Генеральний прокурор повідомив про підозру народному депутату України Н. Савченко (відео)

Юрій Луценко представив подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата Надії Савченко на засіданні Комітету ВРУ

У четвер, 22 березня 2018 року, Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України розглянув подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата України Надії Савченко.

Юрій Луценко поінформував, що органом досудового розслідування отримано достатньо доказів щодо причетності зазначеного депутата до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 1 ст. 109; ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

За результатами засідання Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України ухвалив висновки щодо подань Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата Надії Савченко, визнав їх законними і обґрунтованими та прийняв рішення направити їх Голові Верховної Ради України.

Нагадаємо, 15 березня 2018 року Генеральним прокурором України Юрієм Луценком до Верховної Ради України направлено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата України Н. Савченко. Також до Верховної Ради України направлено матеріали, якими обґрунтовуються вказані подання.

Матеріали досудового розслідування за фактами вчинення злочинів Н. Савченко

Джерело

 

Парламентарії розглянули подання Генерального прокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Савченко Н.В.

Подання доповів Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Під час доповіді за пропозицією Генерального прокурора народні депутати переглянули відеоматеріали, надані Генеральною прокуратурою.

Ю.Луценко відповів на запитання народних депутатів.

Генеральний прокурор звернувся до Верховної Ради України з проханням надати згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Савченко Н.В.

Головуючий надав слово для виступу народному депутату Надії Савченко.

Перший заступник Голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник доповів рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді розглянути подання Генерального прокурора та підтримати їх.

В обговоренні подань взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Із заключним словом виступили народний депутат Надія Савченко і Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Верховна Рада 291 голосом надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Савченко Н.В, 277 голосами – на затримання народного депутата України Савченко Н.В та 268 голосами – на обрання запобіжного заходу у виді арешту народного депутата України Савченко Н.В.

Поіменне голосування про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Савченко Н.В.

Поіменне голосування про надання згоди на затримання народного депутата України Савченко Н.В.

Поіменне голосування про надання згоди на арешт народного депутата України Савченко Н.В.

Джерело

 

Верховна Рада України підтримала подання Генерального прокурора України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата України Н. Савченко

У четвер, 22 березня 2018 року, Генеральний прокурор Ю. Луценко звернувся до Верховної Ради України з поданнями про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) народного депутата України Н. Савченко.

За рішення про надання згоди на її притягнення до кримінальної відповідальності проголосував 291 народний депутат України.

Також Верховна Рада підтримала подання Генерального прокурора України про затримання вказаного народного депутата 277-ма голосами.

В той же час подання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) народного депутата України Н. Савченко підтримали 268 народних депутатів.

Нагадаємо, органом досудового розслідування отримано достатньо доказів щодо причетності зазначеного депутата до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 1 ст. 109; ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Джерело

 

Генеральний прокурор повідомив про підозру народному депутату України Н. Савченко

22 березня 2018 року Верховною Радою України задоволено подання Генерального прокурора України Ю. Луценка та надано згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) народного депутата України Н. Савченко.

Того ж дня в указаному кримінальному провадженні слідчим ГСУ СБ України затримано народного депутата України Н. Савченко у порядку ст. 208 КПК України.

22 березня 2018 року Генеральний прокурор України Ю. Луценко, враховуючи достатність зібраних доказів, відповідно до вимог ст. ст. 482-483 КПК України особисто вручив Н. Савченко письмове повідомлення про підозру у вчиненні наступних злочинів:
– змові про вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, тобто злочині, передбаченому ч. 1 ст. 109 КК України;
– готуванні до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, за попередньою змовою групою осіб, тобто злочині, передбаченому ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109
КК України;
– готуванні до посягання на життя Президента України, народних депутатів України, Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України, керівників політичних партій, у зв’язку з їх державною чи громадською діяльністю, за попередньою змовою групою осіб, тобто злочині, передбаченому ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 КК України;
– готуванні до терористичного акту, тобто застосування зброї, вчинення вибуху чи інших дій, які створювали б небезпеку для життя і здоров’я людей, заподіяння значної майнової шкоди та настання інших тяжких наслідків, вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, за попередньою змовою групою осіб, що призвели б до загибелі людей, тобто злочині, передбаченому ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 КК України;
– сприянні діяльності терористичної організації, тобто злочині, передбаченому ч. 1 ст. 258-3 КК України;
– носінні, зберіганні, придбанні і передачі вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу, за попередньою змовою групою осіб, тобто злочині, передбаченому
ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України.

Враховуючи наявність установлених ризиків перешкоджання Н. Савченко кримінальному провадженню, ступінь суспільної небезпеки, характер, обставини вчинення та тяжкість кримінальних правопорушень, у вчиненні яких вона підозрюється, до слідчого судді буде подано клопотання про застосування до підозрюваної запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Довідково: за вчинення злочинів, передбачених ст. 112, ч. 3 ст. 258 КК України передбачене покарання у вигляді позбавлення полі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Відповідно до ч. 5 ст. 176 КПК України запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 КК України.

Джерело

Фото на заставці Володимир Тарасов / Укрінформ

Автор