Державі повернуто 34 га лісового фонду Макарівського лісгоспу

Завдяки вжитим заходам прокуратури Київської області судом задоволено позовні вимоги прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України та державного підприємства «Макарівське лісове господарство» щодо витребування з незаконного володіння фізичних осіб земельних ділянок лісогосподарського призначення загальною площею понад 34 га вартістю майже 80 млн грн.

Установлено, що у 2007 році розпорядженням Макарівської районної державної адміністрації передано у власність ряду громадян вказані земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Втім з’ясовано, що зазначені землі накладаються на землі лісового фонду та перебувають у постійному користуванні ДП «Макарівське лісове господарство», а відведення їх у власність відбулося з перевищенням повноважень, оскільки розпорядження вказаною категорією земель належить до компетенції Кабінету Міністрів України. Крім цього, райдержадміністрацією передано у власність спірну земельну ділянку для не лісогосподарських потреб без вилучення з держлісфонду та згоди землекористувача, а також без зміни її цільового призначення.

За результатами вжитих прокуратурою області заходів щодо виконання зазначених судових рішень органами реєстраційної служби у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно скасовано державну реєстрацію права власності на зазначені земельні ділянки, внаслідок чого державі повернуто землі лісового фонду.

Джерело

Фото © ДП Макарівський лісгосп

Автор