Президент України Петро Порошенко в ефірі «Свободи слова» на ICTV (фото, відео)

 

Президент про автокефалію Православної Церкви в Україні: Церква – боронить українську душу

«Я хочу окремо хочу наголосити, що і українська церква – Помісна Автокефальна Українська Православна Церква є ключовим елементом нашої державності і нашої незалежності. Бо армія – боронить українську землю. Мова – боронить українське серце. Церква – боронить українську душу», – сказав Президент Петро Порошенко під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Це є три складових елементи, яких ми не повинні нікому ніколи віддавати», – наголосив Глава держави.

«Чи має право держава втручатись в церковні прави? Я можу лише повторити ту відповідь, яку я дав у Верховній Раді – ні. Категорично немає права держава втручатися в церковні справи, тим більше якщо це держава іноземна», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив: «І на сьогоднішній  день ми бачимо жахливу ситуацію, коли Україна оголошена канонічною територією Російської федерації. Що це, як не територіальні претензії?»

«Я, як і більшість українців, маю тверде переконання – канонічною територією України є Україна. І немає ніяких інших варіантів», – підкреслив Президент.

За його словами, питання, яке винесено сьогодні на обговорення іде далеко за межі церковної справи. «Ми сьогодні говоримо про те, як відбувається держава Україна», – сказав він та нагадав, що в цьому році відзначається 100-річчя української незалежності. «Але треба не просто святкувати, а будувати державу», – наголосив Президент.

«Ключовим елементом нашої незалежності і нашої державності є, наприклад українська армія, яку ми розбудували і відновили  за останні чотири роки. І зараз вона входить до 30-ки найбільш ефективних і сильних армій  світу. Елементом нашої державності і незалежності є українська мова, що її нищили і до того, як ми отримали незалежність, і, наголошую, у перші десятиліття нашої незалежності», – також зазначив Глава держави.

Він підкреслив, що влада зобов’язана робити кроки і робить їх ці чотири роки на захист української мови, в тому числі запровадивши квоти на україномовний продукт на радіо і телебаченні, як захист ключового державотворчого елементу.

Глава держави також нагадав, що питання Помісної Церкви було одним із ключових елементів його передвиборчої програми, і всі чотири роки він працював над реалізацією цієї задачі. Він зауважив, що і український Парламент не в перше звернувся до Вселенського Патріарха. Президент також підкреслив, що ієрархи двох православних церков зібрали необхідні підписи під цим зверненням.

 

Ще ніколи підтримка Помісної Церкви в Україні не була такою великою – Глава держави

Президент Петро Порошенко зазначає, що «багато десятиліть держава усувалася від того, щоб зняти окуляри і подивитися чесно в очі своїм громадянам» у питанні Єдиної Помісної Церкви в Україні. «Ніколи такого не було, щоб підтримка Помісної Церкви була такою великою», – підкреслив Петро Порошенко під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Водночас, він зауважив, що агресія Російської федерації проти України спричинила зростання бажання в українців мати власну незалежну Помісну Православну Церкву. «Бо розкрили очі і більше не слухають ту брехню, що Росія нас підтримує. Вона прийшла до нас вбивати найкращих українських синів і доньок», – сказав Президент.

Глава держави зазначив: «Зараз, коли ми боронимо нашу державу – нам потрібна сильна держава». Петро Порошенко наголосив, що держава буде набагато сильнішою, якщо матиме єдину Церкву. А це в свою чергу, на переконання Президента, «прибере внутрішні чвари і конфлікти всередині держави».

«І об’єднавшись ми швидше звільнимо українську землю. І Донбас, і Крим», – підкреслив Глава держави.

Президент також акцентував на важливості створення Помісної Церкви і для військових, і для української діаспори, які матимуть можливість відвідувати «свою українську церкву».

Петро Порошенко також наголосив на необхідності бути разом, не дати втягнути себе в конфлікт, діяти абсолютно виважено і вірно. «І тоді, будемо сподіватися, рішення Вселенського Патріарха і Синоду ми зможемо наблизити», – сказав Президент.

Щодо можливих преференцій для Помісної Української Православної Церкви Президент зазначив, що «єдиною преференцією буде кількість вірян, які будуть її відвідувати».

«Для мене є очевидним, по першій реакції в більшості областей України, є абсолютне тверде переконання – ми прагнемо, ми чекаємо, ми підтримуємо», – підсумував Глава держави, говорячи про бажання українців мати Помісну Православну Українську Церкву.

Джерело

 

Ми, українці і держава Україна, не боїмося Росії – Президент

«Ми, українці і держава Україна, не боїмося Росії. Ми це доводимо вже чотири роки під час абсолютно кривавої агресії. Кров Росія проливає на українській землі – і сьогодні це тисячі і тисячі українців вбитих і поранених, що є результатом російської військової агресії», – заявив Президент Петро Порошенко. Про це Глава держави сказав під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, відповідаючи на запитання про те, що експерти висловлюють думку щодо можливого кровопролиття в разі створення Української Помісної Православної Церкви та відокремлення від Московського патріархату.

Глава держави підкреслив: «Світ називає це гібридною війною. Гібридна війна – це не лише збройні сили, які вступили на українську землю». Він також наголосив, що нині термін «російська агресія» увійшов не лише в українське законодавство, а й у міжнародні документи.

«Тому нас не треба лякати. Ми дуже відповідальна нація і не даємо розкачати ситуацію всередині країни, коли вони хотіли б щоб пролилась кров», – сказав Петро Порошенко.

