Презентовано карту України часів Центральної Ради

У музеї Української революції 1917–1921 років представили карту України часів Центральної Ради. У розробці карти брав участь співробітник Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

ТОВ “Українська Картографічна Група” започаткувала серію видань, присвячених подіям Української революції 1917–1921 років. Перше серед них – карта “Українська Центральна Рада”, що висвітлює час від початку революції у березні 1917 року до Гетьманського перевороту в квітні 1918-го.

Видання містить основну та вісім додаткових карт, численні оригінальні ілюстрації (серед них перші українські гроші і марки) та багату текстову інформацію.

На карті показано території Української Народної Республіки та землі, на які вона претендувала, висвітлено основні події українського національного руху, включно з Далеким Сходом, зображено задекларований адміністративно-територіальний поділ України на землі. Подано карту Києва з розміщенням перших українських державних установ 1917–1918 років.

На лицевій стороні вміщено карти, що відображають передумови створення УНР: “Українські землі у складі двох імперій” та “Українські землі у роки Першої світової війни”. На звороті подано хронологію подій і розкрито такі теми як “Політичні сили”, “Національний конгрес”, “Третій універсал”, “Четвертий універсал”, “Персоналії”, “Культура та освіта”, “Створення армії”, “Перша російсько (більшовицько) – українська війна” та “Міжнародні відносини”. Три останні доповнені картами.

Тут також вміщено оригінальну рукописну карту УНР 1918 року. Наступною в серії планується видання карти “Українська Держава (Гетьманат)”.

Джерело

Інтерактивна мапа Києва часів революції 1917-21: які 400 локацій зібрали співробітники УІНП?

Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років

Автор