. Компартія, яка правила не лише 70 років під час Радянського Союзу, а роки й роки під час нашої незалежності. Ідоли Леніна нарешті на смітниках», – наголосив Глава держави.

Він нагадав, що серед цих заходів скасування святкування військових свят в унісон з країною-агресором. «Саме тоді, під час нашого Дня Незалежності – 24 серпня 2014 року я скасував «День захисника отєчества» і запровадив День захисників України. І для цього неможливо було обрати іншу дату, ніж дата 14 жовтня, бо то є день Покрови, День козацтва. 21 листопада минулого року ми вперше відзначили День десантно-штурмових військ Збройних Сил України. Раніше його святкували 2 серпня не замислюючись, що то є лише дата першого стрибка парашутистів у Московському окрузі», – зазначив Петро Порошенко.

«Ми повертаємося до своїх витоків, повертаємося до своєї власної історії. І політика історичної пам’яті знову нарешті стала українською», – наголосив Президент.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №111/2018 від 27 квітня 2018 року
Про День прикордонника України

Джерело

 

Президент вручив «Золоту Зірку» Героя України Євгена Пікуса його рідним

 

Президент Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння звання Героя України за виняткову особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності, вірність військовій присязі полковнику Євгену Пікусу посмертно. Під час урочистих заходів з нагоди 100-річчя створення прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії Державної прикордонної служби України Глава держави вручив нагороду матері Євгена – Ганні Феодосіївні та рідному брату Михайлу.

«Сьогодні тут, на Софійській площі, вишикувана нова когорта офіцерів-прикордонників, які розпочинають свій нелегкий, надзвичайно відповідальний, але і дуже почесний шлях служіння Вітчизні. У Державної прикордонної служби багато функцій і завдань. Головна ж – це участь у захисті східних рубежів Україні від російської агресії», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, за мужність і героїзм 825 воїнів-прикордонників удостоєні державних нагород, одного з них відзначено Зіркою Героя України.

«Сьогодні маю за високу честь вручити ще одну Зірку Героя України – рідним полковника Євгена Пікуса, його мамі Ганні Феодосіївні та рідному брату Михайлу, теж прикордоннику», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що Євген Пікус загинув смертю хоробрих в серпні 2014 року біля селища Талове Станично-Луганського району. Сталося це під час бою з російською диверсійно-розвідувальною групою, яка діяла під прикриттям бронетранспортерів, БМП та бойових вертольотів Збройних сил Російської Федерації.

«Незважаючи на перевагу ворога у особовому складі та техніці, наші прикордонники змусили загарбників відступити», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що в запеклих боях з російськими окупантами загинули 70 мужніх українських прикордонників, вірних синів України. Присутні вшанували світлу пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Під час перебування в районі проведення антитерористичної операції полковник Пікус виконував службово-бойові завдання у складі прикордонних підрозділів на загрозливих ділянках державного кордону та неодноразово брав участь у бойових зіткненнях з терористами, мужньо і героїчно виконував бойові завдання. З 11 липня 2014 року він керував підрозділом, який забезпечував охорону державного кордону України в контрольно-пропускному пункті «Красна Талівка» поблизу села Красна Талівка Станично-Луганського району Луганської області.

25 серпня 2014 року в районі селища Талове Станично-Луганського району Луганської області Євген Пікус, під час бою з диверсійно-розвідувальною групою чисельністю близько 40 осіб, яка перетнула кордон України з території Російської Федерації на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганської області та діяла за підтримки двох бронетранспортерів, двох бойових машин піхоти та двох бойових вертольотів Мі-24 Збройних сил Російської Федерації, загинув смертю героя.

Джерело

 

Попереду продовження колосальної роботи зі зміцнення обороноздатності України – Президент привітав випускників академії Держприкордонслужби

 

Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистих заходах з нагоди відзначення 100-річчя прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії Державної прикордонної служби України. Глава держави вручив дипломи випускникам, які закінчили академію з відзнакою. Клятву прикордонника зачитав учасник боїв в районі Амвросіївки та Савур-могили, випускник академії, лейтенант Ігор Квас.

Президент привітав випускників із успішним закінченням навчання та отриманням першого офіцерського звання. «Ви розпочинаєте свою офіцерську службу в непростий для країни час, але випускники Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького завжди були символом честі і доблесті, мужності і вірності військовій присязі, готовими за будь-яких умов стати на захист українського кордону і землі», – сказав Глава держави.

Він зауважив, що за роки свого існування академія підготувала понад десять тисяч офіцерів, майже половина з них виконували завдання в районі АТО, більше сорока відзначено державними нагородами.

«Саме вам надалі розбудовувати прикордонну службу, примножувати її здобутки і формувати імідж України гостинно зустрічаючи і привітно проводжаючи гостей нашої країни, що прийшли до нас з добром. І також вам – давати гідну відсіч тим, хто намагатиметься прийти до нас з недобрими намірами», – наголосив Президент.

Глава держави побажав офіцерам бути мужніми захисниками незалежності і територіальної цілісності України.

«Хотів би особливо наголосити на бойовому братерстві воїнів-прикордонників і української армії», – зауважив Петро Порошенко. Він нагадав, що нещодавно Збройні Сили України, за версією аналітичного центру Global Firepower, отримали восьме місце серед найсильніших армій в Європі, а перше – серед країн, які не входять до НАТО. «Членство в цьому оборонному союзі (НАТО – ред.) дає додаткові бонуси, які б нас підняли ще вище. Така наша міць та потуга – вагомий аргумент на користь нашого повноправного членства в Північно-Атлантичному Альянсі. Ми стукаємо у їхні двері не з пустими руками», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави також нагадав, з чого Україна починала чотири роки тому, і як відбувається розбудова української армії завдяки воїнам, волонтерам, працівникам оборонно-промислового комплексу, завдяки кожному українцю – платнику податків.

«Та не слід втрачати відчуття ґрунту під ногами, щоб не паморочилась голова. Ми реалісти», – наголосив Президент, зауваживши, що до зазначеного європейського рейтингу не входить російська армія, а у глобальному рейтингу російське військо за потужністю – друге у світі, і поступається лише США.

«Для нас Збройні сили РФ – це армія країни-агресора, яка анексувала Крим, окупувала частину Донбасу і готова в будь-який момент до повномасштабного вторгнення на святу українську землю. Тому у нас попереду – ще колосальна робота зі зміцнення обороноздатності нашої держави», – наголосив Глава держави.

Урочистості завершилися плац-парадом військовослужбовців ДПСУ на Софійській площі. Президент та голова Державної прикордонної служби України також оглянули експозицію зразків форми одягу і техніки Окремого корпусу кордонної охорони УНР 1918 року.

Джерело

Автор