Він нагадав, про припинені провокації за участю відомого народного депутата, «яка з російськими агентами завезла в Україну зброю і обговорювала чи 400 чи 1000 людей мають загинути для того, щоб почати в Україні хаос». «Ми не дамо їм жодного приводу для того, щоб таким чином дискредитувати Україну», – сказав Президент.

Глава держави також звернувся, в тому числі і до патріотичних сил: «Ми маємо діяти надзвичайно відповідально для того, щоб продемонструвати, що в Україні є свобода совісті, є свобода віри».

«Якщо хтось хоче відвідувати церкву, центр якої знаходиться за межами нашої держави в Росії, це їх право. І ніхто не має права указуючим перстом забороняти відвідувати».

Він також підкреслив важливість прийняття рішення Верховної Ради на підтримку його звернення до Вселенського Патріарха. «Настільки важливо було, щоб було звернення Президента і Парламенту, який об’єднує абсолютну більшість усіх політичних сил і від влади і від опозиції. По факту лише одна політична сила виступила проти, виявившись такою собі п’ятою колоною», – зазначив він.

«Дуже важливо, що Парламенту вдалося зберегти спокій незважаючи на провокації окремих політичних сил. Дуже вони сподівались на те, що в Парламенті в той день і під час цього голосування пролиється кров. І це побачить весь світ», – сказав Президент.

«І подивіться як відповідально повели себе українські народні депутати. Я хочу подякувати українській Верховній Раді за рішення, яке було виконано в такий спосіб про підтримку мого звернення до Вселенського Патріарха», – додав він.

Джерело

 

Глава держави: Патріарх Помісної Православної Церкви буде обиратися в Україні

Президент Петро Порошенко наголошує, що справа українців обирати свого Патріарха. «Держава не буде визначати, хто буде Патріархом нової церкви, бо це не державна справа. Не буде ніякого «указуючого перста» – підтриймате цього, або не підтримайте цього», – сказав Глава держави під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Якщо ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника церкви – церковного ієрарха в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським Патріархом, що Патріарх Української Церкви буде обиратися в Україні», – підкреслив Глава держави.

Він зазначив, що «функцію і роль Матері-Церкви буде виконувати Константинопольський Патріархат» та наголосив, що це важливо з точки зору історичної справедливості. «Ми просто повертаємось до історичної справедливості», – cказав Петро Порошенко та нагадав, що найближчим часом ми будемо святкувати 1030-річчя Хрещення України-Русі.

«Тоді, я хочу наголосити, ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська Церква є Матір’ю-Церквою для України, то Українська Церква є Матір’ю-Церквою для Росії. Бо звідси пішла вона, а не навпаки. І не може матір просити незалежність від доньки», – сказав Президент.

Глава держави також зауважив, що важливо «не занурюватися в церковні дискусії». «За історичною, духовною та державною справедливістю Україна виборола і заслужила право мати Українську Помісну Церкву», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ні в кого, включаючи Кирила, вето на рішення Вселенського Патріарха не існує – Президент про можливе втручання російського Патріарха в процес надання Томосу Україні

Під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV Президент Петро Порошенко відповів на запитання про можливість втручання російського Патріарха Кирила в процес надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. Глава держави підкреслив, що з початком агресії Росії проти України не спілкувався Патріархом РПЦ.

«Хочу окремо наголосити, що ідеальним сценарієм для мене було б, щоб разом з Патріархом Константинопольським Варфоломієм підтвердили нашу автокефалію усі Православні Церкви, включаючи і російського Патріарха», – зазначив Петро Порошенко.

«Це єдиний спосіб, щоб хоч якось відмитися від того гніву і тих гріхів, які зроблені на території України російським військовими, російськими пропагандистами та інколи, на жаль, і російськими священниками», – підкреслив Президент та додав, що вірить в те, що це можливо. «Господь робить дива і я не виключаю й цього», – сказав Петро Порошенко.

Говорячи про те, чи може Патріарх Кирило зупинити надання Україні Томосу про автокефалію Української Православної Церкви, Президент підкреслив: «Я хочу окремо наголосити, що ні в кого, включаючи Кирила, вето на рішення Вселенського Патріарха не існує. Він не дозволу питає у Кирила, а проводить консультації з цього приводу».

Джерело

 

Президент: Отримання Українською Православною Церквою Томосу про автокефалію викличе величезний підйом національного духу

«Я абсолютно переконаний, що рішення про отримання Українською Православною Церквою Томосу про автокефалію викличе величезний підйом українського національного духу. Ми маємо всі відповідально діяти для того, щоб це відбулося», – сказав Президент Петро Порошенко під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Президент наголосив, що у справі підтримки створення Української Помісної Православної Церкви потрібні три речі: «Єдність задля побудови незалежної суверенної Української Держави, ключовим елементом якої є Православна Церква. Друге – рішучість і боротьба за створення цієї Церкви. І третє і найголовніше – молитва до Бога, щоб Господь Бог послав нам і Помісну Церкву, і Божу Благодать».

«Бо коли втрачена віра – точно нічого не буде. А коли ми усі повірили, що це можливо, повірять усі навколо і в усьому світі. Ми дуже близько зараз підійшли до цієї історичної миті», – сказав Петро Порошенко.

При цьому він зауважив, що рішення поки не прийнято. «Так, ми зробили все, що від нас залежить, але треба зробити навіть більше. Бо це не церковне питання. Це не просто державне питання. Це історична подія, коли в Україну за багато сотень років повернеться своя власна Церква», – сказав Президент.

За його словами, «держава нарешті отримає надзвичайно важливий елемент державності, незалежності».

Джерело

Автор