Міжнародні резерви становили 18,2 млрд дол. США за підсумками березня 2018 року

Міжнародні резерви України на 01 квітня 2018 року становили 18 191,2 млн дол. США (в еквіваленті), за попередніми даними. За березень вони скоротилися на 1,2%, переважно у зв’язку із здійсненням платежів Уряду та Національного банку за державним боргом.

Поповнення міжнародних резервів протягом березня, як і в попередньому місяці, відбувалося насамперед за рахунок інтервенцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало Національному банку можливість і надалі викуповувати надлишок валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками березня Національний банк купив на міжбанківському ринку 510,0 млн дол. США, у тому числі 300,0 млн дол. США – за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Крім того, Національний банк продав 134,0 млн дол. США за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком становила 376,0 млн дол. США.

Також у минулому місяці до резервів надійшло 669,5 млн дол. США та 123,3 млн. євро від розміщення Урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

Водночас у березні було здійснено низку платежів Уряду та Національного банку за державним боргом, обсяг які перевищив надходження від валютних інтервенцій Національного банку і, відтак, зумовили певне скорочення обсягу міжнародних резервів за підсумками місяця.

По-перше, з міжнародних резервів було сплачено 1 284,1 млн. дол. США для погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ). У тому числі 562,3 млн дол. США – обслуговування за єврооблігаціями Уряду та 678,8 млн дол. США – обслуговування та погашення за ОВДП, деномінованими в іноземній валюті.

По-друге, минулого місяці Уряд та Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду 186,0 млн дол. США.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 43,2 млн дол. США.

В цілому, станом на 01 квітня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:
не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Джерело

Автор