Ділові очікування бізнесу сягнули найвищого рівня з середини 2011 року

Український бізнес поліпшив очікування щодо макроекономічної ситуації в Україні та розвитку своїх підприємств. Індекс ділових очікувань підприємств на наступні 12 місяців сягнув найвищого рівня з ІІ кварталу 2011 року – рівня 120,6%. Пожвавлення ділової активності очікують компанії всіх видів економічної діяльності. Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у I кварталі 2018 року.

Високі темпи зростання економічної активності зберігаються переважно завдяки поліпшенню прогнозів щодо збільшення загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, а також інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Сьомий квартал поспіль бізнес підвищує оцінки щодо поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств. “Задовільним” або “добрим” свій фінансово-економічний стан вважає 88% опитаних. При цьому частка тих опитаних, які оцінили його як “добрий”, збільшилася з 20% до 22%. Зросла і кількість компаній, які оптимістично налаштовані щодо зміни свого фінансово-економічного стану протягом наступних. Якщо у попередньому кварталі 24% прогнозували його поліпшення, то зараз такі очікування демонструє 29% підприємств.

Збільшення інвестиційних видатків, на яке очікують підприємства всіх видів економічної діяльності, бізнес планує профінансувати за рахунок більш активного залучення іноземних інвестицій.

Крім того, опитування засвідчило, що наразі потреба підприємств у позикових коштах є найвищою з початку проведення опитувань. Значна частка респондентів планує залучення нових банківських кредитів найближчим часом для фінансування своєї діяльності. Як і раніше, компанії, які планують брати банківські кредити, надають перевагу національній валюті. За оцінками бізнесу, стримуючими факторами для залучення нових кредитів залишаються високі ставки, надмірні вимоги до застави та занадто складні процедури оформлення документів.

Оптимізм щодо власної ситуації створює для підприємств підґрунтя і для очікувань активного зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Такі прогнози бізнес дає два роки поспіль. Про це заявило кожне третє з опитаних підприємств і ще 50% компаній вважають, що обсяг виробництва в країні залишиться на поточному рівні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі, та сільського господарства.

Водночас очікування бізнесу щодо зростання споживчих цін у наступні 12 місяців дещо посилилися – 11,0% (у минулому кварталі – 10,4%). Це пояснюється насамперед певним погіршенням очікувань підприємств щодо ситуації на валютному ринку – 81% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей чинник для бізнесу зберіг свою важливість на тлі незначного погіршення девальваційних очікувань через тимчасову турбулентність на валютному ринку на початку року. Крім того, на думку підприємств, на динаміку цін будуть впливати витрати на виробництво, вплив яких посилився доходи порівняно з попередніми опитуваннями, а також рівень доходів населення і соціальних видатків бюджету.

Довідково: Опитування проводилося з 05 лютого до 06 березня 2018 року. В опитуванні взяли участь 670 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. Результати опитувань − це відображення лише думки респондентів-керівників підприємств України, а не оцінки Національного банку України.

Джерело